Consultația medicală are doua părți principale: anamneza (discuția cu pacientul) și examinarea clinică. După ce acestea au fost făcute, dacă este nevoie, se completează cu analize de laborator sau investigații paraclinice.
Analizele medicale de laborator sunt ansamblul de procedee, mai mult sau mai puțin complexe, care furnizeaza informații asupra aspectului si funcționalității diferitelor organe si compartimente ale organismului cât și asupra gradului de sănătate si boală ce afectează organismul în cauza.
Analizele de laborator ajută la clarificarea diagnosticului.
Laboratorul de analize medicale al Centrului Medical dr. Ianoși- Spital dispune de condiții optime pentru executarea analizelor de laborator, întrunind totodată toate condițiile de igienă și dotare impuse de legislația din domeniu.
Pregătirea pentru recoltarea sângelui
“Sângele se recoltează, de obicei, în spital sau policlinică dar poate fi recoltat şi la domiciliu de către un cadru medical dacă situaţia o cere. S-a demonstrat că unele analize sunt influențate de alimentaţie, altele nu. Se recomandă ca recoltarea sangelui să se facă pe nemancate. Seara se va mânca mai devreme şi puţin, fără grăsimi, căci o alimentaţie bogată în grăsimi produce o tulbureală a serului, fenomen care poate falsifica rezultatele analizelor. Persoanele care obişnuiesc să mănânce dimineaţa este bine să-şi ia cu ele un pacheţel cu alimente pentru a mânca imediat după recoltarea săngelui. Nu se recomandă efectuarea analizei de sânge la persoanele care vin de la distanţe mari cu trenul sau maşina, obosite, nedormite, nervoase; în aceste situaţii rezultatele analizelor pot prezenta abateri de la normal. Anterior recoltării , în dimineţa respectivă , nu se consumă alimente şi lichide pentru a nu duce la false rezultate pozitive (ex. Glicemie , cholesterol, trigliceride etc, sunt influenţate direct de alimente, mai ales de cele dulci, sau sunt influenţate indirect de starea de turbiditate-opacifiere a serului de testat). Există, de asemenea, o serie de medicamente care pot modifica analizele, şi, pentru aceasta, trebuie întrebat medicul care a recomandat medicaţia , dacă, în cazul efectuării analizelor, trebuie întreruptă sau nu medicaţia prescrisă”, ne-a declarat dr. Cătălin Stăicuș-medic specialist medicină de laborator
“Filozofia Centrului Dr. Ianoși-Spital este centrată pe pacient. Încercăm astfel să oferim pacienților si partenerilor noștri, medicii clinicieni, cele mai potrivite investigatii de laborator, în concordanța cu datele clinice, patologia si simptomatologia pacientului, interpretând apoi rezultatele obținute, astfel adăugând valoare diagnosticului. Toate acestea se realizeaza atât cu aparatura performanta cat mai ales cu personal medical de înaltă competență, personal medical pregatit in domeniul medicinei de laborator. Personalul medical este unul de Înalta calificare, cu experiență în domeniul laboratorului clinic, care isi dedică toate resursele și priceperea pentru a asigura fiecarui pacient care ne trece pragul, servicii medicale personalizate de cea mai înaltă calitate. Medicii specialiști in medicina de laborator și biochimiștii vă stau la dispoziție cu informații privind modul corect de recoltare a analizelor medicale si interpretarea lor paraclinică”, ne-a declarat Teodor Troacă-biochimist-Centrul Medical Dr. Ianoși Spital
Laboratorul Centrului este în relație contractuală cu CAS Dolj
Program recoltari: luni – vineri 08.00 – 11.00
Telefon: 0351 178 448; Tel/ fax: 0251 414 700
Mobil: 0723 736 475