Începând cu 1 Iulie la Centrul Medical Miso Medical din Craiova vă puteți face dermatoscopia GRATUIT! Dermatoscopia este nu numai o metodă sigură și eficientă de diagnostic, dar este și o metodă de prevenție

0
2843

Expunerea la soare este unul dintre cele mai controversate subiecte ale lumii moderne. Cine nu își dorește un bronz perfect? In fuga noastră dupa el, ne expunem necontrolat la soare, iar pielea noastră ia contact direct cu razele UV.


Reporter: Doamna doctor ce sunt razele UV?
Dr.Livia Popa, Medic dermatolog Miso Medical: Razele UV se împart în doua categorii: raze UVB si raze UVA. Razele UVB sunt cele care acționează la suprafata pielii, responsabile de îngroșarea pielii, apariția eritemului si a arsurilor solare (efectele lor sunt imediate). Razele UVA sunt cele care acționează in profunzime si sunt principalele responsabile de îmbatrânirea prematura a pielii, de aparitia ridurilor profunde. Tot ele determină deteriorarea fibrelor de colagen si elastina din derm (efectele lor nu sunt imediate, se vad in timp). Efectele expunerii abuzive la razele UV sunt de 2 tipuri: efect imediat (acut) si efect cronic (cumulativ). Efectul imediat este arsura solară care poate fi ușoară cu înroșirea pielii, cu usturimi si senzatia de prurit sau severă si asociaza pe lângă afectarea pielii simptome sistemice de tip febra, amețeli, durere de cap, stare de rău generală. Efectul cronic consta în fotoîmbatrânire (riduri, scade elasticitatea pielii, apar dilatatii ale vaselor mici care dau aspect neplăcut pielii), fotopigmentare (pete solare) si fotocarcinogeneza (risc mai mare de aparitie a unui cancer cutanat).


Reporter:Ce este bronzul?
Dr.Livia Popa: Bronzul este reacția de apărare a pielii la expunerea la ultraviolete. Epiderma reactionează la acest tip de agresiune prin deshidratare si prin producerea de melanină substanța care determina pigmentarea pielii. Nu exista bronz sanatos.

Reporter: Cum combatem efectele negative ale expunerii la soare?
Dr.Livia Popa: Efectele negative ale expunerii la soare se combat prin:
evitarea solarului, evitarea expunerii la soare intre orele 10-16, utilizarea de imbracaminte protectoare, hidratare – consumarea a minim 2 l de lichide zilnic, folosirea cremelor ecran solar cu SPF. Folosirea fotoprotectiei este metoda cea mai la indemana si mai eficienta de protejare. Folosirea cremelor cu ecran solar evita arsura solara in timpul primelor expuneri, previne efectele cronice ale expunerii repetate la soare, protejeaza pacientii cu afectiuni declansate sau agravate de lumina si desigur ca incetinesc / impiedica bronzarea.


Reporter: Cum alegem crema cu protectie solara?
Dr.Livia Popa: Alegerea cremei se face in funcție de mai mulți factori:
vârsta/ starea fiziologica- o grija suplimentara o necesita extremele de varsta (copii si varstnicii), perioada de sarcina fototipul cutanat (culoarea pielii si culoarea ochilor) este important in alegerea gradului de fotoprotectie – cu cat fototipul cutanat este mai deschis, cu atat factorul de protectie trebuie sa fie mai mare intensitatea si perioada expunerii,probleme dermatologice asociate (acnee, cuperoza, pigmentari), numarul si aspectul leziunilor melanocitare (alunite), semne de fotoimbatranire medicamentele folosite (anticonceptionale, antibiotice),calitati cosmetice dorite (creme, creme colorate, fond de ten, pudra),lipsa anumitor substante (intoleranta la anumiti excipienti, ecrane minerale chimice, parabeni).


Reporter: Alegerea produsului potrivit se poate face la sfatul medicului dermatolog?
Dr.Livia Popa: Cremele cu ecran solar se aplica in fiecare zi in sezonul cald
cu cel putin 30 de minute inainte de expunere în strat gros
la fiecare 2 ore sau cat de des este nevoie.


Reporter: Cancerul de piele poate fi o consecință a expunerii excesive la soare?
Dr.Livia Popa: Sigur că da. Pe lânga alti factori care determina apariția cancerului de piele si acesta este unul dintre ele .De aceea mai ales persoanele care au alunițe și o piele foarte albă trebuie sa fie foarte precaute.Miso Medical incepe la 1 Iulie o campanie de prevenție și cu aceasta ocazie vă anunț că vom face dermatoscopii gratuite celor care vor să-și examineze piele in perioada următoare.


Programeaza-te pentru consultații la Centrul Medical Miso Medical și afla care este cea mai buna protectie pentru pielea ta.

Date de contact:

Tel: 0724 811 811
office@misomedical.roBlvd. CAROL I, Nr.9, Craiova
Intrarea din Str.Vasile ContaLuni – Vineri 9:00 – 17:00