Copiii şi persoanele în vârstă- cei mai predispuşi în a face insolație

0
1992
Soare

Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

Burada

Toata iarna am visat la caldura verii, iar acum, ca au venit temperaturile de peste 30 de grade, visam la racoarea iernii.

Canicula

În această perioadă, din cauza temperaturii ridicate, poate apărea insolația, o stare de supraincalzire a organismului atunci cand temperatura mediului este foarte ridicata, transpiram excesiv, insa nu consumam suficiente lichide pentru a acoperi pierderile.

Exista doua tipuri de insolatie:cea clasica si cea de efort. In mod normal,organismal uman poseda o serie de mecanisme de adaptare la temperature ambientale inalte,prin care isi mentine o temperature constanta.Metabolismul scade,iar cresterea transpiratiei si vasodilatatia periferica favorizeaza pierderea de caldura.In momentul in care aceasta capacitate este depasita apar semnele hipertermiei.

Factori de risc:
-unele afectiuni cresc riscul unei persoane de a face insolatie:obezitatea,diabetul zaharat,afectiuni ale glandelor sudoripare,bolile cardiovasculare,malnutritia,fac dificila capacitatea organismului de a se adapta la caldura.
-persoanele sensibile la actiunea razelor solare si implicit cu risc crescut de a face insolatie sunt cele cupielea deschisa la culoare,blonzi.

Oricine poate face insolatie,insa persoanele in varsta si bebelusii sunt cei mai predispusi , in comparatie cu celelalte categorii de varsta.

Simptome :
-stare de greata,voma
-slabiciune,oboseala excesiva
-cefalee
-crampe sau dureri musculare
-stare confuza,halucinatii,delir,dezorientare
-piele rosie
-puls crescut
-dificultati de respiratie
-frisoane

Insolatie

In cazurile de insolatie grave apar miscari necoordonate,lesin. Toate aceste manifestari sunt expresia vasodilatatiei la nivel cerebral produse de caldura excesiva.Dilatarea vaselor cerebrale poate avea ca urmare edemul cerebral sau chiar hemoragia cerebrala.

Tratamentul in insolatie consta in:

-daca se observa simptome de epuizare termica este essential sa mergi intr-un loc racoros,bine ventilat ,sa te hidratezi sis a te odihnesti

In cazul in care insolatia s-a instalat deja,medicii vor face tot posibilul sa reduca temperature corpului.Apoi se vor asigura ca pacientul nu se deshidrateaza.Timp de o saptamana dupa insolatie,pacientul poate resimti inca efectele insolatiei printr-o stare de slabiciune si dureri de cap.

Cum prevenim insolatia?

Hidratare
-hidrateaza-te intens
-nu depune efort fizic intens in soare,mai ales la orele pranzului
-nu consuma alcool,cafea
-daca lucrezi in soare,fa pauze dese pentru a te adaposti la umbra si pentru a te hidrata
-acoperirea capului atunci cand se lucreaza sau trebuie strabatuta o distanta prin soare
-purtarea hainelor din fibre natural,de culori deschise
-folosirea cremelor cu protectie solara
-consuma bauturi bogate in electroliti