Despre INFERTILITATE – Centrul Medical HitMed Craiova

0
1650
Autor articol: Alina Trană

INFERTILITATEA

Determinarea cauzei infertilităţii necesită cel mai adesea colaborare interdisciplinară între medicul ginecolog, endocrinolog, urolog şi nu numai. Ea este o etapă esenţială pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare, necesitând din partea cuplurilor răbdare şi înţelegerea necesităţii investigaţiilor medicale multiple şi a necesităţii investigării ambilor parteneri.

CE ESTE INFERTILITATEA ?

Reproducerea umana este un proces complex care presupune integritatea functionala a tuturor etapelor pe care le presupune: ovulatia (eliberarea ciclica în fiecare luna a unui ovocit de catre ovar), spermatogeneza, fertilizarea ovocitului de catre spermatozoid cu formarea zigotului, transportul prin trompa uterina spre uter, implantarea zigotului si dezvoltarea sa ulterioara.

În cazul unui cuplu perfect fertil, cu activitate sexuala regulata, neprotejata, sansele de fecundare, implantare si dezvoltare a unui embrion sunt de aproximativ 22% pentru fiecare ciclu. Aceasta înseamna ca, în medie, e nevoie de 5 – 6 luni de activitate sexuala neprotejata (cu limite între o luna si cativa ani) pentru a se obtine o sarcina. Aproximativ un sfert din sarcini se pierd spontan pana la varsta de 3 luni de sarcina.

Infertilitatea este definita ca incapacitatea unui cuplu de a obtine o sarcint, indiferent de cauza si de un an de act sexual fara a folosi mijloace contraceptive. Infertilitatea are atât cauze feminine, cauze masculine dar si o asociere a celor doua, motiv pentru care cercetarea cauzelor si tratamentul infertilitii trebuie st fie efectuate de ambii parteneri. În cazul cuplurilor la care partenerul feminin a depasit vârsta de 37 de ani perioada de asteptare se reduce la 6 luni.
Dupa 40 de ani se poate trece direct la procedeul de fertilizare in vitro.

SPUNETI-NE CARE SUNT CAUZELE INFERTILITATII?

Cele mai frecvente cauze de infertilitate feminina:

– anovulatie, suspectata la pacientele cu cicluri neregulate sau cu amenoree, determinata de prezenta în exces a prolactinei sau a nivelurilor anormale ale FSH si LH;
– patologia trompelor uterine;
– anomalii ale uterului;
– endometrioza;
– vârsta avansata;
– obezitatea, deficitul ponderal, anorexia nervoasa;
– efort fizic excesiv;
– consum de alcool, droguri, fumat;
– stress psihic etc.

Infertilitatea masculina este determinata cel mai frecvent de anomalii cantitative si/sau calitative ale spermatogenezei (numar redus de spermatozoizi sau lipsa productiei acestora, anomalii de forma, structura sau motilitate a spermatozoizilor), obstructiei cailor ejaculatorii sau ejaculatorii retrograde. Modificarile patologice pot fi congenitale sau dobândite:

– infectiile virale;
– traumatismele;
– varicocel;
– factori de mediu: expunerea la temperaturi crescute, iradiere, expunerea la plumb, cadmiu, pesticide, ultrasunete, microunde;
– medicamente;
– afectiuni endocrine;
– asociate altor afectiuni;
– stressul;
– vârsta avansata etc.

La aproximativ 20% dintre cupluri, în ciuda faptului ca explorarea partenerilor se încadreaza în limitele normale, sterilitatea este totusi prezenta. Acesta indica o cauza „necunoscuta” de sterlitate. Poate fi vorba de o cauza la nivel celular. In aceste situatii este indicata fertilizarea in vitro ca ultima metoda de tratare a infertilitatii.

Diagnosticul infertilitatii!

Determinarea cauzei infertilităţii necesită cel mai adesea colaborare interdisciplinară între medicul ginecolog, endocrinolog, urolog şi nu numai. Ea este o etapă esenţială pentru stabilirea conduitei terapeutice ulterioare, necesitând din partea cuplurilor răbdare şi înţelegerea necesităţii investigaţiilor medicale multiple şi a necesităţii investigării ambilor parteneri.

Primul pas în investigarea cuplului infertil o reprezintă efectuarea spermogramei, ce constă în analiza unei probe de spermă recoltate într-un recipient steril prin masturbare după o perioadă de abstinenţă de 2-5 zile, în absenţa consumului de excitante sau medicamente ce afectează spermatogeneza, recoltată de preferinţă în cadrul centrului nostru. Ea oferă date referitoare la numărul de spermatozoizi, volum, pH, motilitatea spermatozoizilor, morfologie, nr de leucocite. Prezenţa unei spermograme modificate necesită repetarea acesteia la interval de o lună, efectuarea unei spermoculturi şi nu în ultimul rând consultarea unui medic urolog ce va efectua un examen clinic, ecografia genitală şi investigarea statusului hormonal, în funcţie de care se va stabili conduita terapeutică.

Investigarea partenerei cuprinde mai multe etape:

– examen ginecologic complet ce cuprinde examen clinic, ecografie endovaginală, recoltarea unui examen citologic Babes Papanicolau, recoltarea de culturi de secreţie vaginală;
– stabilirea statusului hormonal;
– monitorizarea ovulaţiei;
– testul postcoital;
– histerosalpingografia sau echografie transvaginală utero-tubară cu contrast lichidian ce evaluează permeabilitatea trompelor uterine se efectuează în primele zile după menstruaţie;
– histeroscopia, efectuată sub anestezie generală în blocul operator, este în prezent una din tehnicile cele mai utilizate pentru evaluarea patologiei uterine, permiţând totodată manevre terapeutice în cadrul aceleiaşi sedinţe histeroscopice;
– laparoscopia vaginală sau abdominală ce permite evaluarea ovarelor, trompelor şi uterului
– teste pentru infecţii vaginale, determinări serologice pentru sifilis, hepatită B, hepatită C şi HIV.

În funcţie de afecţiunile asociate pot fi necesare şi alte examene clinice (medicină internă, diabet şi boli de nutriţie, cardiologie etc) şi explorări paraclinice specifice patologiei (echografie abdominală, ECG, test de toleranţă orală la glucoză, lipidogramă etc).
Exceptând laparoscopia abdominală şi histerosalpingografia, celelalte investigaţii paraclinice se pot efectua în cadrul centrului medical HITMED.

CARE SUNT PROCEDURILE DE TRATARE A INFERTILITATII?

Posibilitatile terapeutice pe care le ofera Centrul medical HitMed includ:
– tratamentul afectiunilor endocrine-metabolice;
– stimularea hormonala a pacientelor in scopul inducerii ovulatiei, cu monitorizare ecografica;
– corectarea histeroscopica a infertilitatii;
– instilatii utero-tubare;
– tehnici de reproducere umana asistata

– inseminare intrauterine;
– fertilizare in vitro;
– ICSI;
– ICSI + IMSI;
– cultura de blastocist;
– assisted hatching;
– crioconservare de sperma si embrioni.

CAND SE FACE INSEMINAREA INTRAUTERINA?

Procedeul presupune introducerea în cavitatea uterina a spermei prelucrate în laborator în medii speciale. Acesta se realizeaza în momentul ovulatiei care poate fi provocata spontan sau dupa stimulare ovariana.
Dezvoltarea foliculara este monitorizata prin ecografie endovaginala, iar ovulatia este declansata prin administrarea de inductori ai ovulatiei. De obicei sperma este proaspata recoltata de la partener, dar se poate folosi si sperma congelata a partenerului, iar atunci când este cazul sperma donata de la o bance de sperma. Sperma este concentrata si îmbogatita, dupa care este introdusa în uterul pacientei cu ajutorul unui cateter special.
Dupa 14 zile se testeaza prezenta sarcinii prin determinarea valorilor sanguine al hormonului beta-HCG.
Inseminarea intrauterina este indicata atunci când factorul masculin este implicat în patogenia infertilitatii, în infertilitatea idiopatica, anovulatorie, sau de cauza cervicala. În cazurile cu spermograma sever afectata dar si în insuficienta ovariana sau în obstructia tubara, atunci când inseminarea intrauterint nu este posibila, se recurge la fertilizarea in vitro.
În cazurile cu azoospermie sau teratospermie se poate face inseminare cu material seminal procurat de la o banca de sperma. În acesta situatie cuplul poate alege donorul dupa caracteristicile fizice dorite.

Rata de succes este de 8-12% per ciclu si de 40-60% dupa 3-6 cicluri de IUI.

CENTRUL MEDICAL HITMED

Centrul Medical HitMed este o companie privata fondata in 1995, care activeaza in domeniul serviciilor medicale de calitate destinate in primul rand cuplurilor infertile, fiind singurul centru medical din Oltenia acreditat pentru efectuarea procedurilor de reproducere umana asistata (fertilizare in vitro, inseminare intrauterina).

 

AFLA MAI MULTE: 

sediul 1: str. ŞTEFAN CEL MARE 23A
sediul 2: str. ŞTEFAN CEL MARE 23
0351/40.84.49 
0351/80.40.80
0351/46.73.42 fax
Laborator analize:
0351/40.15.59
0351/40.15.58 fax
office@invitro.ro
Luni-Vineri 9-18

LABORATOR DE ANALIZE

Echipa de specialisti ofera intr-un cadru placut consiliere si tratamente la cele mai inalte standarde de calitate, dispunand de aparatura si tehnologie de ultima ora.

DE ce sa alegem HItMed?

Echipa medicala specializata in strainatate;
Experienta medicala indelungata;
Aparatura la nivel European;
Controlul calitatii;
Serviciu integrat de investigatii, analize si tratament = confort pentru cuplurile infertile;
Cele mai bune rezultate nationale la programul anterior de FIV;
Firma premiata in fiecare an de Camera de Comert la sectiunea firme medicale.

 

Unde va gasim?

Sunati la numarul pentru programari sau veniti la una din locatille noastre pentru sfaturi, consultatii, analize sau tratamente.

PROGRAMATI-VA: telefonic sau online!