“În neurochirurgia pediatrică totul este diferit față de neurochirurgia adultului.Forța cu care lucrezi este redusă la minim, simțurile crescute la maxim. Trăirile sunt diferite atunci când ai sub câmpul steril un puiuț de om cu capul mai mic decât palma ta,” declara neurochirurgul Dragos Coldusu doctor intr-un spital din Herdecke – Dortmund

0
1720

CAZUL BEBELUȘULUI DE 3 LUNI CU FRACTURĂ DE CRANIU
În neurochirurgia pediatrică totul este diferit față de neurochirurgia adultului.


Totul este micuț, totul este extrem de fragil.


Forța cu care lucrezi este redusă la minim, simțurile crescute la maxim.
Trăirile sunt diferite atunci când ai sub câmpul steril un puiuț de om cu capul mai mic decât palma ta.
Vă prezint acest caz pentru că poate fi util atat părinților cât și medicilor pentru a știi cum să procedeze dacă sau în momentul când se întâlnesc cu așa ceva.
Micuțul E.A. de numai 3 luni era în brațele mamei când fratele lui de 2 ani, venind în fugă a alunecat si s-a lovit cap in cap cu bebelușul.
Evident a urmat un episod de plâns și apoi mama a observat o deformare a craniului in zona loviturii. Bebelușul nu a prezent pierdere de cunostință, vărsături sau deficite neurologice.
Având în vedere ca deformarea de la cap era destul de eaccentuata, mama a chemat ambulanța si au venit la spital.
Aici pediatrii au făcut echografie craniană si apoi au solicitat consult neurochirurgical.
După anamneza, examenul obiectiv vizual si clinic (palpare) precum si după rezultatul ecografiei am stabilit diagnosticul de: FRACTURĂ DE CRANIU CU AMPRENTARE SAU FRACTURA DEPRIMATĂ. Acest tip de fractură este intalnită la bebeluși pt ca nu au format încă osul in totalitate și este de fapt o înfundătură a craniului. Se mai numește și FRACTURĂ CRANIANĂ „PING-PONG” pentru că se aseamănă cu o minge de tenis de masă , pe care o poți deforma prin apăsare cu degetul.

Din cauza efectului de apăsare asupra creierului am stabilit că este necesară operația de repozitionare a fracturii. Având în vedere rezultatul echografic la care nu s-au văzut acumulari lichidiene craniene, precum si starea clinica foarte bună a bebelușului, s-a programat operatia pentru a doua zi. La copii și bebeluși este aproape imposibil sa faci un RMN fara anestezie, pentru că nu prea ai cum să îi faci să stea nemișcați în tub, de aceea pentru a completa examenul radiologic, s-a efectuat examenul RMN cranian fix inainte de operație când bebelușul era deja intubat. Scopul acestui examen a fost de a vedea exact cum arata fractura, de a vedea eventuale afecțiuni ale creierului ce nu puteau fi observate in echografie și ce amprentă lasă adâncitura.


In prima poză se poate vedea la vârful pixului meu in plan transversal si la vârful săgetilor in plan sagital și coronar, cum arata o astfel de fractură in RMN. FOARTE IMPORTANT. In astfel de cazuri care nu reprezintă o urgență cu punere în pericol a vieții, NU SE FACE EXAMEN COMPUTER TOMOGRAF (CT) al craniului. Este o iradiere enormă pentru un bebeluș, iradiere ce nu își are rostul.
După RMN bebelusul a mers în sala de operație. In acest caz, avand in vedere fragilitatea craniului de numai 3 luni și felul operatiei ce urma, am considerat ca nu este indicat să fie fixat capul în clemă Meyfield, prin urmare am așezat bebelusul pe burtă si capul l-am fixat intr-o pernă de burete circulară gen covrig. Am ras parul din dreptul înfundaturii. Taietura am facut-o cam de 4 cm deasupra înfundăturii. Sub piele s-a văzut clar amprentarea înăuntru fix ca la o minge de ping-pong. De precizat este ca structura craniului nefiind formată, nu este o linie de fractură ca la adulți…este doar infundată.

În continuare am facut o mică gaurică fix în mijlocul infundaturii cu freza diamant de 1,8 mm. Este foarte important când frezezi să o faci cu mare atenție pentru că structura osului la 3 luni este atât de fragila încât poți trece foarte ușor in interior cu freza.Prin mica gaurică am putut vedea membrana care învelește creierul (Dura Mater)
Următorul, si cel mai frumos pas al operatiei este repoziționarea sau readucerea la normal a craniului. Se introduce o sondă de tastare in forma de L si se trage infundatura in afară. Frumusețea acestei manevre este ca se aude fix ca la o minge de ping-pong…”Flopp!”…si craniul revine la poziția anatomică.
Foarte important este ca după aceasta repozitionare sa se ridice Dura Mater până la nivelul craniului pentru a evita un eventual hematom epidural.
Am făcut aceasta print gaurica făcută inițial si o mică alta gaurica făcută lângă aceasta. Am folosit un fir extrem de fin CV-7. După închiderea taieturii cu fir subcutanat s-a făcut închidere cu lac Dermabond care dispare singur astfel evitand chinul ulterior al bebelușului în procesul de scoatere a firelor cutanate. In poze se vede taietura vindecată si forma normala a craniului fără adâncitură la câteva zile de la operație inainte de externare.

Micuțul pui de om E.A. nu a prezentat absolut nici o complicație intra sau post operator. Cam acesta este cazul de astăzi.
Satisfacție pe care ti-o dau astfel de cazuri nu se poate exprima in cuvinte
Vă mulțumesc daca ați avut răbdare să îl citiți până la capăt.
În cazul în care considerați că ar putea ajuta medici sau părinti în a știi cum să procedeze dacă se întâlnesc cu așa ceva, m-aș bucura să îl distribuiți.