În cadrul conferinței ,, Femeie, ai grijă de sănătatea ta,, reprezentanții Centrului de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova au anunțat dechiderea centrului de vaccinare împotriva HPV

0
1149

Centrul de Vaccinare Anti- HPV din Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie va funcționa pe baza unei trimiteri de la medicul de familie.
„Pentru a asigura acces facil și un proces eficient, Centrul de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie colaborează cu 13 medici oncologi specialiști și primari, care pot prescrie rețete pentru vaccin pacienților cu trimitere de la medicul de familie. Administrarea vaccinului este realizată de un medic epidemiolog, înregistrat în Registrul Electronic Național de Vaccinare, iar pacienții pot achiziționa vaccinul din cele trei farmacii de circuit deschis aflate în proximitatea centrului. Pentru majoritatea pacienților, medicul de familie este principala sursă de încredere și informare în privința deciziilor legate de sănătate. Vaccinarea anti-HPV este o oportunitate reală de prevenție, atât în medicina de familie, dar și în alte segmente de asistență medicală. Exemplul pe care îl aduce Centrul Sf. Nectarie reprezintă o oportunitate pentru persoanele care doresc sa se vaccineze, inclusiv pentru prevenția unor forme de cancer, dar și un model de bună practică pentru Unitățile Sanitare Spitalicești de a se implica cât mai mult în activitatea de prevenție”, a explicat Gindrovel Dumitra, medic de familie și vicepreședinte în Societatea Națională de Medicină Familiei, Coordonator Grup Vaccinologie în cadrul SNMF. Conf. univ. dr. Michael Schenker a punctat, la rândul său, că vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și eficientă soluție pentru reducerea riscului de infecție. ,, Zilnic, văd paciente diagnosticate în stadii avansate, când povara bolii devine copleșitoare și, adesea, le împiedică să își continue tratamentul. Cancerul de col uterin este unul dintre puținele cancere care pot fi prevenite aproape în totalitate, însă continuă să fie o cauză majoră de mortalitate oncologică în România.

Vaccinarea anti-HPV este cea mai sigură și eficientă soluție pentru reducerea riscului de infecție, iar screening- ul periodic poate depista leziunile precanceroase înainte de a evolua. Creșterea gradului de informare și accesul la prevenție sunt esențiale pentru reducerea impactului acestei boli”, a menționat dr. Michael Schenker. Ramona Schenker psiho- oncologul Centrului de Oncologie le- a precizat celor prezenți: “Am amenajat acest centru în zona Urgenței, să nu încurcăm circuitele. Vom avea un medic epidemiolog. Vom avea și un număr de telefon unde pacientul va suna în vederea programării. Apoi, în baza trimiterii de la medicul de familie, se eliberează retetă și se face procesul vaccinării”.

Dr. Georgiana Toma prezentă la evenimentul ,,Femeie, ai grijă de sănătatea ta” le- a precizat ziarisților: ,,Pentru orice femeie, recomand depistarea precoce a patologiei mamare. Să fie efectuate controale la vârse cât mai tinere pentru că, din păcate, ne întâlnim cu cazuri deosebite, cu patolgii a cancerului de glande mamare, la vârste de 20 și ceva de ani. 98% dintre femei, dintre cazuri pot fi vindecabile și orice nodul nou apărut poate investigat corespunzător. Sper că în viitor, pentru sănătatea femeii să reușim să facem echipe cât mai extinse”.


Directorul medical al Centrului de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie, dr. Monica Cara: ,,Despre această explozie a numărului de cazuri de cancer vorbesc, din păcate, și înregistrările din ultimii cinci ani ale Centrului de Oncologie și Radioterapie Sf. Nectarie Craiova. Prof. univ. dr. Dominic Iliescu, medic primar obstetrică-ginecologie, a menționat că acest tip de cancer, cel de col uterin, afectează frecvent populația, chiar și pe cea tânără.
Cancerul de col uterin este o maladie foarte urâtă și nu una neapărat a femeii, cât a familiei. Este unul dintre cancerele care afectează frecvent populația și, din păcate, foarte frecvent în România comparativ cu alte țări, și la vârste destul de tinere. Cancerul de col uterin este prezent frecvent la femei de 40-50 de ani, femei în plină activitate familială, profesională, socială. (…)Am vorbit în mai multe rânduri cu dr. Michael Schenker despre această explozie de cazuri de cancer, dacă doar mie mi se pare că este o epidemie și acesta a confirmat. Dar și armele terapeutice și de investigație s-au schimbat radical. Când am terminat facultatea, părea din altă lume că un cancer precum cancerul de col poate fi evitat prin vaccinare. Dar acum este o realitate de prea mult timp în toată lumea. Drept dovadă, vorbim de rate de vaccinare de peste 50-60% pe toate continentele. Și cum să avem o medie europeană de 60% și în România de doar șase procente. E o diferență prea mare pentru a ne considera o societate civilizată. Și atunci orice demers, orice inițiativă de informare înseamnă un punct în plus de vaccinare poate este un 0,5 în plus la aceste cifre și doar așa, din punct în punct și din localitate în localitate, putem crește. Trebuie să îi asigurăm pacientului mediul și vectorii care să acționeze asupra lui, să acționăm suficient de convingător, este o obligație pe care o avem”.


Evenimentul ,, FEMEIE, AI GRIJĂ DE SĂNĂTATEA TA” a fost organizat pentru a conștientiza impirtanța prevenției în lupta împotriva
cancerului de col uterin și cancerului de sân. Cu ocazia zilei de 8 Martie, Asociația MED SAN în colaborare cu Centrul de Oncologie Sf. Nectarie și MSD România a organizat un eveniment special dedicat sănătății femeilor, având ca scop conștientizarea și promovarea importanței prevenției în lupta împotriva cancerului de col uterin și cancerului mamar.
​​Evenimentul, intitulat „Femeie, ai grijă de sănătatea ta!”, a reunit specialiști din domeniul sănătății publice, oncologiei, ginecologiei, senologiei și psihologiei, alături de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor implicate în promovarea sănătății femeilor.


​​Această inițiativă se adresează femeilor din comunitate, indiferent de vârstă, oferindu-le acces la informații esențiale despre prevenție, depistare precoce și stil de viață sănătos. De asemenea, familiile acestora vor beneficia de îndrumare și resurse pentru a susține femeile în adoptarea unor măsuri de prevenție.