„Ca si medic, in primul rand nu-mi permit sa recomand un vaccin de a carui siguranta nu sunt pe deplin convins”, declara dr. Gindrovel Dumitra – coordonator al Grupului de Vaccinologie – SNMF

0
1868

Interviu realizat cu medicul de familie Gindrovel Dumitra-vicepresedinte al Societatii Nationale al Medicilor de Familie si Coordonator al Grupului de Vaccinologie -SNMF

„Avem un parcurs destul de interesant. Orice pandemie atat pentru sistemul medical cat si pentru comunitate reprezinta o mare provocare care are din pacate costuri mari: sociale, materiale, vieti etc., pentru ca reprezinta consecinta aparitiei unui agent patogen nou. Acum incepem sa-l descoperim, acum incepem sa invatam cum sa prevenim dar mai ales cum putem sa putem trata.

Credeti ca se va reusi descoperirea unui vaccin intr-o perioada scurta ?

Dr. Gindrovel Dumitra: Da,se va reusi dar un vaccin pentru un agent patogen nou,necesita o anumita perioada. Noi punem pe primul plan o masura profilactica, indiferent care va fi aceea si trebuie sa fim foarte atenti pentru a nu facem mai mult rau decat bine. Noi trebuie sa ne asiguram ca acest vaccin la care industria farmaceutica si comitetele stiintifice internationale lucreaza ca acesta sa fie sigur si eficient In mod obisnuit ,daca am fi vorbit de un vaccin care sa nu puna pe „jar” toata omenirea, pentru obtinerea lui s-ar lucra in jur de 4-5 ani ,in acesta situatie trebuie sa ne grabim. Acum ne aflam intr-o situatie destul de grava, pierdem vieti, la nivel mondial avem 900.000 de decese si ca atare trebuie sa ne grabim pentru a-l descoperi dar nu oricum ci trebuie sa si demonstram ca acest vaccin functioneaza, previne si are un profil de siguranta.

Cine lucreaza pentru obtinerea acestui vaccin?
Dr .G.D: In acest moment exista la nivel mondial aproximativ 200 de nuclee de cercetare care lucreaza „individual” dar in acelasi timp pentru obtinerea vaccinului. Acestea merg pe 8 linii mari patogenice. Pentru descoperitea acestui vaccin se merge pe 8 mecanisme complet diferite tocmai pentru a produce un efect complet imun. Se merge pe linii diferite tocmai pentru ca din cele 8, daca unul functioneaza inseamna ca ne indreptam spre directia buna. Se cerceteaza pe mai multe directii concomitent pentru a grabi descoperirea acestui vaccin. Infectia cu Sars Cov2 imbraca mai multe forme: de la forme asimptomatice la forme oligoasimptomatice. Am avut pacientii pe care i-a durut o zi, doua im gat si dupa aceea le – a trecut. Avem si persoane tinere care-si pierd viata. Specialistii britanici spun ca acest virus este ca un „derbedeu” care intra-n casa pe geam dar nu pentru a fura ceva ci pentru a deschide usa celorlati sa intre-n casa pentru a-ti distruge casa.

Rusii au declarat ca au reusit sa descopere acest vaccin. Credeti ?

Dr. G.D.: Problema este însă că, până acum, Rusia nu a publicat studii legate de diferite faze de testare, aşa cum au făcut specialiştii de la Oxford University şi compania americană Moderna asa că este foarte posibil ca experţii ruşi care au lucrat la acest vaccin să fi ars etapele. Ori, pentru Europa, Agenţia Europeană a Medicamentului, organismul care permite punerea în circulaţie a vaccinurilor, nu va putea autoriza acest vaccin dacă producătorul nu prezintă dovezi cu privire la siguranţa şi eficacitatea lui. Rusia nu a pus la dispoziţia lumii ştiinţifice date din studiile preclinice şi clinice. Totuşi, ne aflăm la aproximativ 6-7 luni din momentul în care această pandemie a început să evolueze la nivel mondial, pot să fac o comparaţie cu recomandările oficiale ale organismelor europene, European Medicine Agency (Agenţia Europeană a Medicamentului), respectiv FDA (Food and Drug Administration SUA – Agenţia Federală pentru Hrană şi Medicamente SUA) care au recomandat accelerarea procesului de  dezvoltare a studiilor clinice prin suprapunerea etapelor şi în niciun caz prin arderea etapelor. Nu avem la cunoştinţă în ceea ce priveşte rezumatele, atât din fază 1, cât şi din fază 2, nu mai vorbesc de fază 3. Pot să fiu un pic pesimist în ceea ce priveşte aceste rezultate pe care le-a dat Rusia în acest moment. Ca şi medic, în primul rând nu-mi permit să recomand un vaccin de a cărui siguranţă şi eficacitate nu sunt pe deplin convins .

Infectia cu acest virus se manifesta diferit de la tara la tara?
Dr.G.D: Exista un polimorfism intr-adevar, dar nu exista un virus european, american sau romanesc. Este un singur virus care a suportat anumite mutatii, dar nu intr-atat de grave incat sa afecteze epidemiologia si patologia bolii. Aceasta perioada pentru mine si colegii mei a insemnat si inseamna o mare provocare.