„Endoscopiile și colonoscopiile se realizează în Centrul Medical HitMed în condiții de siguranță atât pentru pacienți cât și pentru personalul medical” – doctor Florina Scutelnicu-medic gastroenterolog

0
4609

Interviu realizat cu dr.Florina Scutelnicu -medic gastroenterolog în cadrul Centrului HitMed Craiova!

Alina Trană: Doamna doctor ce se întamplă acum în Centru? Cum este activitatea acum după ieșirea din starea de urgență?

Dr. Scutelnicu: Acum ne confruntăm cu un val de pacienți care vin la medicii specialiști pentru că în perioada stării de urgență, accesul la serviciile medicale s-a făcut cu dificultate. Multe afecțiuni necesită reevaluare, altele au debutat în perioada stării de urgență, altele s-au agravat. A crescut adresabilitatea pacienților cu tulburări digestive de tip dispeptic, colon iritabil, datorită stilului de viață sedentar, lipsa mișcării, lipsa activităților, mult stres și anxietate determinate de pandemie. Astfel multe dintre afecțiunile digestive pe care pacienții le au în acest moment sunt legate de acestă situație în care ne aflăm.

Alina Trană: Acum realizați endoscopii și colonoscopii în Centru HitMed?

Dr. Scutelnicu: Da, realizăm. Am reluat activitatea în cadrul Centrului. În evaluarea tubului digestiv sunt primordiale endoscopiile și colonoscopiile, atât pentru diagnostic cât și pentru pacienții suspecți de afectiuni digestive maligne sau care sunt deja diagnosticați și acum au nevoie de evaluarea de etapă.

Alina Trană: Ne puteți spune dacă a crescut numărul pacienților tineri?

Dr. Scutelnicu: Da, din nefericire. Am consultat pacienți tineri care au fost diagnosticați ulterior cu boli oncologice ale tubului digestiv superior, inferior sau de colon. Recomand ca în jurul vârstei de 40-45 de ani să facem un control și o colonoscopie, mai ales dacă am avut sau avem în familie pe cineva care să fi fost diagnosticat cu o astfel de afecțiune neoplazică, mai ales dacă este rudă de gradul 1. Dacă au avut anterior o boală inflamatorie intestinală sau o are, dar este ținută sub control, sub tratament, trebuie facută evaluarea periodică pentru depistarea precoce a neoplaziilor. Depistate în faze incipiente acestea pot fi vindecate.

Alina Trană: Care sunt primele simptome?

Dr. Scutelnicu:  Dacă analizele indică o modificare de tip anemic, o scădere a hemoglobinei, a celulelor roșii, trebuie investigat din punct de vedere digestiv, pentru că de cele mai multe ori principala cauza o reprezintă o pierdere de sânge la nivelul tubului digestiv. Se pierde sânge și apare o scădere în greutate inexplicabilă (cca.10% din greutatea inițială). Apoi apar dureri abdominale care nu cedează la tratament. Un alt simptom este legat de modificarile tranzitului: constipație,diaree sau alternanță. Acestea sunt simptomele clasice. Bineînțeles că sunt și simptome atipice, dar cel mai important de știut este ca atunci când analizele de laborator sunt modificate ar fi bine să nu ne apucăm să luăm medicamente pentru a trata anemia ci ar fi bine să facem investigații pentru a determina cauza.

Alina Trană: În România există programe naționale-screening pentru depistarea cancerului colonorectal?

Dr. Scutelnicu:  Din păcate,nu există. Noi facem astfel de informări și participăm la emisiuni medicale pentru a face prevenție. Pacienții trebuie să fie constienți că trebuie să meargă periodic la control și să știe că orice boală descoperită în fază incipientă poate fi vindecată. Îi așteptăm pe toți cei care vor să fie investigați să apeleze cu încredere. Lucrăm în condiții de siguranță maximă. Colectivul HitMed își face testări periodic și același lucru le solicităm și pacienților. Să se testeze pentru a putea beneficia de consultații.