Detoxifierea organismului începe cu adoptarea unui stil de viață sănătos

0
1997

Autor: Cristina Cârstea

Organismul uman este capabil să elimine în mod natural toxinele acumulate la nivelul celulelor, prin intermediul rinichilor, intestinelor, plămânilor şi pielii. Un sistem imunitar slăbit și o cantitate prea mare de toxine pot determina însă acumularea acestora în organism. Semnele acumulării unor cantități mari de toxine sunt obosela, aspectul tern al pielii şi apariția problemelor articulare sau digestive.

Pentru a elimina aceste substanțe din organism este nevoie de un proces de detoxifiere. Acesta ne va oferi un plus de vitalitate și o stare generală de bine. Detoxifierea este esențială pentru organism deoarece, se estimează că, în timpul unui an, acesta acumulează aproximativ 4 kg de toxine, iar dacă nu sunt eliminate, corpul va deveni gazdă bună pentru viruşi, bacterii şi ciuperci.

Cum se realizează detoxifierea organismului?

Pentru a realiza detoxifierea organismului este esențial să știm cum funcționează acesta. De asemenea, este important să vedem ce greșeli facem și cum trebuie să ne schimbăm comportamentul pentru a avea o stare bună de sănătate.

În ceea ce priveşte alimentaţia, trebuie redus treptat consumul de zahăr, paste făinoase şi produse de patiserie din făină albă, proteine animale şi adaosuri sintetice. Trebuie să optăm în schimb pentru produse naturale și cât mai puțin procesate. Este important să consumăm preparate simple cu foarte puține ingrediente deoarece fiecare ingredient are nevoie de anumite enzime și substanțe pentru a putea fi digerat, iar cu cât numărul acestora crește, cu atât mai solicitat va fi organismul.

Cea mai bună cură de detoxifiere este adoptarea unui stil de viață sănătos

Acest lucru presupune consumul de alimente naturale, o gândire pozitivă şi foarte multă mișcare. Este important să ştim că unele alimente sunt aproape în întregime generatoare de toxine, în timp ce altele sunt puternic detoxifiante.

FRUCTELE

Majoritatea fructelor sunt benefice în procesul de detoxifiere, însă cele mai eficiente sunt caisele, fructele de pădure, pepenele galben, citricele (grapefruit-ul, lămâia), kiwi, papaya, piersicile, mango, pepenele verde şi strugurii negri, merele.

– marul conține o cantitate mare de pectinele (fibre solubile ce elimina metalele grele din alimente), previne afectiunile ficatului si ale pielii, dar elimina si unele bacterii din organism.

– grapefruit-ul ajută la purificarea sistemului digestiv si previne formarea pietrelor la rinichi.

– lămâia este bogata in vitamina C si in antioxidanti şi contribuie la purificarea sangelui, curatarea sistemului digestiv şi eliminarea toxinelor. Este benefica si in tratamentul acneei sau al altor probleme cu tenul si previne formarea pietrelor la rinichi.

LEGUMELE

Legumele care fac adevărate minuni datorită proprietăților sale antioxidante sunt: anghinarea, ardeiul gras, sfecla, broccoli, varza roşie, morcovii, conopida, castraveţii, dovleacul, spanacul, roşiile, ceapa, usturoiul şi țelina.

– sfecla ajută organismul să rețină mai bine fibrele şi protejeaza ficatul si sistemul digestiv,  datorită conținutului ridicat de pectină si betaină.

– ceapa amelioreaza funcţia digestivă şi protejează ficatul.

– usturoiul conține sulf si ajuta la curatarea organismului, iar datorită proprietăților sale este considerat un antiseptic, antibiotic si antiviral.

– țelina ests un bun diuretic, stimuleaza glandele (tiroida, hipofiza si pituitara) si reduce concentraţia de acid uric din corp. Ca antioxidant, imbunatateste starea de sanatate, accelereaza metabolismul si reduce riscul aparitiei racelilor datorita continutului de vitamina C si flavonoide.

– varza contine mult sulf, unul dintre  elementele importante în eliminarea toxinelor.

– broccoli contine fier, calciu, vitaminele A şi C, reprezintă  un depozit de antioxidanti si de enzime care face minuni in privinta functionarii optime a sistemului digestiv.

GERMENII ŞI SEMINȚELE

Şi germenii de fasole şi seminţele sunt recomandate în timpul curei de detoxifiere, lucerna, năutul, lintea sau seminţele încolţite de floarea-soarelui.

– semintele de floarea soarelui actioneaza asupra ficatului si impiedica ridicare nivelului de colesterol din organism.