Cele mai răspândite boli de ochi la copii. Interviu cu medicul oftalmolog Roxana Diana Florea-Centrul medical Veramed

0
2757

Ziarul Sănătatea: De ce apar problemele de ochi la copii și când trebuie se ne adresăm unui medic ?

Dr. Roxana Diana Florea – medic primar oftalmolog
“Cea mai mare parte a bolilor de ochi care sunt diagnosticate la adulți poate apărea, de asemenea, la copii. Un exemplu elocvent: în cazul în care agentul patogen sau alergen pătrunde în ochi, precum din alte cauze, indiferent de vârstă, se poate dezvolta o inflamație a membranelor oculare – a uneia sau a mai multor, precum și a anexelor oculare. Nu mai puțin frecvent decât la adulți se întâlnesc la copii arsurile și traumele, prezența în ochi a unui corp străin. Toate aceste situații necesită ajutor de urgență cât mai repede posibil. Indiferent de vârstă, intervențiile trebuie să fie efectuate la timp, de către specialiști competenți.”

Ziarul Sănătatea: La ce vârstă un copil trebuie să fie consultat pentru prima dată de către un oftalmolog?
Dr.Roxana Diana Florea – medic primar oftalmolog
“Bolile oculare la copii pot avea diverse cauze. Principalul, în cazul în care copilul se plânge de dureri de ochi, este să vă adresați oftalmologului. Însă primul examen al ochilor copilului și profilaxia bolilor infecțioase sunt efectuate încă de la maternitate. În primele trei luni de viață micuțul trebuie să fie examinat, pentru a exclude cataracta congenitală și tumora congenitală a retinei – retinoblastomul. O atenție deosebită trebuie acordată copiilor prematuri, care au fost ținuți în incubatoare cu oxigen. De multe ori acești copii pot dezvolta patologii specifice ale retinei – retinopatia prematurului. Depistarea precoce a acestor boli poate salva vederea copilului. Examene profilactice sunt efectuate la 6 luni, 1 an, 3 ani și înaintea școlii.”

Ziarul Sănătatea: Vorbiți-ne despre cele mai răspândite boli de ochi la copii și cauzele apariției lor.
Dr. Roxana-Diana Florea – medic oftalmolog
“O maladie răspândită la copii este miopia. Este o patologie oftalmologică comună, care poate fi prezentă încă de la naștere. Dacă unul dintre părinți are miopie, riscul de moștenire a patologiei de către copii crește semnificativ. Miopia congenitală este diagnosticată, de regulă, la vârsta de 1 an. Miopia dobândită apare, de cele mai multe ori, odată cu începutul școlii sau în perioada adolescenței. Cauzele miopiei la sugar sunt: diminuarea capacităților mecanice sau subțierea sclerei, predispoziția genetică, prematuritatea, glaucomul congenital, patologia congenitală a cristalinului și corneei, sindromul Marfan etc.
Hipermetropia este considerată normală dacă vorbim de copiii de vârste mici. Dacă însă aceasta nu trece până la vârsta de 10 ani, copilul poate prezenta acuze astenopice – dureri de cap și vedere încețoșată. Hipermetropia poate fi însoțită de strabism convergent (esotropie).
Copiii de vârstă fragedă, cu hipermetropie mică și fără strabism, de regulă nu necesită corecție. În cazul esotropiei asociate, medicul prescrie de obicei corecție completă pentru tratamentul strabismului sau reducerea unghiului de deviație.
La copiii mai mari, în cazul acuzelor astenopice, se recomandă corecția obligatorie cu ochelari sau lentile de contact, precum și diverse tipuri de tratament cu ajutorul dispozitivelor medicale. Hipermetropia nedepistată reprezintă o cauză a reducerii capacităților de învățare la copiii de vârstă preșcolară și la scăderea performanțelor în anii de școală.”

Ziarul Sănătatea: Dacă observăm înroșirea ochilor la copii cât de necesară este, în acest caz, vizita la medic?

Dr.Diana-Roxana Florea
“Primul impuls al fiecărei mame, atunci când observă înroșirea ochilor la copil, este să interzică televizorul și calculatorul, să picure în ochi și să aplice pe pleoape pachețele de ceai. Toate aceste lucruri sunt destul de utile. Suprasolicitarea ochilor este una dintre cauzele înroșirii lor, dar pot exista și altele, mult mai serioase. De aceea diagnosticul exact și la timp este soluția perfectă pentru mame.

Ziarul Sănătatea: Având în vedere faptul că în ultimul an și jumătate copiii fac ore online, spuneți-ne ce măsuri trebuie să luăm pentru a nu le afecta vederea?
Dr. Diana-Roxana Florea
“O expunere constantă, zi de zi, de peste 2-3 ore în aceste medii digitale conduce la instalarea mai multor semne și simptome pe termen lung. Este vorba despre: oboseală, ochii roșii si sensibili, vedere încețoșată, vedere dublă, senzație de corp străin în ochi (“nisip in ochi”)
De multe ori, pacienții care stau mult la calculator ajung la medicul oftalmolog pentru că nu văd bine la distanță. De fapt, mecanismul natural care asigură în mod normal o vedere clară la aproape este atât de suprasolicitat, încât, in puținul timp în care privim în departare, ochii nu se mai relaxează.

Ziarul Sănătatea: Recomandări pentru a proteja ochii de efectele nocive ale luminii albastre – violet
Dr. Diana Roxana Florea – medic primar oftalmolog
“Trebuie reglată distanța de lucru pentru a proteja ochii atunci cand lucrăm la calculator. Aceasta ar trebui să fie cam de 40-50 de cm (cat un brat). Practic, atunci cand privim la distanță (peste 5 m), ochii se relaxează. Atunci cand focalizam un obiect mai aproape de 5 m, ochii vor depune mai mult efort. Astfel, cu cât este mai mic și mai aproape obiectul focalizat, cu atât ochii vor fi mai solicitați.
Trebuie să ajustăm ecranul calcultorului!
Se recomandă înclinarea ecranulului la 10° – 20° sub nivelul ochilor pentru a reduce deschiderea fantei palpebrale, micșorând astfel suprafața oculară expusă și reducând evaporarea filmului lacrimal.
O alta masură de protecție a ochilor sunt pauzele mici și dese. Este de preferat să facem pauze a câte 1-2 minute din două în două ore pentru a relaxa ochii, privind la o distanță mare.
Clipitul ajută și el la curățarea și umezirea ochilor, prevenind astfel apariția sindromului ochilor uscați.
O metodă eficientă pentru relaxarea ochilor, cunoscută în întreaga lume, este regula 20-20-20: clipește la fiecare 20 de minute de 20 de ori, ia-ți privirea de la monitor timp de 20 de secunde și concentrează-te asupra unui obiect aflat la o distanță de aproximativ 6 metri.
Copiilor trebuie să le dăm să consune multe fructe și legume!
Nu în ultimul rând, alimentația joacă un rol esențial în menținerea unei vederi sănătoase. Morcovii nu sunt singurele alimente care protejează vederea, ci toate legumele sau fructele colorate variat. Este vorba de citrice, struguri, ardei gras, patrunjel, spanac, dar și nuci sau semințe crude.