„Amețeala și vertijul în Sindromul post-Covid 19”, Dr. Dinu Nicoleta- medic specialist ORL Competente acustico-vestibulare la Centrulul de Excelență în Rinologie Craiova

0
1143

Covid 19 este o afecțiune pe care nu o putem ignora. Cercetătorii au constatat că, deși majoritatea persoanelor care au facut această boală, au trecut ușor peste ea, totuși, unii din ei, au continuat să prezinte simptome o perioadă îndelungata. Această prelungire a manifestării infecției cu SARS Cov2 a primit denumirea de sindromul post-Covid 19 sau Long Covid 19. Prima definitie a acestui sindrom este făcută în octombrie 2020 de catre ECDC din Statele Unite – este un sindrom multisistemic, multiorganic; în general apare după trei săptămâni de la externarea pacientului cu Covid-19.
Dintre aceste manifestări fac parte și amețeala și vertijul. Ameteala se manifestă prin pierderea echilibrului, mers nesigur, senzație de cap greu. Este o stare de disconfort care poate apărea și în deshidratare, lipotimie (leșin), hipertensiune arteriala sau hipotensiune arterială, după administrarea anumitor medicamente (antidepresive, sedative), în diabetul zaharat etc.


Spre deosebire de amețeală, vertijul reprezintă o tulburare de echilibru caracterizată prin senzația de deplasare în spațiu a obiectelor înconjurătoare sau a subiectului. Vertijul poate fi avea mai multe cauze și, în funcție de localizarea cauzei ce determină acest tip de amețeală, se clasifică în vertij periferic (când cauza este localizată la nivelul urechii) și vertij de cauză centrală (atunci când există probleme la nivelul creierului).
Indiferent de cauza vertijului, că este apărut ca urmare a afectării urechii interne sau creierului, se impune un consult la medicul ORL.
De ce? Deoarece este singurul care poate stabili ce zonă este afectată.
Acesta va efectua o evaluare vestibulară ce include:


• Anamneza minutioasa a pacientului, adică discută îndelung cu pacientul pentru a afla ce anume declanșează vertijul, cât durează, dacă se repetă la un interval de timp sau la anumite mișcări ale capului etc
• Analizarea auzului prin audiogramă dar și prin impedantă (o explorare a auzului care ne arată modul în care se mișcă timpanul și lanțul osicular)
• Examenul clinic vestibular
Acesta include căutarea nistagmusului spontan. Nistagmusul constă în mişcări involuntare, ritmice, ale globilor oculari. Pentru o observare precisa, examenul se face sub ochelari Frenzel (care au 20 dioptri iar examinatorul poate vedea foarte bine miscarea globilor oculari).


Apoi, examinatorul verifică prezența vertijului prin probe statice (cum poate pacientul să stea drept, dar cu ochii închiși) și dinamice (cum poate merge pacientul, pe loc sau în față și în spate, tot cu ochii închiși). Dacă în timpul acestor manevre pacientul nu prezintă vertij, medicul ORL are la dispoziție o serie de manevre ce provoacă apariția vertijului. Analizarea modului în care apare vertijul în urma acestor probe oferă informații despre cauza acestuia, oferind totodată și soluțiile pentru tratarea acestuia.
În cadrul sindromului post-Covid 19 s-a constatat că pacienții pot prezenta manifestari auditive: tinitus(zgomot in ureche)- unic sau multiplu, de intesitate diferita, asociat sau nu cu insomnii, cefalee sau irascitabilitate; surditate neurosenzoriala unilaterala. Mulți din pacienții cu sindrom Long Covid 19 care prezentau tinitus înaintea infectării cu SARS Cov2 au relatat o accentuare a acestuia în perioada următoare.


Manifestari vestibulare – vertij rotator
Un studiu publicat in 21 martie 2021 apreciază că 7,6% din pacienții cu sindrom post-Covid 19 prezintă afectare acustico-vestibulară.
Diagnosticul se stabilește coroborand toate datele din anamneza, examenul clinic ORL, examenul audiometric și vestibular.
Tratamentul este individualizat dupa stabilirea diagnosticului principal si in functie de tarele pacientului.


În cadrul Centrului de Excelență în Rinologie avem la dispoziție întrega aparatură ce ne permite sa explorăm amănunțit auzul și echilibrul astfel încât să putem rezolva toate situațiile de afectare acustico-vestibulară. Dr. Dinu Nicoleta- medic specialist ORL Competente acustico-vestibulare

Centrul de Excelenta in Rinologie – str Toporasi nr 51 bl C2, langa hotel GRIM

Tel: 0351 444 744

Email: contact@rinologiecraiova.ro