Urgențele oftalmologice în perioada sărbătorilor – interviu realizat cu dr.Roxana Diana Florea, medic oftalmolog în cadrul Centrului Medical Veramed

0
2329

            Revelionul vine cu o tradiţie zgomotoasă şi periculoasă. În această perioadă, din păcate, patologia traumatică oftalmologică este frecvent întâlnită. Leziunile traumatice oftalmologice se caracterizează printr-o mare varietate de cauze, manifestări clinice şi severitate. Unele sunt minore şi se pot vindeca prin aplicarea unui simplu tratament local, în timp ce altele sunt complexe şi pot cauza chiar pierderea vederii ochiului afectat.

            Aproximativ 1 din 20 de consulturi oftalmologice este pentru un traumatism ocular. Frecvenţa crescută a acestora este datorată în principal poziţiei anatomice a ochiului. Acesta este foarte expus incidentelor traumatice, însă, din fericire, doar un procent redus din totalitatea cazurilor cu afectare profundă a structurilor şi prognostic rezervat.

            Din punct de vedere medical, acestea sunt de mai multe tipuri: arsuri, plăgi, contuzii, corpi străini, eroziuni, abraziuni. Cele mai des întâlnite cauze ale traumatismelor oculare sunt reprezentate de corpii străini (aşchii de metal, sticlă, în contextul discutat: artificii, petarde). Ele pot determina traumatisme penetrante sau perforante (plăgi) în care este întreruptă integritatea epiteliului corneean şi structura ochiului este afectată în profunzime, sau contuzii în care afectarea este mai superficială.

            Ca urmare a impactului artificiilor poate apărea o arsură termică. În acest caz, gradul de lezare poate fi mai redus deoarece prin reflexul deapărare de a închide ochiul pleoapele reuşesc să mai protejeze suprafaţa oculară. Dacă arsura este însă profundă, se poate ajunge la complicaţii corneene grave.

            Abraziunile corneene se caracterizează prin leziuni superficiale, care nu interesează structurile profunde şi nici nu alterează integritatea epiteliului corneean. Cel mai frecvent, abraziunile apar în urma contactului direct, al impactului cu artificia sau petarda. Prin mecanism traumatic similar abraziunilor corneene poate să apară şi irita traumatică.

            Inflamaţia de natură traumatică a irisului ce poate fi rezultatul unor leziuni ocular directe cu un obiect bont.

            Perforaţiile sunt leziuni în care apare o soluţie de continuitate în epiteliul afectat, fie că este vorba de cel conjunctival, corneean sau scleral. Ele trebuie investigate foarte atent deoarece pot asocia leziuni profunde, care dacă nu sunt tratate correct şi la timp, pot afecta serios funcţia ochiului. Etiologia acestor traumatisme este multiplă şi include şi contactul cu obiecte metalice zburătoare( respectiv artificii ). Dintre aceste perforaţii, cele mai periculoase şi grave sunt plăgile sclerale, deoarece în urma lor globul ocular este deschis. Riscul de apariţie a complicaţiilor locale precoce şi tardive, inclusiv a celor infecţioase este ridicat în cazul în care pacientul nu se prezintă de urgenţă la spital

            Hipema este termenul medical care descrie acumularea de sânge în camera anterioară a ochiului. Apare cel mai adesea în cazul traumatismelor nepenetrante şi poate fi cauza scăderii severe şi bruscă a acuităţii vizuale complicându-se în timp dacă nu este tratată chiar cu creşterea presiunii intraoculare. Ea se poate resorbi uneori spontan dacă acumularea de sânge nu este importantă sau necesită tratament de specialitate de cele mai multe ori.

            Fracturile orbitare apar în urma unor traumatisme foarte puternice şi constau în fisurarea masivului osos facial în diverse grade. Fractura poate interesa atât pereţii cât şi podeaua orbitei. Pacienţii pot rămâne cu sechele importante în urma acestor tipuri de traumatisme incluzând diplopie şi scăderea acuităţii vizuale.

            Corpi străini intraorbitali- Prin corp strain se înţelege de obicei o bucată de mici dimensiuni de metal, plastic, sticlă, lemn care provine din mediul extern şi ajunge în mod accidental în contact cu ochiul. Datorită poziţiei ochiului aproape orice poate să vină în contact cu el, iar profunzimea localizării corpilor străini diferă în funcţie de natura lor

            Corpii străini corneeni şi conjunctivali sunt de cele mai multe ori în contact cu suprafaţa oculară fără să penetreze efectiv epiteliul. Pot fi şi excepţii: corpii străini inclavaţi în cornee care trebuie excizaţi doar în sala de intervenţii. În cazul corpilor străini de natură metalică există posibilitatea ca după câteva ore, în jurul lor, să se formeze un inel de rugină. Acesta trebuie şi el tratat şi îndepărtat după ce agentul traumatic în sine este scos. Corpii străini intraoculari sunt acei corpi străini care se găsesc în interiorul ochiului care au penetrat sau perforat epiteliul de la suprafaţă şi ajuns în structurile profunde.

            Hemoragia subconjunctivală este de cele mai multe ori paucisimptomatică iar calitatea vederii nu este afectată foarte mult. Ochiul va prezenta striaţii sangvinolente la nivelul sclerei( ca urmare a ruperii unor vase superficiale). În unele situaţii, cantitatea de sânge extravazat poate fi mai mare şi aspectul ochiului îngrijorează şi sperie foarte mult pacientul care se prezintă rapid la medic. Resorbţia este spontană, ele dispărând în lipsa unui tratament de specialitate.

SIMPTOMATOLOGIE

            –Abraziunile corneene se manifestă prin durere, senzaţie de corp străin intraocular şi fotofobie(sensibilitate crescută la lumină).

            Irita are acuze de tip durere oculară(cu caracter de înţepătură) şi fotosensibilitate. Pacientul nu tolerează lumina, fiind însoţită şi de hiperlacrimaţie

            -Hipema prezintă în special durere şi scăderea acuităţii vizuale, uneori până la dispariţia temporară a vederii. Dacă afecţiunea rămâne netratată, apar şi simptome ale creşterii presiunii intraoculare

            Corpii straini au o simptomatologie diversa, in functie de localizarea lor in raport cu structurile orbitei si ale globului ocular:

            1. Corpii straini corneeni: determina aparitia unei senzatii de disconfort, de nisip in ochi, scaderea acuitatii vizuale si aparitia fotofobiei, pe fondul hiperlacrimatiei. Uneori corpul starin poate fi observat la suprafata corneei (in special in examinarea cu lampa cu fanta). In cazul in care este vorba de un corp strain metalic apare un inel de rugina in jurul acestuia care poate complica afectiunea si care necesita, la randul lui, tratament de specialitate.
            2. Corpii straini intraorbitali: determina aparitia unei simptomatologii la cateva zile de la traumatismul intial. Pacientul acuza dureri intense, ce se accentueaza la mobilizarea ochiului, scaderea vederii si diplopie. Exista insa si cazuri pauci sau chiar asimptomatice.
            3. Corpii straini intraoculari: sunt initial asimpotmatici, insa pe parcurs pacientul descrie durere, fotofobie, ochiul se inroseste si poate sa apara si edemul local

            Specialistii recomanda pacientilor sa se prezinte la un consult medical de specialitate (la un oftalmolog) in cazul in care resimt o senzatia acuta de disconfort ocular, aparuta in urma unui traumatism sau chiar spontan, daca au dureri, apare fotofobia sau orice alt simpotm sugestiv pentru o leziune de natura oftalmica. Deoarece ochiul are o patologie aparte si complicatiile pot sa apara si sa evolueze foarte rapid, uneori cu consecinte si sechele grave, pacientii trebuie sa se adresee unui medic chiar daca simptomele descrise sunt moderate. Intotdeuna este mai usor de prevenit o boala decat de tratat, iar bolile de natura oftalmologica, in special traumatismele care sunt zgomotoase si alerteaza pacientul, nu sunt o exceptie.

            Investigarea traumatismelor oftalmologice trebuie sa respecte algoritmul clasic, cu exceptia situatiilor de urgenta, cand salvarea ochiului este prioritatra . Daca insa situatia o permite, in urma anamnezei trebuie sa se stabileasca simptomatologia exacta, daca aceasta s-a agravat sau s-a ameliorat in intervalul de timp dintre debut si prezentarea la medic, care a fost contextul de aparitie al acesteia. Trebuie stabilit si daca pacientul a avut in antecedente (sau are inca) si alte probleme de natura oftalmologica si alte patologii sistemice. Anamneza este completata cu examenul fizic.

            Investigatiile specifice depind de natura traumatismului. In traumatismele penetrante se exploreaza plaga, atat cu lampa cu fanta cat si cu pensa. Corpii straini sunt evidentiati foarte bine la lampa, iar daca exista leziuni corneene se prefera si colorarea corneei cu solutie de fluoresceina. Aceasta este picurata cu grija in ochi si apoi se urmaresc zonele de fixare. Aceastea sunt cele lezate, dezepitelizate. Fluoresceina este utila si pentru aprecierea extinderii eroziunilor dar si pentru aprecierea profunzimii lor.

In cazul corpilor straini se prefera si investigatiile imagistice pentru ca localizarea acestora asa fie cat mai exacta. Se pot realiza radiografii, insa doar cu un regim de raze slab (asemanator celor utilizate in stomatologie) sau computer tomografia, in cazurile mai complicate. Aceste investigatii sunt indicate in special in cazurile corpilor metalici localizati intraocular si/ sau intraorbital si nu sunt indicate in cazul corpilor inclavati in cornee.

            TRATAMENT DE SPECIALITATE

            Tratamentul de specialitate in cazul traumatismelor oftalmologice depinde foarte mult de natura acestuia. Majoritatea sunt urgente medicale si pacientul este sfatuit sa se prezinte cat mai repede la spital in vederea diagnosticarii si tratatrii corecte a acestora.

            –Pacientii cu hipema  sunt adesea internati in sectiile specializate pentru a fi tinuti sub observatie. Sunt sfatuiti sa tina capul cat mai ridicat, motiv pentru care patul este inclinat iar capul patului si perna sunt pozitionate mai sus decat de obicei (de cele mai multe ori la 45- 60 de grade fata de orizontala). Pupilele pot fi dilatate cu substante speciale, iar ochiul va fi acoperit cu un pansament (optional). Local se pot aplica comprese cu gheta sau, daca durerea este intensa, se administreaza acetaminofen. Nu este indicata folosirea aspirinei ca analgezic deoarece predispune la hemoragii. Daca recomandarile specialistilor sunt urmate intocmai, pacientii se pot ingriji si acasa.

            –Tratamentul iritei traumatice  implica administrarea de colire cu antiinflamatoare sau cu substante ce pot dilatat pupila.

            –Plagile  sunt leziuni care trebuie, de cele mai multe ori, suturate. Daca leziunea a aparut intr-o zona mai putin critica si are dimensiuni mici, poate fi lasata sa se vindece singura, medicul urmarindu-i atent evolutia. Daca insa plaga are localizare critica, se recomanda sutura si pansarea ochiului respectiv. Se recomanda aplicarea imediata a unui tratament antibiotic, atat pe cale locala cat si generala. Plagile oculare sunt suturate doar sub anestezie, iar daca situatia o impune, pacientul poate fi chiar operat pentru rezolvarea cazului.

            –Corpii straini intraoculari  sunt extrasi, cel mai adesea cu pensa, insa ei pot fi indepartati si cu un ac steril. Daca insa corpul strain este situat adanc in ochi, el se indeparteaza doar in sala de operatii, dupa anestezierea pacientului. Se recomanda de asemenea tratament cu antibiotice, cicloplegice si un pansament steril.

            CONSULTURILE ULTERIOARE

            Consulturile ulterioare depind de severitatea leziunilor in sine si natura agentului vulnerant, astfel:

            –Abraziunile corneene au indicatie de consult in cazul in care nu dispar in 24 de ore de la aplicarea masurilor terapeutice corespunzatoare. Abraziunile importante trebuie atent monitorizate iar procesul de reepitelizare trebuie si el verificat permanent.

            – Irita traumatica are recomandare de reevaluare oftalmologica in vederea urmaririi procesului de vindecare.

            – Hipema – cazurile de hipema sunt internate si pacientul este monitorizat permanent. In cazul in care spitalizarea nu este posibila sau pacientul nu o doreste, este chemat la consult a doua zi de la diagnosticare si inceperea tratamentului.

            – Fracturile de orbita trebuie reevaluate la cateva zile de la externare.

            – Plagile oculare au indicatie de consulturi ulterioare externarii. Daca pacientul are factori de risc pentru dezvoltarea unor infectii locale consulturile sunt efectuate chiar si la 24- 48 de ore de la externare. In cazul in care s-a practicat suturarea unei plagi tegumentare (localizata la pleaoapa), firele se indeparteaza la 5 zile, insa daca s-a efectuat o rafie, firele se scot dupa doua saptamani. Plagile globului ocular trebuie foarte atent monitorizate, deoarece daca sunt scapate de sub observatie si se suprainfecteaza sau se complica, pacientul isi poate pierde ochiul si vederea.

            PROGNOSTIC

            Prognosticul variaza in functie de tipul si intensitatea traumatismului ocular:

            – Plagile oculare au intodeuna un prognostic rezervat

            – Corpii straini au un prognostic favorabil, dar depinde de localizarea si profunzimea lor

            COMPLICATII

            Cele mai frecvente complicatii includ:
            – In cazul corpilor staini cu localizare intraoculara: aparitia metalozelor;
            – In cazul hipemei: aparitia hemosiderozei si a heterocromiei, precum si cresterea presiunii intraoculare ca urmare a acumularii sangelui;
            – In cazul eroziunilor corneei: aparitia cicatricilor corneene;
            – In cazul plagilor oculare: infectie grava care impune extragerea ochiului, oftalmie simpatica.

Pe langa aceste complicatii specifice, traumatismele oftalmologice se pot complica, in general cu: uveite, hemoragii vitroase, cataracta, glaucom postraumatic, deslipire de retina.