„Terapia Intensivă este o specialitate la limită dintre viață și moarte, între știință și Dumnezeu” – Dr. Marius Novac – Șeful Clinicii Terapie Intensiva-SCJU Craiova

0
6774

Investiție de 200.000 de euro în secția de Terapie Intensiva a SCJU Craiova! Donația a fost făcută de una din cele mai mari companii din Dolj  care își desfășoară activitatea în localitatea Segarcea. 

Alină Trană: Domule doctor, sunteți șeful secției de Terapie Intensiva a celui mai mare spital din regiune. Ce înseamnă Terapie Intensivă? 

Dr. Marius NOVAC: Este o specialitate la limită dintre viață și moarte, între știință și Dumnezeu. Specialitatea noastră este o știință, dar are și o parte de inefabil. “Oamenii sunt nefericiți pentru că nu știu că sunt fericiti” spunea Dostoievski. În ultimii ani, standardele specialității noastre s-au ridicat foarte mult, medicii specialiști în specialitatea Anestezie și Terapie Intensivă devin din ce în ce mai buni, fiecare generație e din ce în ce mai bine pregătită, iar noi, în clinică noastră, încercam să le oferim posibilitatea de a se pregăti conform cerințelor impuse. Pandemia COVID care a apărut ne-a făcut să vedem și altă parte a societății, o parte care a înțeles că dacă ne ajută pe noi, se ajută pe ei înșiși. Am spus în mai multe rânduri: “Aveti grijă de noi, că să putem să avem  noi grijă de pacienti”.

 A.T.: Spuneți-mi cum au decurs primele 24 de h de la aflarea vestii că SCJU va fi spital suport COVID?

Dr. M. N.: Prima reacție… teamă, spaimă…întrebări peste întrebări…ce facem, cum funcționam, vedeam numai știri cu Italia, Spania, era o frică generală, organică. Dar ușor, ușor am început să ne organizăm. Norocul nostru a fost Bogdan (n.r.Bogdan Fanuta-directorul medical) care ne-a spus să ne calmăm și să începem să ne organizăm. Am gândit circuitele și spațiile împreună cu Sorin Dinescu și am început să depășim momentele critice.Toți pașii i-am gândit de la zero pentru că acesta este un spital monobloc gândit în urmă cu mulți ani.

A.T.: După ce s-au stabilit circuitele care a fost următoare temere ?

 Dr. M.N.: Faptul că nu aveam aparate, echipamente de protecție și chiar personal medical. A început goană după echipamente de protecție, eram disperați, nu știam de unde să luăm, crescuseră prețurile, nu aveam bani. Mai mult producătorii și distribuitorii ne dădeau termene de livrare între 3 și 6 luni. De exemplu toate aparatele de ventilat General Electric  sunt produse manual în Finlanda, iar Italia a cumpărat toate aparatele produse dar și cele pe care compania urmă să le producă. Noi aveam ceva aparate dar nu aveam anumite componente pentru că acestea să funcționeze, nu erau complete și că atare nu funcționau. Primii care ne-au sărit în ajutor au fost cei de la ROTARY. Ne-au cumpărat componentele pentru a funcționa. Norocul nostru a fost că le-am găsit repede și cele 55 de aparate au devenit funcționale.

A.T.: Ați simțit că societatea civilă, ONG-urile și oamenii de afaceri v-au ajutat?

Dr. M.N.:  Foarte mult. Nu am cuvinte să exprim solidaritatea de care au dat dovadă cu toții . Noi că și aparate aveam echipamente cumpărate de Consiliul Județean, dar nu toate erau complete. Apoi echipamentele de protecție au fost cumpărate tot cu ajutorul celor menționați mai sus. N-aveam videolaringoscope care să ne ajute să nu stăm foarte aproape de pacienții suspecți sau infectați. Într-o boală cu transmitere respiratorie, doctorul trebuie să se uite în gâtul pacienților  în plămânii lor. Videolaringoscopul ne ajută să stăm mai departe de bolnav iar riscul de contaminare este mai mic. Am primit un ajutor foarte mare din partea unui om de afaceri care coordonează activitatea unei companii mari din localitatea Segarcea, în jur de 200000 de euro au fost donați și investiți în paturi de terapie, aparate de ventilat, videolaringoscoape și în  laboratorul de genetică. Am avut până în acest moment 152 de suspecți, pacienți ventilați, intubați, cu diverse afecțiuni. Se muncește la foc continuu. Colegii mei lucrează între 6 și 8 h pe zi în condiții destul de grele, tratezi pacientul,îl intubezi, proceduri medicale complexe și aici vorbesc doar despre  etajul 4 pentru pacienții suspecți. Nici nu vreau să mă gândesc cum ar fi fost să nu avem echipamente și dotare. Solidaritate a fost cuvântul de ordine în această perioadă. Eu și colegii mei le mulțumim din inimă.

„Mă înclin în față colegilor mei. Ei sunt niște EROI!”pat

 A.T.: Terapia  Intensiva  pentru mulți pacienți și aparținători înseamnă sfârșitul…sunetul alarmei roșii îți rămâne în cap mult timp dacă ai trecut printr-o astfel de experiență traumatizantă. Este nevoie de o schimbare majoră în acesta secție. Va gândiți să faceți o asemenea schimbare? Dacă da, atunci cum?

Dr. M.N: Este o misiune grea. În primul rând toți colegii mei care intră în contact cu pacienții sunt foarte dedicați. O spun fără nicio reținere. Este greu știu, pentru cei care ajung aici, dar de multe ori este foarte greu să-i spui unei mame al cărui copil s-a spânzurat că nu mai poate fi salvat, sau unui tata că fiul lui grav accidentat nu mai trăiește. Presiunea este foarte mare. Ne dorim să scoatem pacientul pe cărucior și nu pe targă. Colegii mei se pregătesc mult, fac cursuri, avem dotare acum, avem paturi performanțe. Din punctul asta de vedere am evoluat. Avem nevoie de medici pregătiți dar și de buni psihologi. Contează cum se comportă personalul medical cu pacienții și apatinatorii. Avem psiholog. Stă de vorba cu cei implicați, nu este ușor să le explici după ce-și văd copilul, părintele, prietenul intubat și cu multă agitație în jur. Linia între viață și moarte nu a fost niciodată atât de subțire. Am înțeles asta din momentul zero al pandemiei. Colegii mei, cărora le mulțumesc și le datorez tot ce am realizat în această perioadă, s-au mobilizat, au realizat că ne confruntăm cu un adversar pe care nu îl cunoaștem complet, și, cu un curaj și o dăruire deosebită, au acordat asistentă medicală de cea mai înaltă calitate pacienților suspecți și confirmați SARS COV2.  A fost, și încă este foarte greu, dar acești medici, acești oameni minunați, au făcut posibil să fim în acest moment, să fim neinfectați, să tratam peste 150 cazuri suspecte în Clinică AȚI! Mă înclin în față colegilor mei. Ei sunt niște EROI!

„200 de mii de euro au fost investiți în dotarea secției de Terapie Intensiva și a Laboratorului de Genetică Medicală.  Una din cele mai mari donații făcute în această perioadă din partea unei societăți cu capital 100% românesc din localitatea Segarcea”, a declarat  managerul SCJU Craiova-Laurențiu Ivanovici. 

Secția de Terapie Intensiva a SCJU Craiova a fost în toată acesta perioadă  în prima linie. Aici se tratează și au venit cele mai complicate cazuri din regiune.

Multe spitale sunt închise, iar noi că și spital suport COVID am primit cele mai grave cazuri. Secția de Terapie Intensiva a avut și are în continuare nevoie de investiții. Le mulțumim celor care au contribuit la dotarea secției! Îi mulțumesc domnului Anghel  pentru cea mai mare donație, 200000 de euro. Am cumpărat paturi pentru secția de terapie intensiva și echipamente, atât pentru terapie, cât și pentru genetică medicală. În fiecare zi ne confruntăm cu situații complexe, evenimente nefericite: arși, accidente grave, agresiuni fizice etc. 

În UPU ieri au ajuns 5oo de pacienți-un număr record. Trebuie să facem față acestei situații, deși ne este foarte greu, le mulțumesc tuturor, a declarat managerul SCJU Craiova.