Luna Martie, este cunoscută la nivel mondial drept luna de conștientizare a cancerului de colon, una dintre cele mai răspândite forme de cancer ale secolului XXI.
Acesta boală are o frecvență ridicată, fiind a treia afectiune ontologică din lume și a doua în rândul celor mai agresive forme de cancer în România.
Pentru a afla cum putem să diagnosticăm și să prevenim acest tip de cancer, dar și cum îl putem trata, am stat de vorba cu Dr. Irma Nuredini – medic primar gastroenterologie-hepatologie din cadrul Clinicii ALB-MED.
Alina Trană: Din punct de vedere al apariției cancerului colorectal, care credeți ca sunt principalele cauzele si factorii de risc?
Dr. Irma Nuredini: Lista se lărgește de la un an la altul pe masura ce apar noi studii științifice. Vârsta peste 50 de ani este un factor de risc, dar cel mai important factor de risc este ALIMENTAȚIA, mai exact obiceiurile alimentare nocive precum:
- consumul exagerat de carne rosie;
- carnea procesată;
- anumite moduri de prepare a marcării care produc cacinogeni (mâncărurile prăjite și afumate);
- consumul scăzut de fibre alimentare (fructe și legume);
- consumul de alcool, fumatul și băuturile carbogazoase.
O categorie care are un factor de risc ridicat este reprezentată de persoanele care suferă de obezitate, diabet zaharat, sau sunt sedentare. Fiind legată de numărul mare de calorii, obezitatea dezvoltă rezistență la insulină, ce duce la concentrații mari ale factorului de creștere de tip insulinic 1, acest factor de creștere pare că stimulează proliferarea mucoasei intestinale.
Alina Trană: Genetic, canerul colorectal se poate transmite?
Dr. Irma Nuredini: Un alt factor de risc foarte important este cel GENETIC, în special persoanele care au rude de gradul I cu cancer la nivelul tubului digestiv în antecedente. 80% din cancerele de colon apar și se dezvoltă din leziuni precanceroase, de exemplu polipii adenomatoși, care sunt niște formațiuni care apar la nivelul peretelui intestinal. Sindroamele polipozice sunt tot afecțiuni genetice și se pot transmite în familie, de obicei apar la o vârstă mai tânără, medicul gastroenterolog comunică cum se face urmărirea la acești pacienți, la descendenții și la rudele de gradul I. De asemenea, bolile inflamatorii intestinale precum rectocolita ulcerohemoragică și boala Crohn sunt alți factori de risc.
Simptomele apar odată cu agravarea bolii
Alina Trană: Care sunt simptomele specifice ale bolii?
Dr. Irma Nuredini: Afecțiunea poate sa fie asimptomatică luni, chiar ani la rând mai ales în cazul modificărilor polipilor adenomatoși. Sa nu uităm: polipii nu dor. Acesta este un motiv pentru care noi, medicii gastroenterologi, insistăm pentru aceste programe de screening pentru depistarea la timp a acestor polipi. Simptomele apar odată cu agravarea bolii. Deci când avem simptome nu mai vorbim despre o fază incipientă a bolii!
Simptomele pot să apară la orice vârstă
Dr. Irma Nuedini: Cele mai frecvente simptome sunt: durerile abdominale difuze sau localizate, tulburările de tranzit, diareea, constipatia sau alternanța lor, scaunele creonate, senzațiile de balonare, rectoragiile (apariția sângelui în scaun), inapetența (scăderea poftei de mâncare), oboseala, scăderea în greutate. Este important să știm că aceste simptome nu sunt doar pentru pacienții de peste 50 de ani. Pot aparea la orice vârstă. Așadar, orice adult tânără, dacă observă orice modificare de tranzit intestinal sau prezintă dureri abdominale care nu se ameliorează după trantamente strandarde cunoscute, trebuie să se adreseze medicului.
Alina Trană: Ce trebuie sa facă un pacient dacă are aceste simptome?
Dr. Irma Nuredini: Pacientul, dacă observă orice modificare de tranzit intestinal sau prezintă dureri abdominale care nu se ameliorează după trantamente strandarde cunoscute, trebuie să se adreseze medicului. În primul rând nu trebuie să încerce orice medicament care apare în reclamele TV sau pe internet. Doar medicul decide dacă simptomele sunt îngrijorătoare pentru un cancer, dacă trebuie efectuată o colonoscopie, și bineînțeles, doar medicul decide tratamentul. Din cauza acestor „încercări” ale pacientului, se prelungește boala și se poate ajunge la un stadiu mai avansat.
American Cancer Society recomandă începerea screeningului la vârsta de 45 de ani, datorită creșterii numărului de cazuri de cancer colorectal în populațiile mai tinere
Alina Trană: Ce înțelegem prin screening și care sunt obiectivele acestuia?
Dr. Irma Nuredini: Screeningul este examinarea inițială aplicată în „masă”, în scopul identificării prezumtive a unei boli. Pleacă de la ipoteza că există boli și bolnavi necunoscuți. Scopul lui este identificarea persoanelor cu risc standard de cancer și depistarea precoce a leziunilor precanceroase colorectale. Timp de ani de zile standardul, în ceea ce privește începerea screeningului pentru cancerul colorectal, a fost vârsta de 50 de ani, atât în Statele Unite, cât și în Europa. Însă, în 2018, actualizarea ghidului ACS (American Cancer Society) recomandă începerea screeningului la vârsta de 45 de ani, datorită creșterii numărului de cazuri de cancer colorectal în populațiile mai tinere. Concret identificarea semnelor directe ale unor tumori benigne sau maligne se face prin test de hemoragii oculte (sânge în scaun). Dacă testul este pozitiv trebuie verificat tubul digestiv. Concret trebuie efectuată colonoscopia unde se identifică pierderea de sânge.
„Colonoscopia este cea mai eficientă metodă de diagnosticarea”
Trană Alina: Colonoscopia este examinarea finală?
Dr. Irma Nuredini: Conoloscopia este standardul de aur. Este o metodă minim invazivă. După o pregătire prealabilă a colonului cu soluție de curățare specifică, se introduce prin orificiul anal un tub flexibil, dotat cu o camera video, cu ajutorul căruia se vizualizează tractul colonic.
Orice polip adenomatos rezecat înseamnă că AM PREVENIT DIN START UN POSIBIL CANCER
Trana Alina: Acceptă cu ușurință aceasta procedura pacienții?
Dr. Irma Nuredini: Din păcate, observ ca există o teamă legată de această procedură. Consider că lipsa informației și experiența neplăcută anterioară, proprie sau din anturaj, conduc spre această teamă. Acum pacientul nu ar mai trebui să aibă motive de îngrjorare, aparatura este modernizată și, cu atât mai mult, totul se efectuează anestezie, confortul pacientului fiind maxim. Insă, ne lovim și cu teama de anestezie. Țin să mentionez că această procedură se efectuează doar după examinarea prealabilă, urmărirea și supraveghere atentă a medicului anestezist. Colonoscopia este cea mai eficientă metodă de diagnosticare. Oamenii trebuie să înțeleagă că, descoperind leziuni precoce la nivelul colonului, se pot vindeca în TOTALITATE. De exemplu: polipii care sunt leziuni precanceroase, se rezecă prin cale endoscopică cu riscuri minime. Orice polip adenomatos rezecat înseamnă că am prevenit din start un posibil cancer.
Alina Trană: Cum se desfășoară procedura de polipectomie?
Dr Irma Nuredini: După ce se localizează polipul prin metoda endoscopică, se îndepărtează cu ajutorul unei anse, ori prin tăiere la rece, ori prin folosirea curentului electric.
Polipul rezecat va fi recuperat din intestin și trimis pentru analiză microscopică. În unele cazuri, îndepărtarea nu este posibilă pe cale endoscopică, motiv pentru care este indicată marcarea cu un tuș special a poziției acestuia, pentru îndepărtarea chirurgicală ulterioară, printr-o intervenție minimă invazivă, laparoscopică.
Alina Trană: Este o procedură dureroasă și care implică riscuri?
Dr. Irma Nuredini: Polipectomia nu este dureroasă, se poate efectua sub anestezie pentru ameliorarea discomfortului. Polipectomia e o metoda sigură, cu rata mică de complicații. Cea mai frecventă complicație este sângerarea cu o prezență de 2-3% care poate apărea la un interval scurt după procedură, sau dimpotrivă, poate sa fie tardivă. În general se oprește spontan, rareori fiind necesară o intervenție endoscopică. Cu un risc și mai scazut, de 0.5% prezintă perforația colonolui care necesită de cele mai multe ori tratament chrurgical.
Alina Trană: Care sunt pasii de urmat după descoperirea cancerului propriu-zis?
Dr. Irma Nuredini: Dacă descoperim un cancer incipient, sau o leziune suspectă, se prelevează biopsii adică prelevare de celule. Aceste probe sunt trimise la un medic anatomopatolog care confirmă sau infirmă leziunea. Detecția precoce asigură o vindecare de peste 90% din cazuri! Din păcate, nu se întâmplă frecvent. Dacă cancerul de colon este avansat, din nou trebuie confirmat histopatologic și următorul pas este stadializarea lui.
Alina Trană: Se folosesc aparate imagistice?
Dr. Irma Nuredini: Se folosesc metodele imagistice: computer tomograf (CT) sau rezonanță magnetică cu substanță de contrast pentru a vedea gradul de dezvoltare și afectarea ganglionară, sau, dacă există celule tumorale în alte organe, așa numitele metastaze. În această situatie este ideal să fie o ECHIPĂ Multidisciplinară formată de oncolog, chirurg, gastroenterolog, anatomopatolog, radiolog. Bineînțeles, echipa se poate mări în funcție de particularitatea cazului cu un cardiolog, radioterapeut, psiholog etc. Această echipă este foarte importantă. Medicii se concentrează în jurul unui pacient, pacientul fiind în centrul atenței lor.
Alina Trană: Ce tratament se recomandă?
Dr. Irma Nuredini: După stadializare, tratamentul este standardizat și personalizat de ghidurile internaționale. Medicina a evoluat uimitor în ultimii ani. Atât tehnicile chirurgicale, cât și variantele de tratament oncologice s-au modernizat și există în prezent multe soluții de tratament. Chiar și în stadii avansate, cancerul de colon beneficiază de tratamente cu viză curativă. Chimioterapia, radioterapia, imunoterapia alături de chirurgie nu trebuie privite de către pacienți doar ca niste încercări, ele reprezintă armele în această luptă cu scopul principal VINDECAREA.
Colonoscopia, metodă sigură și eficientă pentru detecția cancerului colorectal se poate efectua în cadrul clinicii ALB-MED din Craiova. Pentru mai multe informații: 0351.171.330 / 0770.657.132.