Maternitatea Spitalului „Filantropia” din Valea Vlaicii functioneaza numai pentru spitalizare de zi, monitorizari de sarcina si urgente! Viitoarele mamici care nu prezinta suspiciune de infectie cu COVID-19, nasc la SCJU Craiova.”

0
3583

Autor: Cristina Carstea

Spitalul „Filantropia” din Craiova, desemnat prin ordin de ministru Spital Suport COVID-19 pentru faza a doua, este pregătit pentru a le oferi pecienților suspecți sau depistați cu noul tip de coronavirus cele mai bune servicii medicale de îngrijire. În locația din Sărari au fost organizate spații pentru mai multe specialități medicale şi a fost amenajată Maternitatea. Aici, în urmă cu câteva zile, a venit pe lume primul copil, prin operație cezariană, în blocul operator special amenajat. Mama copilului vine din carantină, însă din fericire rezultatul testului a ieşit negativ.

„În urma desemnării Spitalului „Filantropia” ca Spital Suport, am organizat locația din Sărari. Am avut avantajul de a avea sistem pavilionar, astfel încât să putem prelua şi pacienți suspecți şi pacienți confirmati cu COVID-19, pentru următoarele specialități medicale: Cardiologie, Hematologie, Medicina internă, Diabet şi Endocrinologie. Tot aici a fost amenajată şi Maternitatea, unde a fost mutat temporar un anumit număr de paturi. Astfel au fost organizate dupa toate circuitele functionale care au putut fi aplicate, o sala de operatii si o sala de nastere care sa deserveasca exclusiv pacientele cu patologie COVID-19. Functionam cu toate avizele legale, iar in acest moment acolo se afla o singura pacienta care a nascut zilele trecute. Testul a iesit negativ, iar aceasta va ramane in spital pana i se va face externarea pentru a putea pleca acasa impreuna cu copilul.”, ne informează dr. Lorena Dijmărescu, directorul medical al Spitalului „Filantropia”

„Maternitatea din Valea Vlaicii functioneaza in regim normal, dar numai pentru spitalizare de zi, monitorizari de sarcina si urgente!”

„În prezent, personalul medical s-a mutat în noua locație si pentru secțiile care nu funcționau acolo. Noi am facut aceste lucruri pentru a putea mentine activa Maternitatea din Valea Vlaicii, din Str. Filantropiei nr. 1, pentru ca numarul de paciente care ni se adreseaza este foarte mare. In acest moment, nu putem sa ținem ambele maternitati active deoarece nu exista personal ATI suficient astfel incat sa mentinem două linii de garda. In momentul in care vom reusi sa mai aducem 2 medici ATI-sti, putem spera ca lucrurile sa intre in normal si sa funcționeze ambele maternitati. Maternitatea din Valea Vlaicii functioneaza in regim normal, dar numai pentru spitalizare de zi, monitorizari de sarcina si urgente, fara sa se asigure interventii chirurgicale. Pentru toate pacientele care nu prezinta suspiciune de infectie, nasterile au loc la SCJU Craiova.”, a mai adăugat directorul medical, dr. Lorena Dijmărescu

„Pana in acest moment nu au existat probleme. Ne bucurăm că nu avem colegi infectati.”

„În ceea ce priveşte materialele și echipamentele de protecție, avem pentru cel puțin două săptămâni. Nu stăm la fel de bine şi cu substanțele dezinfectante, însă s-au făcut achiziții și așteptăm sponsorizări cu cantități mari de dezinfectant care ar trebui să acopere toate necesitățile. Orice ajutor este binevenit. Nu stim insa care va fi necesarul real de materiale sanitare si echipamente de care vom avea nevoie. Fac apel la calm și vreau ca oamenii să înțeleagă că ne confruntăm cu o situație epidemiologică specială și că trebuie să respectăm anumite reguli. Echipa medicală a fost foarte bulversată deoarece medicii, asistentii şi intregul personal sunt tot oameni. Inca din momentul in care au aparut primele cazuri am inceput sa cunoastem care sunt protocoalele si sa le respectam, iar pana in acest momemt nu au existat probleme şi ne bucurăm că nu avem colegi infectati.”, spune dr. Lorena Dijmarescu

Dr. Lorena Dijmarescu le-a transmis un mesaj viitoarelor mamici:

„Le rog pe viitoarele mămici, care sunt într-un număr foarte mare, să fie înțelegătoare și să fie convinse că vom lua cele mai bune decizii atât pentru ele, cat si pentru mămicile depistate cu COVID-19, pentru că fiecare are dreptul la naștere şi la servicii medicale, însă în aceste momente trebuie să fim extrem de precauți.”