Autor: Cristina Cârstea
Cancerul mamar este cel mai întâlnit tip de cancer la femei şi reprezinta o problema majora de sanatate publica. Rata de supraviețuire a crescut însă considerabil în ultimii ani datorită procedurilor de screening şi a procedurilor chirurgicale moderne.
Una dintre aceste proceduri este reprezentată de biopsia ganglionilor santinelă. Aceştia sunt situați la nivel axilar şi sunt primii ganglioni de drenaj ai cancerului mamar. Aceştia sunt identificați cu ajutorul unui trasor care poate fi fie o substanta radioactiva, un pigment, sau ambele.
Trasorul se injecteaza in zona peritumorala inainte de efectuarea mastectomiei sau a sectorectomiei. Acesta este drenat pe aceleasi cai limfatice prin care sunt drenate celulele tumorale si se fixeaza la nivelul ganglionilor regionali axilari. Identificarea se face prin procedura radiologica sau prin utilizarea unui contor Geiger.
Prima biopsie a ganglionului santinela prin detecție de trasor radioactiv a fost realizată în premieră în Craiova, la Centrul Medical Dr. Ianoși. Intervenția a fost efectuată de către medicul chirurg dr. Gabriel Ianoși, împreună cu chipa sa, unei paciente cu neoplasm mamar.
Dr. Gabriel Ianoşi ne-a vorbit despre necesitatea acestei intervenții şi despre cât de important este stadiul de depistare al bolii
„În astfel de cazuri, stadiul bolii contează foarte mult. Ganglionii santinelă se pot detecta în orice stadiu al bolii, în orice fază de evoluție, însă eficiența tratamentului este maximă în anumite stadii, în general în cele de debut. Deja nu mai contează vârsta pacientei. Contează diagnosticul, stadiul bolii şi agresivitatea acesteia. Intervenția în sine nu necesită spitalizare decât de câteva ore, dar de obicei aceasta se asociază cu extirparea tumorii, fie că este vorba despre o tumoră mamară, fie că este vorba despre un alt tip şi atunci spitalizarea depinde şi de tratamentul tumorii primare”
Cum ajută această intervenție pacientul
„Descoperirea unui ganglion santinelă negativ limitează foarte mult intervenția regională, iar în cazul tumorii mamare limitează sau elimină necesitatea efectuării unei limfadenectomii axilare, operație care este mult mai complexă şi implică mult mai multe riscuri intraoperatorii si o serie de complicații postoperatorii”
Pentru efectuarea acestei intervenții centrul a fost dotat cu aparatură performantă
„Avem o sală foarte modernă. Pentru detecția ganglionului santinelă a fost nevoie de achiziționarea unui detector de technețiu radioactiv cu care se poate face această intervenție. Este un aparat pe care nu-l putem găsi în niciunul dintre spitalele publice din zona noastră”
Centrul medical se află în contract cu CAS
„Pacientele care au nevoie să efectueze o astfel de intervenție se pot adresa centrului nostru. Sunt protocoale de tratament şi în cursul tratamentului oncologic poate fi necesară această intervenție. Noi avem un contract cu CAS pentru spitalizarea de zi şi există o serie de facilități fiscale în acest sens. Lucrurile trebuie însă abordate în funcție de fiecare caz în parte”
Centrul Medical Dr. Ianoşi-cel mai mare centru privat de chirurgie din Oltenia, cu condiții de spitalizare hoteliere
„Suntem cel mai mare centru privat de chirurgie din Oltenia. Avem poate cea mai modernă sală de operații din regiune şi cu condiții de asepsie absolute. Ne străduim pe cât de mult posibil să eliminăm pericolul microbian. Condițiile în saloane sunt de 5 stele. Mulți pacienți care au fost internați şi care au fost tratați la noi ne-au spus s-au simțit ca la hotel şi nu ca într-un spital”
O echipă de medici tineri şi prietenoşi instruiți chiar în centrul medical
„În acest moment în centru suntem 4 chirurgi şi aproximariv 10-15 medici din alte specialități care contribuie la desfăşurarea activității. Ne străduim să aducem oameni care să fie blânzi cu pacienții, să fie zâmbitori şi deschişi, pentru că acest lucru tratează jumătate din boala pacientului. Avem o echipă tânără, pentru că ne-am străduit să-i aducem chiar de pe băncile şcolilor. Nu au făcut practică în altă parte, au învățat sau învață aici la noi, obişnuindu-se cu obiceiurile şi cu protocoalele noastre de lucru sau de diagnostic, cu procedurile pe care trebuie să le ştie şi pe care trebuie să le aplice”