Infecțiile de tract urinar-cauze, simptome şi tratament

0
1903
Foarte multe persoane se confrunta cu infectiile de tract urinar. Acestea sunt generate de regula de Escherichia Coli, precum si de alte microorganisme patogene.

Infecțiile urinare sunt semnalate prin instalarea treptata a unor dureri difuze la nivel lombar, pelvian, care sunt urmate de disconfort la urinare, mictiuni dese, in cantitati mici si senzatia frecventa de a urina. Persoanele afectate manifesta o stare generala proasta, care poate fi insotita de febra sau frison.

Inca de la aparitia primelor simptome specifice infectiei urinare, pacientii trebuie sa se adreseze unui medic specialist pentru a efectua un examen clinic, o ecografie abdominala, o urocultura si o examinare amanuntita a compozitiei urinei si o masurare a pH-ului acesteia. La persoanele sanatoase urina este sterila, lipsita de bacterii si organisme infrctioase.

Infectia urinara se poate localiza:
– la nivel superior– afectând unul sau ambii rinichi (pielonefrita)
– la nivel inferior (cistita)
Este insa dificil sa se faca o determinare exacta a locului in care a aparut infectia.
Pot aparea infectii ale uretrei (uretrita) si de prostata (prostatita). Infectiile tractului urinar pot aparea atat la copii cat si la adulti.

Cauzele infectiilor urinare
In majoritatea cazurilor, infectiile tractului urinar sunt cauzate de bacterii. Exista si situatii in care pot infecta tractul urinar si unele virusuri, fungi si paraziti.

Peste 85% dintre infectiile urinare sunt cauzate de bacterii ce provin din intestin sau vagin. Aceste bacterii care intra in tractul urinar sunt spalate si evacuate in mod normal de catre urina, in timpul mictiunii.

Factorii ce favorizeaza aparitia infectiilor la nivelul tractului urinar
  •  Litiaza urinara- reprezinta unul dintre principalii factori de risc, deoarece genereaza blocarea tractului urinar, cu stagnarea urinei sau iritarea mucoasei atunci cand au dimnesiuni foarte mici.
  • Disfunctii sau anomalii ale supapei de inchidere completa intre uretere si vezica permit urinei si bacteriilor sa urce inapoi in uretere. Acest mecanism este intalnit mai des la copii.
  •  Insertia unui cateter urinar sau a unui insttument medical, examinarile clinice cu instrumente la ginecolog sau urolog

Escherichia Coli

Aceasta bacterie este cel mai des intalnita in buletinul de analize al uroculturii. La persoanele cu varste cuprinse intre 20 si 50 de ani, infectiile tractului urinar bacteriene sunt de aproximativ 50 de ori mai frecvente in randul femeilor decat al barbatiilor.
Tratamentul

În urma efectuarii analizelor medicale corespunzatoare, medicul specialist va administra antibioticul la care bacteria este cea mai sensibila, iar in cazul infectiilor cu herpes, se vor administra sistemic, antivirale. Tratamentul poate fi completat cu antiinflamatoare nesteroidiene, de regula supozitor si un antispastic. Sunt recomandate caldura locala si repausul. Sub tratament adecvat, infectiile de origine bacteriana se remit in 2-3 zile.