În Centrul de Oncologie Sf. Nectarie toate serviciile medicale sunt gratuite. De curând, în Centrul de Radioterapie Sf. Nectarie a fost montat cel de-al doliea accelerator liniar, pentru ca pacienții să nu fie nevoiți să aștepte

0
3778

„Acest centru este foarte cunoscut de către pacienții oncologici, atât pentru partea de chimioterapie, cât și pentru radioterapie. Activitatea Centrului de Radioterapie „Sf.Nectarie” a început în urmă cu 2 ani, atunci când a fost achiziționat cel mai performant accelerator liniar din țară. Pentru că sunt mulți pacienți care au nevoie de radioterapie și pentru că deja listele de așteptare erau prea lungi. Dr. Michael Schenker, medic primar oncolog, șeful comisiei de oncologie din cadrul Ministerului Sănătății, medic șef Centrul de oncologie Sf. Nectarie Craiova a decis să investească și-n cel de-al doilea accelerator liniar, softul acestuia fiind mai performat decât al primului accelerator, pentru anumite tipuri de tumori”,, ne- a declarat dr. Bogdan Fănuță- managerul Centrului de Oncologie. Acesta a fost deja montat și în scurt timp în centrul de radioterapie vor funcționa ambele acceleratoare liniare.

Ziarul Sănătatea: Domnule director, în acest moment în Craiova există cele mai moderne și performante acceleratoare liniare?

Dr.Bogdan Fănuță- managerul Centrului de Oncologie Sf.Nectarie:
„În acest moment Centrul de Oncologie Sf. Nectarie deține cel mai modern centru de Radioterapie în care se află 2 acceleratoare liniare de înaltă performanță.”

Ziarul Sănatatea: Pentru că a crescut numărul paciențor bolnavi de cancer ne puteți spune dacă există liste de așteptare pentru chimioterapii și radioterapii?

Dr Bogdan Fănuță-Managerul Centrului: „Din punct de vedere al consultațiilor și al tratamentului oncologic, nu există listă de așteptare. Pacienții sunt toti consultați de dr. Schencker și restul echipei până la ultimul. Se consultă până târziu, nimeni nu ține cont de program. Pacienții care vin aici nu pleacă fără să fie consultați, mai ales că unii vin de la sute de kilometrii.

Pentru radioterapie, exista o listă de așteptare, acesta fiind și motivul pentru care s-a decis achiziționarea celui de- al doilea accelerator. Un astfel de aparat nu poate fi folosit mai mult de 12 ore/zi. Așadar, acum durata de așteptare va scădea foarte mult. În ultimul an, din păcate, a crescut numărul pacienților oncologici, mai ales al celor care vin cu tumori avansate, tratamentul pentru acestia fiind mai agresiv. Indiferent de situație, în acest moment toți pacienții sunt consultați, nu este refuzat nimeni și tratamentul precum și consultațiile sunt gratuite-atât chimioterapia, cât și radioterapia. Nu se plătește absolut nimic, totul este decontat de CAS. Pacienții trebuie să înteleagă insă ca trebuie urmati niște pași. În centrul nostru acesția sunt văzuți de o comisie formată din medici care stabilește etapele pe care trebuie să le urmeze. Avem și un tomograf, dar el este folosit pentru partea de radioterapie, iar peste 2 săptămâni se poate face explorare, pentru a evalua stadiul bolii, pentru a putea pune diagnostic. Acesta va fi folosit exclusiv pentru pacienții centrului nostru.

În propunerea pe care noi am făcut-o Ministerului Sănătății, pe lângă oncologie și cardiologie, ne dorim să avem și pneumologie, endocrinologie, plus paturi pentru internare de zi pentru intervenții chirurgicale. Pentru că tumorile pulmonare sunt tratate cel mai mult în centrul nostru, în curând vom deschide o sală de intervenții chirurgicale pentru ca aceste tumori să poată fi biopsiate prin endoscopie transbronșică. Ne vom dezvolta pe parte de endoscopie și citologie, pentru ca pacienții noștri să nu mai fie nevoiți să plece la București. Deci în curând aceste lucruri vor fi făcute în Centru sub anestezie generală. Am început dotarea acestei săli de operație și sperăm să- i dăm drumul în curând. Acesta va fi practic un câștig pentru pacienți. În acest moment în centru lucrează 11 medici oncologi, estimâm să avem în viitor în jur de 35 de medici, dezvoltarea acestui centru fiind prioritate zero pentru familia dr. Schenker. Concluzia este una singură: pacienții noștri vor avea acces la servicii medicale de calitate GRATUIT.

Centrul reprezintă un sistem integrat de servicii medicale oncologice, pornind de la consultatii in ambulator pana la tratamente specifice, efectuate in regim de spitalizare de zi, si are drept scop principal acordarea de servicii medicale gratuite și de cea mai bună calitate in domeniul oncologiei medicale , organizate după principiile celor mai bune sisteme de asistență medicală actuală.

Venim in sprijinul pacientilor oncologici cu servicii conexe de diagnosticare si evaluare medicala, oferite de unii dintre cei mai buni specialisti in domeniu: cardiologie si chirurgie toracica. De asemenea, pe langa sustinerea medicala, pacientii pot beneficia de asistenta
Echipa noastră este compusa din medici cu experienta profesionala, precum si din personal medical auxiliar competent si dedicat.
Scopul nostru este de a promova şi susţine orice tip de activitate menită să sprijine persoanele cu afectiuni oncologice, luptând în acelaşi timp pentru dezvoltarea serviciilor medicale necesare în diagnosticarea şi tratarea pacienţilor cu aceste afectiuni.

Pacientul trebuie să înțeleagă faptul că te are alături. Ești un medic, nu un prestator de servicii, ești un partener în suferința pe care o are. Trebuie să ai empatie, chiar le spuneam colegilor mai tineri că dacă ne dăm seama că nu o avem, mai bine renunțăm la această specialitate. Oncologie fără empatie nu se poate face. Dacă nu poți să înțelegi suferința omului, nu rezonezi cu el din punctul acesta de vedere, nu ai ce să cauți în oncologie. De asemenea, în afară de empatie, pacientul trebuie să simtă că are un suport adevărat în tine ca medic, să îl ajuți în diverse etape și spiritual, sufletește, dar și efectiv un ajutor concret, profesional, pe care pacientul trebuie să îl simtă cu adevărat”, ne-a declarat directorul Centrului de Oncologie-dr. Bogdan Fănuță