Astazi a inceput in mai multe centre ale Ministerului Apărării Naționale maratonul de vaccinare, care constă în imunizări care se fac non-stop în perioada 4-11 mai.
Potrivit MApN, campania se desfășoară în centrele de vaccinare organizate de către Spitalul Universitar de Urgență Militar Central din București și în unitățile sanitare militare din țară care sunt și centre regionale de depozitare a dozelor de vaccin.Locotenent colonel Lucian Balaure-purtatorul de cuvant al Spitalului Militar “Stefan Odobleja” din Craiova ne-a declarat ca vaccinarea decurge foarte bine, pana la orele pranzului au venit sa se vaccineze peste 150 de craioveni, care nu au avut programare.” Acestia se prezinta doar cu buletinul,completeaza chestionarele ,sunt vaccinati cu Pfizer si li se comunica faptul ca rapelul il pot face peste 21 de zile fie in acest centru fie intr-un alt centru de vaccinare. Centrul este deschis non stop pana pe data de 11 mai, vaccinarea fiind asigurata de personalul medical din Spitalul Militar.
Astfel, în centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Craiova,Brașov, București, Cluj, Constanța, Iași şi Timișoara, începând de astazi , ora 8.00, populația generală care dorește să se vaccineze se poate prezenta, la orice oră, fără o programare prealabilă. Acestea vor funcționa 24 de ore din 24, în perioada 4-11 mai.
Totodată, persoanele vaccinate vor fi înregistrate în RENV și vor fi planificate pentru efectuarea dozei de rapel.
„În perioada următoare, în funcție de disponibilitatea dozelor de vaccin și de solicitările pe plan local, și celelalte patru spitale militare din rețeaua medicală a MApN vor putea crește ritmul de vaccinare, respectiv vor putea asigura vaccinarea fără programare prealabilă”.
Am gasit in centru de vaccinare craioveni care si-au dorit sa se vaccineze pentru a putea scapa de masca,de restrictii si pentru a putea merge sa-si viziteze rudele din strainatate.Profesor univ.dr Tarnita Daniela ne-a declarat.”Eu am venit sa ma vaccinez pentru ca imi este foarte dor de copiii mei si vreau sa plec in America sa-i vizitez.Nu o pot face daca nu am vaccinul facut.Ii incurajez pe craioveni sa vina sa-si faca vaccinul.Totul decurge foarte bine”.
Ioana a venit si ea sa se vaccineze. Nu eram decisa ,dar in aceasta dimineata am venit cu mama la control in acest spital.Am vazut ca poti sa te vaccinezi fara programare.M-am hotart pe moment.A mers foarte repede totul.Este disciplina si rigoare.Se vede ca suntem intr-un centru de vaccinare coordonat de cadre miltare.”
Ministerul precizează că asigură, în prezent, locuri pentru vaccinarea populației generale în 56 de centre de vaccinare proprii, organizate în cadrul spitalelor militare și în unități militare din Capitală și din țară, deservite de aproape 1.000 de angajați ai ministerului: peste 250 de medici, 500 de asistenți medicali și 200 de registratori.
Suplimentar, MApN a operaționalizat 20 de centre mobile de vaccinare, care acționează gradual, începând de miercuri, 21 aprilie, în sprijinul autorităților locale, în localități izolate sau greu accesibile.