Farmacia Anacora din Craiova este o farmacie cu tradiție ce păstrează rețete transmise din generație în generație de către farmaciști

0
3282

Produsele preparate în farmacia Anacora, fie că vorbim despre rețete magistrale, realizate după indicația unui medic și adaptate la nevoile pacientului, sau despre cele elaborate după rețete speciale ale farmaciilor cu tradiție, oferă o alternativă eficientă, personalizată și, de multe ori, mai accesibilă ca preț, decât medicamentele clasice, de sinteză.

Farmacia Anacora este o farmacie cu tradiție si păstrează rețete transmise din generație în generație de către farmaciști, rețete care și-au dovedit eficacitatea pentru mii de pacienți. Preparatele elaborate pe baza acestor Rețete sunt și azi competitive și se bucură de apreciere din partea bolnavilor. “Avem pacienți care revin de ani de zile pentru un anumit preparat.”, declară farmacistul Jean Nistorică în cadrul Farmaciei Anacora, una dintre farmaciile craiovene care se mândrește cu oferta sa vastă de preparate cu tradiție.

Preaparatele sunt realizate în laboratoarul propriu al farmaciei, de către farmaciști cu experiență, iar dozarea poate fi adaptată precis la nevoile fiecărui pacient, lucru deosebit de important mai ales atunci când este vorba despre copii sau despre persoane cu anumite afecțiuni pentru care dozele medicamentelor clasice nu corespund.

Printre cele mai populare produse magistrale sunt cele ce tratează afecțiuni dermatologice. Există însă preparate pentru o varietate mult mai mare de probleme de sănătate.

În laborator se realizează și preparate cosmetice, dedicate îngrijirii tenului: creme cu vitamine pentru mâini și față sau creme pentru ten.

Din fericire, în ultima perioadă, preparatele realizate în laboratorul farmaciei au devenit din ce în ce mai căutate, însă sunt din păcate puține farmacii care au receptură. În perioada 1959-1975, farmaciile din România erau clasificate în patru grade de valoare, unul dintre criteriile cele mai importante fiind numărul de rețete magistrale efectuate lunar. Volumul de preparate era uriaș comparativ cu cel de azi, iar farmaciștii își exercitau “arta” în adevarate fabrici de leacuri. Este și cazul farmaciei Anacora care s-a deschis in anul 1962, purtând atunci denumirea de Farmacia Nr.2. Începând cu anul 1992, farmacia a fost preluată de familia Nistorică, o familie de farmaciști care continuă și astăzi prepararea medicamentelor în receptura proprie.

În prezent însă, existența unui numar foarte mare de medicamente de sinteză, combinată cu încasările relativ mici pe care le aduc preparatele tradiționale și cu apariția unei noi generații de medici, care prescriu tot mai rar produse din laboratorul farmaciilor, contribuie la intrarea într-un con de umbră a acestora. Pe nedrept, ținând cont de multiplele avantaje pe care le oferă în continuare această categorie de preparate.

Din fericire, încă există farmacii care continuă să își pună în valoare experiența în domeniul produselor magistrale, precum și noi generații de tineri farmaciști care învață secretele meseriei de la mentori ce au în spate zeci de ani de experiență în munca de laborator și care vor duce mai departe această artă ce necesită nu doar pricepere, ci și suflet”, declară Jean Nistorică, farmacist Anacora.