„Ecografia abdominală este o investigație imagistică neinvazivă, neiradiantă și poate fi repetitivă ” declară dr. Florina Tonca-medic gastroenterolog-Centrul Medical HitMed

0
7022

Ecografia abdominală este o metodă imagistică des folosită în practica medicală, care contribuie, pe lângă anamneză, la efectuarea examenului clinic care poate stabili diagnosticul de catre medicul specialist a pacientului. În cele mai multe cazuri, ecografia nu pune diagnosticul, lucru pe care majoritatea pacinențiilor nu îl cunosc atunci când se prezintă pentru o astfel de procedură. Deoarece este accesibilă și nu are un cost mare, mulți pacineți refuză etapa consultului medical, recomandându-și singuri ecografia abdominală, fiind un motiv de nemulțimire pentru ei. De acceea este foarte important fiecare pas al procedurii, pentru ca pacientul să fie diagnosticat corect de către medicul specialist. Pentru a înțelege procedura unei ecografii abdominale, dar și cele mai frecvente probleme ale pacienților care se prezintă pentru o astfel de procedură, am stat de vorbă  dr. Florina Tonca – cu medic specialist gastroenterologie din cadrul Centrului Medical HITMED.

„Ecografia abdominală este o investigație imagistică, neinvazivă, neiradiantă, care poate fi repetitivă. Acest lucru înseamnă că orice persoană își poate face o ecografie abdominală de ori câte ori este nevoie, fără a exista niciun fel de risc. Este o procedură simplă, care se efectuează de un medic specialist, când ne confruntăm cu o problemă digestivă, cu o patologie digestivă, cu o durere abdominală a cărei ecologie nu o știm. durează aproximativ 10 minute. În funcție de gravitatea situației poate să crească timpul de examinare cu 5-10 minute.  Prima recomandare ar fi efectuarea unei ecografii abdominale. Este o procedură simplă, este o procedură nedureroasă, aducându-ne informații prețioase pentru diagnosticul preliminar al unui pacient”, declara dr. Florina Tonca.

Un lucru esențial pentru stabilirea unui diagnostic corect și pentru o procedură cât mai sigură, este pregătirea pacientului înainte de a efectua o ecografie abdominală. Este recomandat ca acesta să nu mânânce nimic cu aproximativ 6 ore înainte de investigație, să bea un litru de apă într-un interval de 30 de minute, înainte de procedură. Acesta nu trebuie să elimine apa, chiar dacă există acestă senzație, acest lucru fiind necesar pentru ca medicul să vizualizeze structurile incisive precum prostata, uterul sau ovarele, în cazul în care vezica urinară este plină.  Dr. Florina Tonca, ne prezintă cele mai des întânite ecografii abdominale din ultima perioadă, efectuate în cadrul Clinicii HITMED:  „Am investigat pacienți cu patologii diverse, sunt foarte multe persoane care au avut o temere de a se prezenta la medic în această perioadă și încă persistă, dar la dimensiuni mult mai reduse. În general orice fel de tulburări digestive, în această perioadă pe fondul anxietății datoarate acestei situații, alimentația a fost dezechilibrată aproape la toate persoanele. Ne confruntăm cu tulburări digestive pe care nu le-am mai întâlnit, cu tulburări de tranzit, cu diaree sau constipație, de cele mai multe ori date de o alimentație dezechilibrată.”

În această perioadă, siguranța pacientului este pe primul loc. La centrul Medical HITMED, fiecare pacient este testat pentru Coronavirus, înainte de a îi se efectua orice procedură medicală: „Aparatele pe care noi le folosim sunt de ultimă generație, ne ajută foarte mult să punem un diagnostic cât mai precis și cât mai corect, astfel că un pacient, după ce a venit poate pleca complet diagnosticat din punct de vedere gastroenterologic. Avem posibilitatea pe lângă consultația de specialitate să efectuam și consulturi interdisciplinare la alte specialități, efectuarea de ecografie abdominală în mod normal cu substanță de contrast sau fără, dacă este nevoie, endoscopii divestive superioare și inferioare, cu prelevare sau nu de biopsie. De asemenea, putem în cadrul clinicii noastre să efectuăm analize de laborator. Țin să menționez că toți pacienții care fac la noi proceduri endoscopice sunt testați pentru a determina prezența sau nu a acestui virus nou, Coronavirus. Niciun pacient nu va fi acceptat pentru proceduri endoscopice fără testare în prealabil conform Societății Române de Endoscopie.”