Dr. Raul Muresan- medic specialist ortoped în cadrul Centrului Medical Phoenix- Medicover: „Primul pas in diagnosticul gonartrozei este efectuarea unui consult la un medic ortoped unde, dupa o examinare si anamneza amanuntita, sunt efectuate investigatii care sa precizeze stadiul gonartrozei”

0
4210

Ce este Gonartroza?

Gonartroza este o boala cronica degenerativa a articulatiei genunchiului, care se caracterizeaza prin distrugerea treptata a meniscurilor, ligamentelor si cartilajului articular, iar clinic se resimte prin durere, limitarea mobilitatii genunchiului si modificarea axului biomecanic (incurbarea membrelor).

Aceasta boala reprezinta o problema de sanatate mondiala, fiind afectati atat barbatii cat si femeile dupa varsta de 65 de ani, calitatea vietii fiind influientata de stadiul gonartrozei.

Cauzele aparitiei gonartrozei:

  • Obezitatea
  • Efortul fizic prelungit
  • Practicarea sporturilor de performanta, dure, de contact
  • Traumatisme
  • Tulburari ale metabolismului fosfo-calcic
  • Dezechilibre hormonale
  • Bolile inflmatorii

Simptomele gonartrozei:

Principalul semn al gonartrozei este reprezentat de DURERE, care in stadiile incipiente ale gonartrozei, apare dupa eforturi fizice intense,  si dispare dupa incetarea acestora, ulterior durerea devine prezenta la nivelul interliniului articular (pe interiorul sau exteriorul genunchiului), subpatelar, sau sa se extinda in tot genunchiului, durerea putand iradia spre gamba.

Simptomele sunt influentate de gradul de progresie al bolii, astfel incat in stadii avansate, pe langa durerea prezenta aproape pe toata durata zilei, si chiar la eforturi fizice moderate sau scazute (statul mult in picioare, ridicatul de pe scaun, urcatul sau coboratul scarilor), apare si deformarea genunchiului, cu limitarea miscarilor normale, si modificarea axelor biomecanice (incurbarea genunchilor).

O data cu evolutia bolii, calitatea vietii este afectata, intrucat chiar si cele mai mici activitati devin dificil de realizat.

Diagnosticul gonartrozei:

Primul pas in diagnosticul gonartrozei este efectuarea unui consult la un medic ortoped, unde dupa o examinare si anamneza amanuntita sunt efectuate investigatii care sa precizeze stadiul gonartrozei: Radiografia clasica, ecografie musculo-scheletala, CT, RMN.

Tratamentul gonartrozei:

  1. Tratamentul nechirurgical
  • Menajarea genunchiului prin: Scadere ponderala, mai ales la persoanele cu IMC crescut, evitarea sporturilor grele care implica saritul, alergarea pe distante lungi, statul in picioare pentru perioade mari, evitarea deplasarilor pe distante lungi, mai ales in panta si in rampa. Se recomanda innotul si curele balneare
  • Aplicarea locala de caldura prin impachetari cu parfina sau bai termale
  • Tratamentul antialgic si antiinflamator folosit corespunzator ofera un raspuns bun impotriva durerii si al inflamatiei genunchiului. Cele mai folosite medicamente sunt Antiinflamatoarele Nesteroidiene.
  • Folosirea unor orteze de genunchi care sa ofere stabilitate
  • Infiltratiile articulare au devenit foarte populare prin diversitatea si performanta substantelor active din compozitia lor, fapt ce ofera o ameliorare sau chiar disparitia completa in anumite situatii a durerii si inflamatiei genunchiului. Cele mai folosite proceduri sunt infiltratiile cu corticosteroizi, cu Acid hialuronic sau PRP (Platelet Rich Plasma)

2. Tratamentul chirurgical este aplicabil atunci cand toate celelalte metode sunt epuizate, iar tehnicile chirurgicale sunt complexe si diverse in functie de tipul si stadiul de distrugere al bolii. Printre tehnicile chirurgicale amintim: osteotomiile de corectie, protezele monocompartimentale si protezele totale.