Ziarul Sănătatea: Doamna dr. Gerda Mitrache, ce este geriatria?
Dr. Gerda Mitrache, medic primar geriatrie Spitalul TopMed Buna Vestire: „Geriatria este specialitatea medicală ce se concentrează pe sănătatea și grija pentru pacienții în etate. Nu există o vârstă specifică la care oamenii adulți se pot încadra la geriatrie, însă un prag poate fi considerat vârsta de 65 de ani. Geriatria are drept scop îmbunătățirea stării de sănătate, dar și a stilului de viață al pacienților vârstnici. De la doctori, la asistente medicale, îngrijitori și nu numai, cu toții se pot specializa în geriatrie, oferind servicii complete și complexe, atât în cabinete private, cât și în centre pentru îngrijirea bătrânilor. Geriatria studiază întreg procesul de înaintare în vârstă din mai multe perspective precum îmbătrânirea precoce, mentală, funcțională, somatică și socială.”
Ziarul Sănătatea: Care sunt avantajele pe care le oferă un medic specialist în geriatrie?
Dr.Gerda Mitrache: „Un medic specialist are capacitatea de a se îngriji de persoanele în vârstă chiar dacă acestea prezintă sau nu o condiție medicală. El îmbunătățește stilul de viață al pacienților în etate, poate prescrie tratamente pentru diverse afecțiuni existente sau pentru prevenție.
Medicii geriatrici, în colaborare cu medicii specialiști pe diverse ramuri, pot ține sub control și chiar trata o mulțime de afecțiuni specifice vârstelor înaintate precum: demență, osteoporoză, incontinență, cancer, pierderea acuității vizuale, diabet, insomnie, boli de inimă și pot oferi îngrijire persoanelor ce necesită asistență.”
Ziarul Sănătatea: Care eate importanța geriatriei în planul de îngrijire al vârstnicilor?
Dr. Gerda Mitrache: „Cât suntem tineri, activi și sănătoși, cu greu ne putem închipui că puterile ne vor scădea ușor-ușor. Însă, modul în care înaintăm în vârstă contează foarte mult, iar unul din scopurile principale ale geriatriei este de a oferi oamenilor o bătrânețe activă, o stare de sănătate favorabilă și o viață cât mai lungă. Peste 50% din bătrâni au nevoie de îngrijire medicală, fie la domiciliu, fie într-un spital sau într-un centru pentru îngrijirea persoanelor vârstnice. Din cauza acestui procent ridicat, se impune crearea unui sistem uniform la nivel de țară pentru dezvoltarea acestei ramuri a medicinei ce ține de geriatrie și gerontologie.
Asistența geriatrică implică îngrijiri specifice vârstei înaintate, consultații generale, analize complexe și o colaborare directă și activă cu medicii specialiști din alte arii precum neurologie, medicină internă, cardiologie, oncologie și nu numai. În general, la vârsta a treia, persoanele suferă de mai multe afecțiuni. Procesul de îmbătrânire este unul complex și trebuie înțeles în profunzime pentru a reduce efectele înaintării în vârstă.
Tocmai de aceea, se impune ca vârstnicii să aibă suportul unei echipe formate din medicul de familie, din medicii specialiști (în funcție de afecțiunile în cauză) și din medicul geriatru. Prin eforturi comune, ei vor crește speranța de viață a persoanelor și calitatea acesteia.”
Ziarul Sănătatea: „Când trebuie să apelezi la un medic specializat în geriatrie și gerontologie?
Dr. Gerda Mitrache: „Odată cu înaintarea în vârstă, preocuparea pentru starea de sănătate ar trebui să devină o prioritate, chiar dacă nu este prezentă o simptomatologie anume. Apelarea la un medic geriatric poate ajuta la susținerea unui stil de viață cât mai activ și independent.
Este indicat să mergi la un consult geriatric sau să încurajezi persoanele în vârstă dragi ție să facă acest lucru dacă observi anumite schimbări precum:
– o scădere a capacității de concentrare;
– episoade de pierdere a memoriei;
– dificultate în realizarea sarcinilor comune de zi cu zi (gătit, mâncat, spălat rufe, curățenia în cămin);
– scăderea forței musculare etc.
Ieșirea la pensie, reducerea activităților obișnuite, izolarea față de membrii familiei și față de prieteni pot duce la dezvoltarea unei depresii pe care multe persoane de vârsta a treia nu o conștientizează. Un medic specialist poate pune un diagnostic corect și poate ajuta persoana în cauză cu tratamente adaptate nevoilor ei. Bătrânețea ar trebui să fie liniștită, iar îngrijirea medicală o prioritate, astfel încât menținerea unui stil de viață activ și sănătos să nu pună nicio problemă. Apelează cu încredere la un medic specialist în geriatrie, pentru că viața merită să fie trăită cu bucurie la orice vârstă.”