Dr. Bogdan Fanuta – directorul medical al SCJU Craiova: „Motivul pentru care am acceptat sa fac din nou parte din conducerea Spitalului este legat de faptul ca vreau sa fac functionala Clinica de Cardiologie Interventionala

0
3153

R: Domule director cum se desfasoara acum activitatea ce in SCJU Craiova?
Bogdan Fanuta – director medical: Noi in toata aceasta perioada,cu exceptia primelor zile cand am limitat foarte mult internarile, mergand numai pe urgente,am constat ca sunt foarte multi pacienti care nu mai pot fi amanati: pacientii oncologici, dializati, cardiaci, cei care au nevoie de interventii chirurgicale si ca atare am decis sa fie din nou primiti in spital. In ceea ce priveste nasterile, ni le-am asumat sa zicem dar socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din spital, pentru ca au venit sa nasca nu numai mamicile din SCJU si Spitalul Filantropia ci si cele care s-au intors din strainatate. S-a lucrat destul de greu, s-a depasit capacitatea, medicii lucrau in ture, nu aveau voie sa se-ntalneasca intre ei pentru ca riscurile erau foarte mari. Spitalul a functionat, dar au fost multe probleme. Am avut paciente care au plecat din izolare de la domiciliu fara sa anunte, au venit si au nascut aici.Noi n-am stiut, medicii au intrat in contact cu ele fara sa stie,pentru ca nu spuneau.Am avut un caz si saptamana trecuta cu o pacienta gasita pozitiva. Am transferat-o in spitalul suport Filantropia. Medicii si-au dat seama ca nu spune adevarul si au testat-o.Din fericire erau echipati corespunzator si nu s-au contaminat. Avem insa si colegi care in urma testarii au fost gasiti pozitivi. Din pacate ne-am protejat de pacienti dar nu ne-am protejat” noi de noi”. Era crunt sa porti echipamentul cu combinezon timp de 6/8 h. Am avut si colegi care au purtat pampers pentru ca nu se puteau duce la toaleta…si ca atare cand se schimbau turele si se dezechipau ,medicii si asistentele nu se mai protejau unii fata de ceilalti prin cabinete.Din fericire nu s-a intamplat nimic cu pacientii, personalul depistat pozitiv nu a transmis virusul pacientilor. Am gasit 11 colegi pozitivi din peste 4000 de angajati.Ultimele 6 cazuri si-au transmis intre ei iar ceilati 5 au capatat virusul prin transmitere comunitara. Noi in SCJU am pastrat in continuare masurile de siguranta,am dat drumul doar la internarile de urgenta. 2200 de pacienti au fost externati luna trecuta, mai mult decat jumatate cam cat ar fi fost intr-o luna normala. Am functionat la capacitate de peste 50%.

R: La parterul Centrului de Cardiologie mai aveti triajul?
Bogdan Fanuta – director medical: Da, avem si acum! La etajul 4 am reconfigurat absolut tot si am facut etaj special pentru bolnavi confirmati si suspecti Coronavirus.
Am avut si pacienti cardiaci confirmati cu Coronavirus. Ei au ramas tot la etajul 4 nu a fost dusi in Centrul de Cardiologie. Am lasat pentru urgentele cardiace, doar etajul 2 al centrului unde se afla angiograful dar bolnavii erau transportati prin pasarela, nu pe la parterul Centrului.

R: Ati fost ajutati de societatea civila si ONG uri?
Bogdan Fanuta – director medical: Da, le multumesc tuturor! Am primit bani din sponsorizari si pentru testarea personalului .Multumesc, tuturor!

R: Dumneavoastra v-ati testat?
Bogdan Fanuta – director medical: Nu, eu nu m-am testat!

R: Ambulatoriul functioneaza?
Bogdan Fanuta – director medical: Da, functioneaza. Stiu ca au fost pacienti nemultumiti, dar asta a fost situatia, imi cer scuze fata de toti. Am dat drumul de 3 saptamani la cele 4 tomografe. Pacientii oncologici care trebuiesc evaluati pot face tomografii. Pot fi facute si explorari RMN atat pentru pacientii din spital cat si pentru cei din afara care sunt in relatie contractuala cu CAS, acestia din urma sunt evaluati numai dupa-amiaza, dupa ce se dezinfecteaza totul.La Radiologie la fel, un program orar pentru pacientii din spital si alt program pentru cei din afara. La ecografii inca n-am dat drumul, in schimb am dat drumul la mamografii. Se poate face doar o mamografie pe ora. Am discutat cu cei de la ortopedie pentru pacientii care au nevoie de proteze. Au fost amanati pentru ca nu reprezentau urgente dar acestor pacienti li s-a deteriorat calitatea vietii si nu mai pot fi amanati.

R:Domnule director vom intra in normalitate la un anumit moment! Spuneti-ne ce veti face cu Centrul de Cardiologie ? Stim cu totii ca este proiectul inceput si pe mandatul dumneavoastra ca si director general?
Bogdan Fanuta – director medical: Da, foarte multi ma intreaba. In ceea ce priveste partea de chirurgie cardiaca,in 2014 cand am inceput acest proiect,am scos la concurs primul post de medic chirurg cardiolog! In 2015 cand Consilul Judetean a continuat investitia in centru am mai scos inca 2 posturi de medici pe chirurgie cardiaca pentru tinerii medici care au plecat la specializare in Anglia si Franta dar care sunt in continuare angajatii spitalului.Unul este medic specialist in Franta,altul termina acum si inca o doamna doctor care se afla in concediu de cresterea copilului.Acum sa revenim in zilele noastre. Va spun ca vor fi investite 58 miliarde lei de catre Consilul Judetean Dolj in sala de operatii pentru chirurgie cardiaca.A inceput licitatia pentru achizitionarea dotarii salii. A venit in aceste zile medicul chirurg cardiac Raicea cel cu care am inceput acest proiect. Am purtat o discutie cu dansul,i-am aratat echipamentele pe care le vom achizitiona si am stabilit cum vom face cu personalul. Vom trimite la specializare asistenti medicali cu experienta,nu vom scoate la concurs posturi pentru ca in acest domeniu nu ne permitem sa angajam asistenti medicali debutanti,care nu stiu sa puna o flexura.Asa ca am stabilit cum vom trimite asistentii medicali cu capacitate de a invata,cu experienta la aceste cursuri. Dupa ce se formeaza echipa,medicul chirurg alege alti asistenti care sa mearga la specializare. Pentru mine a fost o provocare acest centru.Acesta este motivul pentru care m-am intors la conducerea medicala a spitalului. Vreau ca acest centru sa devina functional si sa reprezinte un pion important in chirurgia cardiaca din Romania iar pacientii din toata tara sa poata veni aici.