Diareea acută la copii- cauze, simptome şi tratament

0
1537
Bebe

Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

Burada

Diareea este o problema des intalnita la adulti, dar mai ales la copii. Diareea presupune eliminarea prea rapida a unor scaune mult prea lichide.

Factori cauzatori ai episoadelor diareice:

-intoleranta la anumite alimente
-alergii alimentare
-reactii adverse la anumite medicamente
-infectii virale(rotavirus)
-infectii bacteriene (Salmonella,E. Coli)
-infectii cu paraziti intestinali (Giardia)

Rotavirusul -responsabil de o mare parte din diareile acute

Rotavirusul este un important agent nozocomial. Pentru a produce diaree,agentul patogen trebuie sa depaseasca diferitele bariere ale organismului gazada si sa infranga mecanismele de aparare si anume:
-aciditatea gastrica
-imunitatea locala gastrica
-motilitatea intestinala
-secretia de mucus
-microflora saprofita intestinala

Interactiunea dintre acesti factori individuali si virulenta germenilor determina tabloul clinic si severitatea diareei.

Deshidratarea si malnutritia- principalele consecinte ale diareei acute

Deshidratarea este mai precoce,mai frecventa si mai grava la sugar,deoarece acesta are o pierdere mai mare decat adultul,sugarul avand o pierdere fecala de apa mai mare.
Riscul de malnutritie legat de diaree tine de incidenta crescuta a recurentelor.Fiecare diaree acuta va presupune dieta alimentara,ceea ce perturba aportul caloric si cresterea.
Relatia dintre diaree si tulburarile de crestere depinde de varsta la care survine diareea si de modul de conducere al dietei.

Simptome:

-apar scaune frecvente,lichide sau de consistenta modificata ce pot avea elemente patologice ca mucusul,puroi ,sange,precum si de volum mare
-aparitia deshidratarii acute plaseaza pacientul in categoria diareeilor grave
-debutul bolii este acut,iar modificarea consistentei scaunelor este de obicei urmata de stagnare ponderala,anorexie,varsaturi
-febra poate insoti diareile infectioase
-frecventa mai mare a scaunelor si modificarea pH-ului acestora favorizeaza aparitia eritemului fesier
-agitatie,provocata de colicile intestinale
-diareea cu rotavirus este precedata de varsaturi ce dureaza 8-12h,abia apoi instalandu-se scaunele diareice,starea generala nefiind sever influentata
-diareea cu germeni enteroinvazivi (E. Coli,Shigella,Salmonella) debuteaza cu febra,alterarea rapida si severa a starii generale,anorexie;scaunele au aspect tipic,nefiind mereu in numar mare,dar contin elemente patologice-mucus,puroi,sange;fiind adesea lipsite de substanta fecala

Diareea este foarte periculoasa la sugari si copiii mici,deoarece poate provoca deshidratarea severa in doar 1 zi.Aceasta manifestandu-se prin:urinare scazuta,gura si piele uscata,ochi infundati,somnolenta,iritabilitate.

Examen de laborator:

-scaunul trebuie examinat din punct de vedere al volumului,culorii,consistentei si daca prezinta elemente patologice
-coprocultura

Metode de tratament:

Tratamentul corect al diareei se face in functie de examenul clinic care permite aprecierea starii de hidratare.Se va recurge la :inlocuirea pierderilor electrolitice;dieta de tranzitie alcatuita din vegetale antidiareice (mucilagiu,supa de morcov,pulbere de roscove);tratamentul dietetic;medicamente antidiareice.
Diareea este o problema frecventa si se poate rezolva si de la sine,dar devine periculoasa atunci cand se complica cu diferite grade de deshidratare.

Tratamentul suficient in multe dintre situatii este cel de acoperire al pierderilor lichidiene,in functie de cauza vor fi utilizate medicamente antidiareice sau chiar antibiotic,avand rolul de a opri diareea si respectiv de a trata cauza.

Este foarte important sa mergeti la medic,nu administrati medicatie inainte de a fi tratat!