De Crăciun, 18 bebeluşi au fost aduşi pe lume în maternitățile spitalelor „Filantropia” şi SCJU Craiova

0
2136

Autor: Cristina Cârstea

Crăciunul de anul acesta le-a dus unor mămici cel mai frumos cadou din viața lor, un cadou pe care cu siguranța nu-l vor uita niciodată. Acestea şi-au putut ține în brațe copiii nou-născuți chiar în ziua sfântă de Crăciun. 18 copii au venit pe lume în zilele de 24 şi 25 decembrie- 14 la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” din Craiova şi 4 la Spitalul Clinic Județean de Urgență. Cadrele medicale ne-au mărturisit că nu se aşteptau la un număr atât de mare de naşteri. La fel de surprinse au fost şi mămicile care aşteaptă acum să meargă acasă şi să petreacă sărbătorile alături de micuții lor.

Maternitatea Spitalului „Filantropia” Craiova

La Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”, maternitatea este aproape plină

„În ajunul Crăciunului s-au născut 12 copii, iar în ziua de Crăciun s-au născut 2 copii. Atât ei, cât și mămicile se simt foarte bine. Am avut mămici care au născut natural și mămici care au născut prin operație cezariană. În acest moment avem foarte mulți copii în maternitate. Aproape toate locurile sunt ocupate.”, spune dr. Rodica Dragotă, medic specialist neonatolog, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova

dr. Rodica Dragotă, medic specialist neonatolog, Spitalul Clinic Municipal „Filantropia” Craiova

Mămicile, extrem de fericite, spun că nu s-au aşteptat să nască în Ajun de Crăciun

„Pe 24 decembrie, în Ajunul Crăciunului, la ora 12:45, am născut o fetiță sănătoasă, care se va numi Eva Maria. Nu m-aş fi așteptat niciodată să nasc într-o astfel de zi. A fost o adevărată surpriză.”

 

La Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, surpriza a fost şi mai mare pentru o mămică, aceasta născând înainte de termen. Din fericire, atât ea, cât şi bebeluşul, se simt foarte bine.

„În zilele de 24 și 25 decembrie, la SCJU Craiova, s-au născut 4 copii sănătoși. Unul dintre aceştia a fost născut prematur şi se află în acest moment în incubator, având o evoluție foarte bună. O parte dintre copii au fost născuți normal, iar o parte prin operație de cezariană. În general, această decizie îi aparține medicului și depinde de fiecare situație. Toate mămicile sunt bine și așteaptă cu nerăbdare să ajungă acasă.”, ne informează dr. Anca-Maria Drocaş, medic specialist neonatolog, SCJU Craiova

dr. Anca-Maria Drocaş, medic specialist neonatolog SCJU Craiova

Anul acesta, majoritatea mămicilor a ales să nască la Spitalul „Filantropia” din Craiova. Dr. Lorena Dijmărescu, medic specialist obstetrică-ginecologie, directorul medical al spitalului, afirmă că motivele pentru care mămicile fac această alegere sunt condițiile hoteliere, aparatura performantă şi medicamentele speciale destinate prematurilor, pe care le oferă acest spital.

„Anul 2019 a fost un an greu. S-au făcut foarte multe investiții și renovări la nivelul spitalului. Una dintre lucrări finalizate în acest an a fost renovarea Secției de Neonatologie, iar acum ne putem bucura de toate facilitățile pe care aceasta le oferă pentru ca activitatea să se realizeze fără impedimente. A fost greu pentru că în această maternitate are loc un număr foarte mare de nașteri, însă acum lucrările s-au finalizat. Aceasta este o maternitate de gradul 2,  care funcționează după toți parametrii normali, așa cum ar trebui să se întâmple în toate maternitățile din România.

În acest an a crescut foarte mult numărul pacientelor datorită condițiilor oferite de această secție. Majoritatea ştie că aparatura de aici este performantă, fiind înlocuită aproape în totalitate. În plus, spre deosebire de alte maternități, avem un bagaj de medicamente care se adresează copiilor născuți prematur, oferindu-le acestora o șansă în plus la viață. Faptul că numărul pacientelor care se adresează maternității noastre a crescut, nu poate decât să ne bucure. Le așteptăm să apeleze cu încredere în continuare la serviciile noastre. Acum urmează un an nou care sperăm că va veni cu proiecte noi.”, afirmă dr. Lorena Dijmărescu