Brahiterapia-un tratament avansat pentru afecțiunile oncologice, realizat la SCJU Craiova

0
3889
Brahiterapia
Articol realizat de Cristina Cârstea

Pentru pacienții care se luptă cu cancerul, una dintre cele mai grele boli incurabile, brahiterapia reprezintă o şansă de vindecare, o soluție viabilă în față chirurgiei mutilante.

În cadrul Secției de Radioterapie a SCJU Craiova, compartimentul Brahiterapie, am întâlnit o echipă de medici, fizicieni şi asistenți medicali pregătiți să ajute pacientele care suferă de neoplazii în sfera ginecologică!

Brahiterapia3

Echipa de specialişti este formată din Dr. Carmen Stămulescu- medic primar radioterapeut, Eleonora Frățilă- fizician medical, Vica Mihăilescu- asistent medical şi Nicoleta Stănescu- asistent medical radiolog. Pentru multe paciente această echipă înseamnă speranță la viață, echilibru şi puterea de a merge mai departe!

Dr. Carmen Stămulescu- medic primar radioterapeut, ne-a explicat în ce constă această procedură, cât este de eficientă, dar şi ce efecte adverse poate avea aceasta.

„Brahiterapia (radioterapia internă) reprezintă un tratament avansat pentru afecțiunile oncologice. Acest tratament presupune  expunerea temporară a ţesuturile anormale, canceroase, la o cantitate mare de radiaţii, reducând totodată expunerea la radiaţii a ţesuturilor sănătoase. Sursa de iradiere vine în contact direct cu formațiunea tumorală pe care intenționăm să o tratăm! În centrul nostru efectuăm brahiterapie HDR cu surse radioactive de Ir 192! Pot beneficia de acest tratament pacientele cu neoplasm de col uterin sau corp uterin în funcție de stadiul bolii şi de decizia comisiei multidisciplinare!

Pacientele noastre beneficiaza de 2-4 aplicații de brahiterapie endocavitara, o aplicatie pe saptamana, brahiterapia urmeaza de cele mai multe ori radioterapie externa”, ne-a declarat dr.Carmen Stamulescu -medic primar radioterapeut!

Brahiterapia poate fi utilizata ca tratament curativ primar în mai multe tipuri de cancer, dar şi în cazul altor afecțiuni precum:
  • cancerul de prostata
  • cancerele ginecologice (cancerul de col uterin, dar și cele de vagin, vulvă sau corp uterin)
  • cancerele mamare, ca tratament postoperator conservativ al sânului
  • cancerul pulmonar
  • cancer esofagian
  • cancerele ORL (buze, cavitate bucală, orofaringe)
  • sarcoame de părți moi ale trunchiului sau membrelor
  • tumori anale / rectale
  • afecțiuni non-oncologice

Cele doua afectiuni in care brahiterapia este cel mai frecvent utilizata sunt cancerul de col uterin si cancerul de prostata.

Avantajele brahiterapiei

„Scopul tratamentului este de a completa tratamentul pacientelor cu afecțiuni neoplazice ale sferei ginecologice. Unul dintre avantajele acestui tip de tratament îl reprezintă administrarea unei doze cât mai mari de radiații în volumul tumoral, astfel încât organele sănătoase din vecinătate sunt mai bine protejate. Un alt avantaj este constituit de faptul că, în cazul cancerului de col uterin, brahiterapia se poate face fara interventie chirurgicala, in ambulatoriu. În plus, o şedință de tratament durează între 3 şi 5 minute, fiind o metodă foarte rapidă”

Cum se desfăşoară o şedință de brahiterapie?

Brahiterapia1

„Sursa de radiație ionizantă este plasată în apropierea sau în interiorul țesutului neoplazic. Brahiterapia intracavitara se efectueaza in sesiuni scurte de 3-5 minute, in functie de tipul tratamentului, respectiv curativ sau post-operator.

În funcție de stadiul bolii în funcție de doza de iradiere și de conformația pacientei se pot face 2-4 ședințe de brahiterapie. În principiu noi facem trei sau patru aplicații, o aplicație pe săptămână. Intervalul de timp este scurt de aici și acesta reprezintă un alt avantaj al brahiterapiei endocavitare HDR pe care o facem noi aici”

Cui i se adresează acest tip de tratament?

„În urma confirmării diagnosticului histopatologic pacienții oncologici sunt luați în evidență oncologică şi sunt supuşi unei serii de evaluări pentru a li se identifica stadiul corect al bolii. Are loc apoi o conferință multidisciplinară în urma căreia se stabilește conduita terapeutică ulterioară. Una dintre formele de tratament al neoplaziilor de col uterin şi de corp uterin, este și radioterapia. Pacientele cu neoplazie ale sferei ginecologice beneficiază de radioterapie externă şi brahiterapie pentru a putea completa tratamentul”

Scopul tratamentului

Brahiterapia

„Scopul acestui tratament, ce cuprinde radioterapie (radioterapie externă combinată cu brahiterapie) şi chimioterapie, este, în cazul  pacientelor neoperate, de a steriliza tumora. În cazul pacientelor care au efectuat tratamentul, iar la evaluarea ulterioară se consideră operabile, scopul este ca post operator rezultatul histopatologic să fie bun, adică toate celulele neoplazice să fie distruse. Din fericire avem astfel de situații, însă acest lucru nu se aplică la toate pacientele. În acest caz scopul tratamentului este de a ține cât mai mult timp boala sub control, de a prelungi durata vieții și de a mări calitatea acesteia”

Reacții adverse asociate tratamentului

„În urma radioterapiei externe și a brahiterapiei pot să apară stări de oboseală, dificultăți la urinare și la eliminarea scaunului şi modificarea probelor hematologice. Încercăm să le explicăm pacientelor toate aceste aspecte încă de la prima ședință pentru ca acestea să ne poată informa dacă simptomele apar, iar împreună să găsim soluții și să facem diferența între ceea ce poate apărea în contextul bolii sau în contextul tratamentului”

Din experiența sa ca medic, dr. Carmen Stămulescu ne informează că incidența bolilor oncologice a crescut din păcate, iar vârsta pacientelor oncologice este din ce în ce mai mică. Medicul recomandă controlul periodic pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului

Brahiterapia2

„Femeile care și-au început viața sexuală ar trebui să facă anual un consult ginecologic şi un examen Babeș Papanicolau. Persoanele care au pe cineva în familie cu astfel de patologie ar trebui cu atât mai mult să efectueze un astfel de control anual deoarece riscul de îmbolnăvire este mai mare decât în cazul altor persoane”

„Pentru a putea realiza un tratament complex, avem nevoie şi de un accelerator liniar. Acesta a fost achiziționat în ianuarie şi sperăm că până la sfârşitul anului va intra în funcțiune”

„Radioterapia externă s-a efectuat până acum la noi la acceleratorul liniar. Avem paciente care ni se adresează și de la alte centre din țară unde au efectuat radioterapie externă dar care nu au aparatură și pentru brahiterapie și atunci pacientele sunt îndrumate către noi.

În momentul în care am pornit acceleratorul liniar, în 2007, am primit acceptul pentru a primi un aparat de brahiterapie pentru a face tratamentul complex. Aparatul a fost achiziționat în 2008 după ce s-au realizat toate demersurile necesare.Activitatea a pornit în 2010, apoi o luat o scurtă pauză. Am pornit din nou activitatea în 2017, iar de atunci funcționăm fără pauză. În medie avem 80 de paciente care ni se adresează în fiecare an.

În ultima vreme însă numărul pacientelor noastre a început să scadă deoarece începând de anul trecut acceleratorul liniar nu mai funcționează. Acestea se îndreaptă către alte centre pentru a face radioterapia și tot acolo realizează şi brahiterapia. Între timp, prin intermediul Ministerului Sănătății și al Băncii Mondiale, am achiziționat un aparat nou care a fost instalat pe 10 ianuarie şi sperăm ca până la sfârșitul anului să pornim activitatea cu acceleratorul nou care este mult mai performant decât cel pe care l-am avut. Sperăm că în cel mai scurt timp posibil să facem tratamentul complex aici- radioterapie externă la acceleratorul liniar şi radioterapie conformațională combinat cu brahiterapie”