„Ajutăm spitalele!”-campanie susținută de ziarul Sănătatea

0
1733

Autor: Cristina Cârstea

În urma campaniei „Ajutăm spitalele”, asociația Life is Better With Friends a achiziționat cu ajutorul prietenilor şi colaboratorilor, două lampi bactericide VFS 100 Medivent pe care le-a donat Secției de Chirurgie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova. Lămpile au rolul de a dezinfecta saloanele unde pot fi internati bolnavii infectați cu Covid-19 şi nu numai, precum şi blocurile operatorii.

Dr. Ştefan Paitici, medic specialist chirurgie generală, din cadrul Clinicii de Chirurgie a SCJU Craiova, este cel care a solicitat ajutorul asociației în lupta împotriva pandemiei de coronavirus: „Avem nevoie de măşti, combinezoane, botoşei, dezinfectant, bonete, viziere şi ochelari de protecție! (…) Acestea vor fi distribuite către toate cele trei clinici de chirurgie (1, 2 şi 3 ), clinica ATI, clinica Gastroenterologie, clinica Medicala 1 şi 2 şi serviciul UPU”. Medicul susține că într-o asemenea situație, atât cadrele medicale, cât şi pacienții, au mare nevoie de ajutor.

Demersul de a găsi produsele solicitate de către medici este destul de dificil, aşa că a fost luată hotararea de a achiziționa cele două lămpi bactericide. Acestea au fost luate în primire de către prof. univ. dr. Stelian Mogoanță, membru in comisia responsabila de Covid-19 in cadrul spitalului SCJU, seful sectiei Clinicii de Chirurgie 3.

„Lămpile se pot muta din salon în blocul operator, în funcție de necesitate. Reprezintă surse inchise de radiații ultraviolete, prevazute cu un ventilator care preia aerul din încapere şi îl trece prin fata unor lampi cu ultraviolete care emite o radiatie UVC cu proprietatea de a denatura peretele bacterial si a desface invelisul viral si a denatura ARN-ul viral. Lampile sunt destinate saloanelor in care vor fi cazati atat pacientii COVID-19 si nu numai. Acestea reusesc sa decontamineze in aproximativ o ora aerul dintr-un salon de aproximativ 36 de metri cubi, ajutând pacienții să respire un aer mai curat si scazand rata de transmitere a infectiilor nosocomiale.”, ne informează prof. univ. dr. Stelian Mogoanță

„Facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta oamenii din spitale!”

„Noi am încheiat un protocol de colaborare cu medicii şi ne bazăm pe experiența lor în materie de echipamente medicale. La indicatiile acestora am ales să achiziționăm cele două lămpi. Nu a fost simplu, dar speram ca de acum înainte contactele noastre să fie mai numeroase, iar sponsorii şi donatorii să aibă încredere că facem tot ce ne stă în putință pentru a ajuta oamenii din spitale- cadre medicale şi pacienți, şi sperăm sa continuam campania şi cu alte donații.”, spune Cristiana Coveianu- vicepresedintele asociației Life is Better With Friends