A fost finalizat proiectul „Dotarea secției de Terapie Intensivă neonatală a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova cu echipamente medicale de înaltă performanță”

0
1331

Spitalul Clinic Municipal Filantropia Craiova alături de Fundația Vodafone România și Asociația Dincolo de Azi a anunțat astăzi finalizarea proiectului „Dotarea secției de Terapie Intensivă neonatală a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova cu echipamente medicale de înaltă performanță”. Proiectul a fost finanțat prin Fondul Viață pentru Nou-Născuti, un program inițiat și susținut de Fundația Vodafone România. Valoarea totală a proiectului este 1.073. 399 lei, din care 868.418 lei reprezintă finanțare din partea Fundației Vodafone România, iar suma de 204. 981 lei reprezintă cofinanțare din partea Asociației Dincolo de Azi, UAT Craiova și a Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova.

La eveniment au participat: Angela Galeța, directorul Fundației Vodafone România, Georgiana Baiașu, președintele Asociației Dincolo de azi, Liviu Radu, managerul Spitalului Clinic Municipal Filantropia, conf. univ. dr. Lorena Dijmărescu, director medical Spitalul Clinic Municipal Filantropia, dr. Mirela Siminel, șef Secție Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia.

Directorul medical al Spitalului Clinic Municipal Filantropia a declarat: “Obiectivul specific al proiectului este reprezentat de imbunătățirea calității actului medical prin îmbunătățirea infrastructurii sanitare în cadrul Secției de ATI Neonatologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Filantropia Craiova, care să conducă la: creșterea ratei de tratare a nou-născuților de la 11% in prezent, la peste 20%, reducerea ratei de refuz a cazurilor grave cu sindrom de detresa respiratorie cu 30%, reducerea ratei mortalității in rândul nou-născuților cu detresa respiratorie cu 10%, refucerea cu 30% a riscului de a dezvolta boli severe, acoperirea cu 50% a cazurilor cu detresa respiratorie din Regiunea Sud-Vest Oltenia, creșterea gradului de informare si conștientizare în rândul publicului larg cu privire la finantarea obtinuta prin Fundația Vodafone și administrat de Arc România, pentru dotarea Clinicii de Neonatologie”

Directorul fundației Vodafone, Angela Galeța a declarat: ”Beneficiarii direcți ai acestui proiect sunt nou- nascuti cu nevoi de îngrijire in CTIN, estimat la 600 cazuri in următorii 5 ani, si îndeosebi necesitatea de ventilație invaziva sau neinvaziva la nou nascutii din zona Olteniei care nu au loc pentru îngrijire in maternitatea de nivel III a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta, si care au nevoie de stabilizare si sau stabilizare pretransport. Apoi medicii si echipa medicala pentru care actul medical va fi îmbunătățit in primul an cu 10%, in anul al treilea se va perfecționa si se largi cu inca un medic, echipa medicala, atingand o crestere cu 30%, la 5 ani deja poate creste la 40%, activitatea medicală. Nou nascutii prematuri si cu risc al caror numar va creste cu 30% prin susținerea respiratorie in primul an si cu 60% in anul al 3-lea, de asemenea o crestere proportionala a gradului de satisfactie si incredere al părinților acestor copii cu risc care vor avea mai putine complicații pe termen scurt si lung, cu costuri reduse pentru societate.”

Georgiana Băiașu – președintele Asociației Dincolo de Azi le- a declarat celor prezenți că „misiunea proiectului este una cât se poate de clară- Salvarea vieții micuților născuți prematur.
Beneficiarii indirecți ai acestui proiect sunt: parinții șu comunitatea din zona Sud- Vest Oltenia care va avea un cost scazut al susținerii dezvoltării acestor foști prematuri a caror calitate a vieții va fi ridicată prin eliminarea sau minimalizarea îngrijirilor speciale postnatale și în perioada de sugar a complicațiilor prematurității.”

Dr. Liviu Radu- managerul Spitalului spune că obiectivul general al echipei manageriale il constituie creșterea accesibilității si calității serviciilor medicale la nivelul Spitalului Clinic Municipal Filantropia pentru nou-nascutii din județul Dolj cât si din toata regiunea Sud-Vest Oltenia, oferind cele mai bune servicii de îngrijire la cele mai inalte standarde.”

Dr. Mirela Siminel, Șeful Secției de Terapie Intensivă Neonatală a Spitalulul Filantropia a prezentat importanța componentelor în activitatea secției și a pronosticului pacienților. “Cele 13 echipamente de înaltă tehnogie sunt: 3 Ventilatoare neonatale, 1 Ventilator neonatal HFO, 6 Resuscitatoare cu piesa in T stand alone, cu mixer incorporat si debitmetru, 3 Aparate de ventilație non invaziva tip CNO.

Toată această dotare va duce la creșterea capacității spitalului de a oferi îngrijire la standarde ridicate pentru nou-născuți. Crearea unui mediu de munca la standarde ridicate pentru echipa medicală.
Impactul asupra Societatii prin realizarea acestui proiect este scăderea costurilor ingrijirii nou nascutilor cu risc prin cresterea calitatii vietii si scaderea morbidității cu 30% la sugarul fost prematur. Reducerea ratei mortalitatii infantile cu peste 30 % cu ajutorul sistemelor de ventilatie. Creșterea cu peste 30% a numărului de copii îngrijiri in Sectia de Neonatologie. Creșterea ratei de tratare a nou-născuților de la 11% în prezent, la peste 20%. Reducerea ratei de refuz a cazurilor grave cu sindrom de detresa respiratorie cu 30%
Reducerea ratei mortalității in randul nou-născuților cu detresa respiratorie cu 10%
Reducerea cu 30% a riscului de a dezvolta boli severe.
Acoperirea cu 50% a cazurilor cu detresa respiratorie din Regiunea Sud-Vest Oltenia.”

În finalul conferinței, directorul medical dr. Lorena Dijmărescu a precizat că aceasta dotarea i- a ajutat să facă pași importanți și premergători în direcția schimbării încadrării Secției de Neonatologie din nivelul 2 în nivelul 3.