Tradiție în învățământul sanitar- Liceul ”Charles Laugier”

0
4955

Autor: Cristina Cârstea

Liceul „Charles Laugier” este una dintre cele mai vechi şi mai prestigioase instituții de învățământ din Craiova şi chiar şi din Oltenia. Directorul şcolii, Ludmila Panea, ne-a prezentat  istoria instituției de învățământ, cum este structurată aceasta astăzi şi care este oferta educațională pentru anul 2019-2020.

„Istoria acestei şcoli merge în timp, undeva la sfârşitul secolului al XIX-lea, când un grup de călugărițe au pus bazele unei şcoli pentru educarea fetelor de familie bună. În 1994, şcoala a primit denumirea de „Liceul Charles Laugier”, denumire pe care o păstrează şi astăzi”, ne informează director Ludmila Panea

Liceul „Charles Laugier” are 2 nivele de învățământ-liceal şi postliceal. Pentru nivelul liceal sunt specializările acreditate ştiințele naturii şi matematică-informatică şi autorizate filologie și științe sociale.

Liceul „Charles Laugier”- singura școală postliceală sanitară care are acreditate numeroase specializări:

– asistent medical generalist
– asistent medical de farmacie
– asistent medical de radiologie
– asistent medical balneofiziokinetoterapie și recuperare
– asistent medical de laborator

Directorul Ludmila Panea ne informează:

„Avem atât clase bugetate cât și cu taxă iar pentru anul școlar 2019- 2020 avem cinci clase la buget- trei clase pentru specializarea asistent medical generalist, o clasă pentru asistent medical de farmacie și o clasă pentru asistent medical de balneofiziokinetoterapie și recuperare.

Vom școlariza de asemenea și la taxă, unde preconizăm că vom avea trei clase pentru specializarea asistent medical generalist și o clasă pentru asistent de farmacie şi poate chiar mai multe, în funcție de numărul de înscrieri”

De ce să alegem Liceul „Charles Laugier”

„Pentru că misiunea scolii și viziunea liceului ste de a oferi un învățământ de calitate, centrat pe formarea competențelor profesionale care să le permită elevilor să facă tranziția de la școală la viața activă. Noi le oferim elevilor noștri o educație complexă. Pe lângă activitatea din clasă, cadrele didactice din sunt preocupate să dezvolte și parteneriate educaționale în care elevii sunt implicați. Aceste parteneriate au loc atat la nivel local, cat si la nivel național și internațional. Parteneriatele se fac în colaborare cu alte unități de învățământ, instituții publice şi unități sanitare, atat din țară cât şi din străinătate.

Școala noastră se mândrește cu o bogată și diversificată activitate în domeniul proiectelor europene. În ultimii 9 ani, în Liceul „Charles Laugier” au fost implementate 9 proiecte, dintre care 2 europene- 6 la nivel liceal şi 3 la nivel postliceal. De asemenea am fost parteneri în încă trei proiecte Erasmus Plus. În care elevii noștri au format grupuri țintă”, afirmă directorul

„Şcoala aceasta era tot ce-mi doream!”- Elena, elevă în anul I la Liceul „Charles Laugier”

„Am ales să devin asistent medical pentru că mi-am dorit să pot să ajut mai mult. Am căutat mai multe oferte şi am luat legătura cu alți colegi care urmau deja cursurile acestei școli. Am încercat să obțin cât mai multe informații despre cum este școala şi dacă sunt locuri la buget, iar când am aflat ca există m-am bucurat foarte mult. Este un mare beneficiu ca o școală să-ți ofere această posibilitate. Am aflat că aici profesorii sunt foarte bine pregătiți şi că există stagii de practică pe care să le putem urma. Şcoala aceasta era tot ce îmi doream.

Am aplicat, am susținut un examen și am obținut un loc la buget. A urmat apoi primul semestru în care am avut parte de o pregătire teoretica solidă şi un stagiu de pregătire practică de șapte săptămâni în Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova unde am aprofundat cunoștințele dobândite. Am participat apoi la Conferința Nationala de Nursing la București, unde am prezentat si o tema. A fost o experiență plăcută. Pe 6 iunie scoala noastra a fost gazda celei de a 8 a editii a simpozionului „Armonia naturii în pericol”.

Sfatul meu pentru cei care vor să devină asistenti medicali este să se informeze foarte bine înainte de a face o alegere și să analizeze oferta școlară. Eu recomand această școală deoarece este foarte bună, iar cadrele didactice sunt empatice și răbdătoare lucruri de care vom avea și noi nevoie în meseria noastră”

Carla este elevă în anul III la Liceul „Charles Laugier” şi spune că a făcut cea mai bună alegere venind aici. A obținut un loc la buget, iar pe parcursul celor trei ani de studiu a acumulat numeroase cunoştințe pe care şi le-a aprofundat şi pus în practică într-un spital din Italia, în cadrul proiectului Erasmus Plus. Recomandă cu încredere Liceul „Charles Laugier” şi spune că aici a găsit cadre didactice de nota 10 care au sprijinit-o permanent.

„Sunt unul dintre elevii norocoși care a putut participa la proiectul Erasmus Plus- formarea asistenților medicali în context european. Pentru mine, participarea la acest proiect a reprezentat o experiență unică pe care aş repeta-o negreșit. Îi sfătuiesc pe toți colegii mei care au posibilitatea să participe sa o facă, pentru că în acest fel îşi vor putea aprofunda cunoştintele teoretice dobândite în școală şi se vor putea perfecționa.

Am efectuat pregătirea practică în Spitalul Antonio Calderini din Italia. Înainte de plecare am efectuat un stagiu de pregătire pentru învățarea și perfecționarea limbii, care ne a ajutat pentru a comunica mai ușor. Încă de la început am avut parte de o primire călduroasă din partea cadrelor didactice și a celor medicale. Am avut posibilitatea de a folosi aparatură mult mai modernă decât cea pe care o avem în spitalele noastre şi am dobândit cunoștințe noi din sfera medicală. Cadrele medicale ne-au ajutat şi ne-au îndrumat permanent. Am făcut practică într-o secție de neonatologie unde a fost foarte frumos. Atunci când stagiul de cinci săptămâni s-a terminat am primit certificatul europas, împreună cu un feedback pozitiv și chiar și o recomandare cu calificativul excelent din partea lor. În timpul stagiului am participat de asemenea si la excursii organizate de către spital în Italia, Roma și Napoli.

Am ales această școală pentru că îți oferă posibilitatea de a face face parte dintr-o calsă la buget, iar asta a fost un mare avantaj fiindcă nu am plătit pe parcursul celor trei ani de pregatire. Mesajul meu pentru cei care vor să devină asistenți medicali este să participe la concursul de admitere al Liceului „Charles Laugier” pentru că pot obține un loc la buget. În plus cadrele didactice, medicii, asistenții și instructorii noștri sunt niște oameni de nota 10 cu care poți comunica uşor și care te ajută în orice împrejurare. Din punctul meu de vedere Liceul Charles Laugier este cea mai bună alegere!”