Ziarul Sănătatea: Doamna Alexandra Preda, având în vedere faptul că viitoarele mămici își doresc să fie cât mai informate despre aducerea pe lume a bebelușului, dați-ne cât mai multe detalii despre optiunile de calmare a durerii pentru ca acestea să fie pregatite si pentru a lua cele mai bune decizii legate de travaliu si naștere.
Alexandra Preda- managerul Maternității MaDonna Maria: Pentru orice femeie, momentul nasterii este unul plin de incarcatura emotioanala, dar si unul plin de mister. Cele mai multe dintre viitoarele mamici aleg sa se informeze din mediile online, desi uita ca fiecare experienta este unica si cel mai sigur ar fi sa poarte o discutie deschisa cu intrebari si raspunsuri impreuna cu medicul curant. Medicul cunoaste foarte bine patologia pacientei si o poate indruma in cunostinta de cauza.
In ceea ce priveste tehnicile utilizate la Spitalul MaDonna Maria Craiova pentru minimizarea durerilor din timpul travaliului, exista mai multe optiuni : terapia durerii, anestezia cu gaz medical, anestezia epidurala sau combinarea unora dintre acestea.
Terapia Durerii. Spitalul MaDonna Maria a fost primul care a introdus aceasta tehnica inovatoare in sud-vestul tarii. Un tip de anestezie mult avansat pe care specialistii nostri il utilizeaza pentru pacientele MaDonna Maria, de peste 7 ani, cu mare succes. Aceasta anestezie a venit ca o necesitate imediata in momentul in care am decis sa depasim barierele arhicunoscutelor tehnici de rahii anestezie sau anestezia epidurala.
Terapia Durerii este pretabila in proportie de peste 90 % oricarui tip de pacienta si reduce nivelul perceput de durere o lunga perioada de timp in post-partum. Insa Terapia Durerii nu se poate practica in orice tip de unitate spitaliceasca. Sunt necesare dotari exceptionale , personal calificat si experimentat , insa in primul rand conditii de igiena si sanitatie ireprosabile pentru ca exista un cateter care ramane montat la nivelul coloanei vertebrale- nu, nu doare nimic- pe care se injecteaza continuu de catre un calculator un melanj de substante analgezice si anestezice, fara insa a afecta mobilitatea pacientei.
Ziarul Sănătatea: În Maternitatea MaDonna Maria, viitoarele mămici pot alege dacă vor să nască pe cale naturală cu entonox sau cu anestezie epidurală?
Alexandra Preda- managerul Maternității MaDonna Maria: Desigur, in cadrul Spitalului MaDonna Maria folosim cu succes ambele tehnici, uneori chiar le combinam!
Inca din anul 2019, de cand am inceput utilizarea acestuia, gazul Entonox a devenit preferatul atat al pacientelor noastre, cat si al mediclor anestezisti si obstetricieni. Componenta acestuia este de jumatate protoxid de azot, jumatate oxigen, fiind numit si „gaz medical ilariant”. Asa cum ne asteptam, rezultatele au fost cele scontate , confortul pacientelor care aleg nasterea naturala fiind la cote ridicate. Teama de durere este una perfect normala, dar asta nu inseamna ca nu putem lua masuri pentru a ameliora starea fizica a pacientelor noastre.
E foarte important si psihicul, sa fie intr-un mediu prietenos, dar pana la urma, in situatia unei nasteri naturale, e foarte importanta cooperarea pacientei. Acest aspect si-l doresc medicii cel mai mult , ori o pacienta epuizata, obosita si plina de temeri nu mai are cum sa fie in vreun fel cooperanta.
Gazul Entonox poate fi cu succes combinat cu anestezia epidurala pentru si mai mult confort si o mai buna analgezie.


Ziarul Sănătatea: Ce înseamnă nașterea naturală cu entonox și ce înseamnă nașterea cu anestezie epidurală?
Alexandra Preda- managerul Maternității MaDonna Maria: O nastere naturala cu Entonox presupune inhalarea acestui tip specific de gaz medical ilariant care se metabolizeaza doar la nivel pulmonar la mama si e perfect sigur atat pentru mama, cat si pentru bebe. In tarile mai evoluate se foloseste pe scara larga de zeci de ani. Durata efectului depinde de fiecare pacienta in parte, de la un minut pana la cateva minute dupa inhalare. Insa, pe cat de repede se instaleaza efectul, in situatia in care pacienta nu mai doreste sa inhaleze si considera ca are suficienta sustinere si a capatat suficienta forta , efecul Entonox-ului trece in maxim 2-3 minute.
Anestezia epidurala sau peridurala presupune o punctie la nivelul coloanei vertebrale care se face doar cu o trusa special creata pentru o astfel de anestezie, montarea unui cateter special care se conecteaza la un „calculator”, cum ne place noua sa-l numim, un injectomat mai precis prin care o serie de substante amestecate si dozate exact, ajung sa paralizeze centrii durerii. Mobilitatea pacientei continua sa existe chiar daca este usor diminuata. Insa, durerea, ca prin minune dispare in pondere foarte mare. Mi-ar placea sa pot sustine ca ea dispare in proportie de 100%, insa depinde enorm de mult de fiecare organism in parte. Fiecare femeie e diferita si automat si intensitatea cu care percepe anumiti stimuli e la fel de diferita.
Pacientele trebuie sa se informeze foarte bine despre toate tipurile de anestezie disponibile, sa discute toate aceste aspecte cu medicul curant si impreuna, sa ia cea mai buna decizie afland informatii despre etapele si modul in care se desfasoara travaliul.


Ziarul Sănătatea: Care sunt beneficiile nasterii naturale cu entonox, dar ale anesteziei epidurale?
Alexandra Preda- managerul Maternității MaDonna Maria: Confortul pacientei, desigur! Pentru noi, cei de la Spitalul MaDonna Maria , starea de bine a pacientelor noastre e cea mai importanta! De aceea, facem tot ce ne sta in putinta pentru a le-o asigura prin orice mijloc, fie el medical, uman sau psihologoic.
Ziarul Sănătatea: Este adevărat că în Maternitatea MaDonna Maria permiteți participarea tăticului la aducerea pe lume a bebelușului?
Alexandra Preda- managerul Maternității MaDonna Maria: Da! Este un moment atat de important in viata fiecarei femei, dar si in traiectoria fiecarei familii incat nu ne dorim cumva sa-l umbrim. Daca aceasta e decizia comunicata de catre viitoarea mamica si daca sunt intrunite anumite conditii ce tin de starea medicala a pacientei, dar si de protocoalele noastre interne, cu acordul medicul curant si echipei medicale, taticul sau oricare alta persoana desemnata de catre viitoarea mamica poate asista la nastere.

