„Orice persoană este susceptibilă să dezvolte pitiriazis versicolor întrucât ciuperca responsabilă de apariția acestei afecțiuni este o componentă a florei normale a pielii”- dr. Ibrahim Bakri, medic specialist dermatolog Royal Care Clinic

0
1000

Ziarul Sănătatea: Domnul doctor Ibrahim Bakri, spuneți-ne ce este pitiriazisul versicolor?

Dr. Ibrahim Bakri, medic specialist dermatolog Royal Care Clinic: „Pitiriazisul versicolor este o infecție a pielii provocată de un fung (ciupercă) din genul Malassezia și se manifestă sub forma unor pete cafenii diseminate pe piele. De obicei, această afecțiune interferează cu pigmentarea normală a epidermului dar, ulterior, petele se pot decolora. Termenul versicolor se referă la modificările variabile ale pigmentării cutanate care pot apărea în această boală: maro, roz, alb sau chiar roșiatice.
Petele au forme neregulate și se aseamănă cu niște confetii de diferite dimensiuni (mai mari sau mai mici) care apar, de regulă, la nivelul decolteului, pe umeri, brațe, coapse, trunchi, zona inghinală și rareori la nivelul feței.

Cele mai afectate categorii sunt copiii și adulții cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, sexul masculin fiind mai frecvent afectat ca cel feminin. Pitiriazisul versicolor se dezvoltă mai ales din cauza transpirației excesive și a umidității și se accentuează în special vara.”

Ziarul Sănătatea: Care sunt cauzele?

Dr. Ibrahim Bakri, medic specialist dermatolog Royal Care Clinic: „Principala cauză de apariție a acestei afecțiuni este o ciupercă din genul Malassezia care se află pe suprafața pielii la peste 90% dintre adulți. Acest fung este unul inofensiv și rămâne inactiv, dar în unele condiții, acest organism saprofit se modifică și, astfel, se declanșează boala.

Ziarul Sănătatea: Care sunt factorii de risc?

Dr. Ibrahim Bakri, medic specialist dermatolog: „Pitiriazisul versicolor este o afecțiune care nu se transmite de la o persoană la alta (nu este contagioasă). Factorii predispozanți sunt cei legați de:
– vârstă (de obicei băieții aflați la vârsta adolescenței);
– starea sistemului imunitar (de obicei pitiriazis versicolor survine la pacienții cu un status imun scăzut);
– transpirații abundente;
– dezechilibre hormonale;
– hainele strâmte care împiedică pielea să respire;
– diferite produse cosmetice;
– obiceiurile alimentare nesănătoase;

Alți factorii de risc care pot duce la declanșarea bolii:
– predispoziția genetică;
– condițiile din mediu înconjurător (este prea umed sau prea cald);
– imunosupresia;
– malnutriția;
– sarcina;
– boala Cushing; „

Ziarul Sănătatea: Care sunt simptomele?

Dr. Ibrahim Bakri, medic specialist dermatolog: „De obicei, simptomatologia pitiriazisul versicolor este destul de redusă sau poate să lipsească în totalitate. Principalele semne sunt apariția petelor la nivelul pielii. Totuși, atunci când apar, simptomele sunt de tipul:
– pete sau plăci multiple cu mici scuame în suprafață;
– pete hiperpigmentate de culoare roz sau brun deschis;
– macule hipopigmentare, albe care se evidențiază după expunerea la soare;
– senzație de prurit;
– disconfort local.”

Ziarul Sănătatea: Cum se face diagnosticarea?

Dr. Ibrahim Bakri: „Diagnosticarea pitiriazisului versicolor este făcută de medicul dermatolog printr-un consult de specialitate care presupune examinarea petelor sau leziunilor apărute la nivelul pielii. Discuția se îndreaptă și către istoricul medical al pacientului.
Analizele suplimentare mai pot presupune:
– examinarea tegumentului cu ajutorul lampei Wood (rezultatul se află pe loc);
– examen microscopic cu hidroxid de potasiu (rezultatul se obține după 20 de minute);
– prelevarea de culturi fungice (rezultatul acestui tip de analiză vine în două săptămâni);
– biopsia cutanată (se face în situațiile în care, după urmarea unui tratament, nu se obțin rezultatele dorite). „

Ziarul Sănătatea: Spuneți-ne despre tratament!

Dr. Ibrahim Bakri: „De regulă, tratamentul administrat pentru pitiriazis versicolor este util pentru a preveni extinderea petelor sau leziunilor de la nivelul pielii, iar dacă nu este administrat corect boala poate persista mult timp. În formele moderate sau severe, medicul poate recomanda administrarea de medicamente sau produse antifungice, precum:
– creme pe bază de ciclopirox sau clotrimazol;
– soluții pe bază de fluconazol sau itraconazol; aceste substanțe active se pot regăsi și sub formă de capsule sau comprimate;
– bicarbonatul de sodiu ajută la alcalinizarea pielii și la distrugerea ciupercilor de la nivelul ei.

Uneori, persoanele care prezintă pete la nivelul corpului pot avea indicație să folosească gel de duș pentru pitiriazis versicolor sau șampon pentru pitiriazis versicolor. De asemenea, pentru ele este indicat să spele hainele cu detergenți antifungici și apă foarte fierbinte.”

Ziarul Sănătatea: Pot apărea complicații?

Dr. Ibrahim Bakri, medic specialist dermatolog: „Din fericire, boala nu este însoțită de complicații cu excepția petelor care apar la nivelul pielii. Acestea nu provoacă durere sau alt disconfort ci doar deranjează din punct de vedere estetic. Tratamentul poate ajuta la dispariția acestor pete, în medie după două luni. Apariția pitiriazisului versicolor nu este legată de lipsa de igienă, ci este provocată de o ciupercă pe care toată lumea o are pe piele, doar că la unele persoane se poate activa iar la altele nu. Pentru persoanele care au avut această afecțiune, o metodă bună de prevenție este folosirea unor șampoane sau loțiuni pe bază de sulfură de seleniu.”