„In urma pandemiei de coronavirus, sărăcia extremă a crescut , gradul de vaccinare a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii ’90 incoace, multi oameni au murit din cauza acestui virus iar cadrele medicale au ajuns în pragul epuizării. Aceste lucruri se-ntampla in multe tarii din lume”, declara doctor Carmen-Maria Riza

0
1793

Dr. Carmen Maria Riza, doctorul care a initiat multe campanii medicale si care este o mare sustinatoare a voluntariatului mărturisește că tot ceea ce intreprinde este muncă voluntară si o face cu și din dragoste pentru oameni. Fiecare caz pe care îl întâlnește o impresionează și își dorește să poată să ajute cât mai mulți pacienți.


Am intrebat-o pe doctor Riza daca i-au lipsit in aceasta perioada campaniile medicale si unde si-ar dori sa mearga sa poata ajuta copiii sau batranii aflati in suferinta?
Dr. Riza : In urma pandemiei de coronavirus, sărăcia extremă a crescut , gradul de vaccinare a ajuns la cel mai scăzut nivel din anii ’90 incoace, multi oameni au murit din cauza acestui virus iar cadrele medicale au ajuns în pragul epuizării, dar sa nu uitam ca mai exista și alte cauze de deces la nivel mondial cum ar fi HIV/SIDA, tuberculoza și malaria care rămân principalele flageluri în multe țări sărace în resurse, în special în Africa Subsahariană.
Exista multe ONG-uri care se ocupa cu ajutorarea oamenilor din aceste țări, dar sunt și multi oameni care susțin financiar direct copii din Uganda de exemplu , oferindu-le anumite sume de bani lunar pentru hrană, îmbrăcăminte și pentru achitarea taxelor scolare. Ssempala Bashir Ali este directorul unui orfelinat din Uganda , Kampala , care găzduiește 75 de copii însă nu doar aceștia sunt în grija lui , el se ocupa în total de 250 de copii , majoritatea locuind cu familiile lor în condiții precare. Ssempala Ali a fost un copil orfan , dar care a avut norocul sa fie găsit și sponsorizat de Compassion Internațional , o organizație care ajuta copii din multe tari sărace oferindu-le lunar bani pentru hrană si pentru achitarea taxelor scolare. Majoritatea copiilor din acest orfelinat sunt infectați cu virusul HIV, parintii lor au murit de SIDA, iar pana sa fie găsiți și salvati de Ssempala , au fost abuzati ,fizic și psihic, multi dintre ei abuzați sexual chiar de către rudele în grija carora au rămas după decesul părinților. În prezent orfelinatul are mari nevoi , sponsorii sunt putini iar copiii foarte multi.


Reporter: V-ati dori sa mergeti ca voluntar intr-o astfel de tara ?
Dr.Riza: Fiind medic și fiind familiarizata cu voluntariatul mi-am dorit mult sa ajung intr-o tara Africana pentru a oferi consultații și tratament gratuit. Pastrez legatura cu copiii și cu oamenii care în prezent îngrijesc de ei în Orfelinat, le cunosc foarte bine nevoile si imi doresc în vara sa ajung la ei pentru câteva săptămâni, însă imi doresc ca pe viitor sa pot face voluntariat acolo pe o perioada mai lunga de timp. Asta nu înseamnă ca nu voi mai face voluntariat în România. Misiunile medicale și voluntariatul din tara sunt pentru mine cele mai importante având în vedere faptul ca statisticile sărăciei din România sunt dramatice.

Reporter: De ce spuneti ca sunt dramatice ?
Dr.Riza: Pentru ca un copil din zece se duce nemâncat la culcare, iar fiecare al treilea este parte a unei familii expuse riscului sărăciei. Peste un milion de copii din România trăiesc în sărăcie iar situația s-a agravat din cauza pandemiei. Volunariatul în Uganda nu înseamnă pentru mine încetarea misiunilor medicale și a voluntariatului din România, asa cum am mai spus, având în vedere situația din tara noastră, pentru mine reprezinta o prioritate.