In contextul pandemiei COVID-19, Centrul de Excelenta in Rinologie, ajută pacienții care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 si nu si-au recapatat gustul si mirosul dupa boala

0
2012


 Pentru început, se stabileste, prin diferite teste, ce grad de afectare a mirosului prezintă fiecare pacient. Apoi, în funcție de rezultatele obținute, pacienții  sunt ajutați sa-si recapete mirosul si gustul, printr-un antrenament personalizat.  “Rezultatele sunt foarte bune, acest tip de tratament fiind realizat în întreaga Europă“  ne declara dr. Roxana-Mihaela Mitroi.

Centrul de Excelență în Rinologie s-a înființat în anul 2013. Prin competența unui colectiv de medici specialişti şi primari, Centrul oferă servicii de sănătate la cel mai înalt nivel, atât pentru adulți, cât și pentru copii, în specialitatea ORL.
Centrul a fost înființat după ce a obținut finanțare printr-un proiect de cercetare, de tipul spin-off. Acesta a permis dotarea Centrului de Excelenţă în Rinologie cu aparatură performantă necesară examinării ORL. Este vorba despre două fibroscoape, opt telescoape cu diferite unghiuri de vizualizare, un audiometru, două impedancemetre. Astfel, Centrul dispune de cel mai modern și complet echipament pentru endoscopie ORL, ne-a declarat conferentiar universitar doctor Roxana Mihaela  Mitroi .

De ce este utilă examinarea endoscopică a organelor ORL? Deoarece acestea au dimensiuni mici și sunt greu accesibile examinării obișnuite, cu oglinda frontală. Sistemul endoscopic de examinare aflat în dotarea Centrului permite totodată supravegherea în dinamică a afecțiunilor depistate, imaginile obținute la fiecare consultație ramânând stocate în calculator. Astfel, tratamentul poate fi adaptat în funcție de evoluția bolii. În timpul examinării endoscopice, imaginile sunt transmise pe ecranul calculatorului și sunt vizualizate, concomitent, de medic și pacient. Imaginile sugestive pentru diagnostic sunt imprimate pe hârtie, pacientul având astfel posibilitatea să-și facă, singur, o evaluare a evoluției afecțiunii.  Tot sistemul optic de examinare este produs de firma Storz, Germania, aceasta fiind, la ora actuală, lider de piață.

Cu echipamentul pe care îl avem în dotare putem diagnostica cu certitudine prezența vegetațiilor adenoidiene (polipilor) la copii, sinuzitelor acute sau cronice, tumorilor de rinofaringe (zona situată înapoia nasului, extrem de dificil de examinat fără optică), de fose nazale, de faringe sau laringe.  Explorarea laringelui, atât de dificilă din cauza reflexelor de vomă, se poate realiza acum printr-o metodă endoscopică, cu ajutorul laringoscopului sau a laringofibroscopului“, ne-a declarat dr.Roxana Mihaela Mitroi – managerul Centrului de Excelenţă în Rinologie. Oricărui pacient ce prezintă o răgușeală ce dureaza mai mult de 2 săptămâni, trebuie, OBLIGATORIU, să i se vizualizeze corzile vocale. Surprizele neplăcute, și ne referim aici în special la cancer, pot apărea indiferent de vârstă.

„Nu mai suntem în situația în care punem pacienții pe drumuri, pentru diferite examene ORL auxiliare, care să ne asigure certitudinea unui diagnostic. Toate aceste examinări le facem noi, pe loc”.