Dr. Aseel Bakri medic dermatolog, Royal Care Clinic- Cea mai frecventă complicație a Zonei Zoster este nevralgia post-herpetică (NPH), care poate dura săptămâni, luni sau chiar ani

0
605

Zona Zoster este o erupție cutanată dureroasă, cauzată de virusul varicelo- zosterian (VZV), același virus care produce varicela.
Herpesul zoster, cunoscut și sub numele de zona zoster, este o infectie virala, cauzată de contaminarea, în antecedente, cu virusul varicelo- zosterian și reactivarea acestuia din stadiul sau dormant. Clinic apare erupție dureroase specifică, sub forma unor vezicule cu lichid, situată la nivelul corpului, mai exact la nivelul unei zone ce corespund traiectului unui nerv.

Ziarul Sănătatea: Cum se manifesta simptomele?
Dr. Aseel Bakri- medic dermatolog Royal Care Clinic: „Episodul se manifestă clinic printr-o serie de simptome generale care pot precede erupția( neobligatorii și de cele mai multe ori ușoare): oboseală, febră, anorexie. Simultan apar fenomenele senzoriale la nivelul unuia sau mai multor dermatome (sector cutanat inervat de un anumit nerv), de obicei descrise ca senzație de prurit, arsură, parestezii și durere. Uneori, pentru că erupția cutanată nu a apărut încă, aceste manifestări senzoriale pot fi interpretate ca manifestări ale unor boli de organ. După aproximativ 1-3 zile se pot observa leziunile specifice herpesului zoster: eritem difuz, vezicule/ flictene cu distribuție herpetiformă (“în buchet”) distribuite la nivelul zonei afectate. În cazurile de imunosupresie severă (de exemplu la pacienții HIV +, oncologici, în cursul radioterapiei chimioterapiei, la pacienții cu transplant de organ sau cei care urmează tratamente imunosupresoare cu lungă durată) poate afecta mai multe dermatome.


Episoadele de herpes zoster pot fi recurente în situații rare și apar la nivelul aceleiași zone afectate precedent. Exista situații în care pacienții descriu doar modificări senzoriale, fără erupția herpetică (herpes zoster sine herpete). Durerea poate fi constantă sau poate varia ca intensitate pe parcusul episodului: poate deveni debilitantă, pacientul neputând suporta hainele sau atingerile ușoare la acest nivel, sau poate acuza insomnii. Veziculele / flictenele evoluează în același mod ca cele din cadrul varicelei; se usucă treptat și produc cruste. În general se vindecă fără sechele, episoadele durând în medie 7-10 zile. Cicatricile pot surveni în urma traumatizării leziunilor, atunci când sunt afectate straturile mai profunde ale pielii sau atunci când leziunile se suprainfectează.


Ziarul Sanatatea- Ce complicații pot apărea ?
Dr. Aseel Bakri medic dermatolog- Royal Care Clinic/ Cea mai frecventă complicație a Zonei Zoster este nevralgia post-herpetică (NPH), care poate dura săptămâni, luni sau chiar ani și poate fi debilitantă. Este cantonată la nivelul dermatomerului care a fost anterior afectat.
Ziarul Sănătatea: Vorbiți- ne despre tratament?
Dr. Aseel Bakri- medic dermatolog Royal Care Clinic: „Zona Zoster, ca și varicela, se remit de la sine în marea majoritate a cazurilor. Rolul tratamentului este de a scurta severitatea și durata episodului și de a minimiza riscul de complicații, mai ales NPH. Tratamentul topic cat si cel antiviral sistemic țintește rezoluția infecției virale sau ameliorarea pruritului și uscarea veziculelor. „