Ce este conjunctivita?
Conjunctivita reprezinta inflamatia conjunctivei (pielita transparenta care inveleste partea alba a ochiului si pleoapele pe interior). Termenul defineste un grup de afectiuni inflamatorii ale conjunctivei de cauza variabila: bacteriana, virala, alergica, fungica si iritativa. Se prezinta sub numeroase forme clinice, de la o inflamatie usoara, cu manifestari discrete, pana la inflamatii accentuate, insotite de complicatii. Exista forme acute (cu debut brusc) si forme cronice.
Conjunctivita este o afectiune frecventa a ochiului, in special la copii, care afecteaza unul sau ambii ochi. Unele forme de conjunctivita sunt inalt contagioase si se pot raspandi cu usurinta in scoli si acasa.
Conjunctivita poate fi provocata de o infectie virala sau bacteriana, insa se poate dezvolta si ca urmare a unei reactii alergice la iritantii din aer (polen sau fum), la clorul din piscine, ingredientele din cosmetic sau a altor produse care intra in contact cu ochiul (de exemplu, lentilele de contact).
Cum recunoști conjunctivita alergică? Ce simptome are?
Dilatarea vaselor de sânge declanșată de eliberarea de histamină este urmată rapid de simptome oculare: înroșirea ochilor, senzația de mâncărime la nivelul nasului și ochilor, clipit des, simptome care apar la ambii ochi în același timp. Dacă reacția este una de vecinătate, conjunctivita alergică apare doar la un singur ochi de exemplu din cauza unei creme de față noi sau a unei înțepături de insecte la nivelul pleoapelor.
Conjunctivitele de origine bacteriană sau virală afectează adesea doar un singur ochi. Abia ulterior, dacă nu se respectă o igienă strictă, secreția poate apărea și la celălalt ochi, adica se bilateralizeaza. Spre deosebire de conjunctivitele bacteriene și virale, conjunctivita alergică nu este contagioasă. Este un aspect foarte important de reținut, deoarece nu este necesară separarea de colectivitate, ca în primele două situații.
Conjunctivita alergică poate fi sezonieră sau perenă.
Conjunctivita alergica apare mai frecvent la persoanele care sufera deja de alergii sezoniere. Acestia o dezvolta cand intra in contact cu o substanta care declanseaza o reactie alergica la nivel ocular.
–Conjunctivita alergică sezonieră este cea mai comună formă de conjunctivită alergică care apare ca reacție la polenul plantelor sau la mucegai. Apare tipic în perioada de primăvară, martie – mai, și se asociază cu rinitele alergice.
-În conjunctivita alergică perenă, simptomele sunt prezente pe tot parcursul anului, principalii alergeni implicați în apariția ei fiind părul animalelor, praful și penele. Deși simptomele pot apărea pe tot parcursul anului și sunt mai puțin severe decât cele ale conjunctivitei alergice sezoniere, acestea se pot agrava sezonier.
-Alte forme de conjunctivită alergică sunt cea vernală și keratoconjunctivita atopica, asociate cu dermatita atopică a pleoapelor și a feței. În ultimul caz, simptomele includ roșeață, mâncărime, arsuri, lăcrimare, secreții vâscoase și umflarea pleopelor.
-Nu în ultimul rând, conjunctivita giganto-papilară este un tip de conjunctivită asociată cu purtarea lentilelor de contact care apare că reacție la soluția de întreținere a lentilelor de contact.
Diagnosticul conjunctivitei
Conjunctivita poate fi diagnosticata in urma unui examen ocular complet. Testarea, cu accent pe conjunctiva si pe tesutul inconjurator, poate include:
- Istoricul pacientului pentru a stabili simptomele, cand au debutat simptomele si daca exista probleme de sanatate sau conditii de mediu care favorizeaza afectiunea
- Masuratori de acuitate vizuala pentru a stabili daca a fost afectata vederea (in caz de complicatii)
- Evaluarea conjunctivei si a tesutului extern al ochiului prin folosirea luminii si a instrumentului maritor.
- Evaluarea structurii interne a ochiului pentru ca medicul sa se asigure ca nu exista un alt tesut afectat de conjunctivita.
- Testarea suplimentara, care poate include recoltarea de mostre de tesut conjunctival. Este indeosebi importanta in cazul conjunctivitei cronice sau daca nu exista raspuns la tratament.
Tratament medicamentos conjunctivită alergică
Medicul îți poate prescrie mai multe linii de tratament:
- antihistaminice și agenți vasoconstrictori
- medicamente topice din clasa antihistaminicelor H1
- combinații de medicamente
- corticosteroizi folosiți cu frecvență redusă, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS)
- antihistaminicele orale pot fi și ele folosite, mai ales dacă pacientul are efecte sistemice adiționale.
Unele măsuri suplimentare pot fi recomandate, pentru a îmbunătăți controlul simptomelor conjunctivitei alergice:
- lacrimi artificiale, pentru a dilua alergenii
- evitarea alergenilor
- vizita la cabinetul unui medic alergolog sau dermatolog, pentru acele conjunctivite alergice care nu sunt controlate în mod adecvat cu medicamente topice și antihistaminice orale.
Daca ai conjunctivita, NU se recomanda:
- Pansamentele: microbii se inmultesc rapid la cald si la intuneric.
- Ceaiurile: pot determina alergie (ex. la polen), pot fi nocive pentru suprafata oculara.
- Unguentele: pot infunda caile de drenaj (caile prin care circula lacrimile).
- Lentilele de contact: nu se poarta pe perioada afectiunii.
- Cosmeticele: pot fi contaminate in cazul utilizarii lor in perioada bolii.
Ce complicații pot apărea în cazul conjunctivitei alergice?
În lipsa tratamentului, conjunctivita alergică sezonieră sau perenă rareori duce la complicații pe termen lung. În schimb, conjunctivita vernală și keratoconjunctivita atopică sau cea giganto-papilară au potențial de deteriorare a vederii. În orice caz, este indicat să se meargă la un medic oftalmolog pentru un consult specializat și, cum spuneam, să nu se administreze nicio picătură sau alte așa-numite „leacuri băbești” fără avizul medicului.
Ce se poate face pentru a preveni conjunctivita alergică?
Riscul de conjunctivită alergică poate fi redus prin evitarea situațiilor în care se irită ochii. De exemplu, dacă ești alergic la polenul care provine din iarbă și copaci și îți lăcrimează ochii, limitează expunerea în aer liber în această perioadă și poartă ochelari de soare și mască de protecție. În general, e indicat să-și speli bine mâinile sau să faci duș după expunerea la alergeni.