Ambrozia, pericolul din aer!

0
3487

Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

Burada

De la an la an tot mai multe persoane dezvolta alergie la ambrozia, iar varsta de debut este tot mai mica.

Ambrozia este o planta perenă ,cu răspândire agresiv-invazia.Semintele ambroziei raman in sol pana la 40 de ani.Perioada de polenizare este lungă, de la sfârșitul lunii iulie pana la sfarsitul lunii octombrie. Planta poate fi eradicată cu succes în mai si iunie. Este o planta rezistentă la arșiță și seceta, din această cauză ea se dezvolta rapid. O singura planta matură poate elibera pana la 8 miliarde de grăunțe de polenul si pana la 30000 de semințe.

Ambrozia eliberează grauncioare de polen ce plutesc în aer,o dată inhalate acestea se fixează pe mucoasa din interiorul nasului sau plamanilor,organismul interpretează gresit mesajul și declanșează o serie de evenimente biochimice.

Stranutul in salve,secretos nazala apoasa, obstructie nazala, inrosirea nasului și ochilor, lacrimare și reducerea mirosului, toate acestea sunt simptome cauzate de ambrozia.

Semnele sunt mai accentuate dimineața, in zilele însorite și în cele în care bate vântul. O caracteristică importanta este că simptomatologia se repetă în sezonul de polarizare al ambroziei.
In cazuri severe pot aparea simptome mai grave, asemanatoare astmului bronsic-tuse seacă,respirație surîzătoare,senzație de sufocare.

Calitatea vieții persoanelor afectate scade considerabil, fiind afectate activitatea zilnică, somnul,apărând astfel iritabilitatea ,indispozitia,oboseala.

Principala masura de tratament este prevenirea expunerii la polen,prin limitarea activității în aer liber, evitarea aerisirii locuinței când este vânt,evitarea uscarii rufelor în aer liber,utilizarea filtrelor de polen,purtarea ochelarilor de soare pentru limitarea contactului cu zona ochilor,dușuri la sosirea la domiciliu, spălați frecvent mâinile și fața. Medicamentele vor fi prescrise doar de către medic, in functie de gravitatea simptomatologiei.Eficacitatea tratamentului diferă de la un pacient la altul.

Este important sa solicitați ajutor specializat unui medic alergolog pentru un diagnostic corect și tratament adecvat, care sa stăpânească simptomatologia si sa prevină complicațiile.