“Am realizat foarte multe ecografii in viata mea, dar nu m-am gandit ca o sa descopar o pneumonie cu ajutorul ecografului “, declara dr. Alexandru Andritoiu

0
2603
Domnule doctor sustineti ca se pot descoperi pacientii infectati cu ajutorul echografiei pulmonare ?
Dr.Alexandru Andritoiu: Da, asa este. Echografia ca metoda de diagnostic asa cum stie toata lumea ,nu numai corpul medical,foloseste ca mijloc de investigatie -ultrasunetele. Acestea au o particularitate, nu trec prin aer si nu trec prin os. Daca vrei sa consulti un pacient cu pneumonie il trimiti la radiografie. Acum se vorbeste de ecografia toracica si mai putin de ecografia pulmonara. Am realizat astfel de ecografii ,dar nu m-am gandit in viata mea ca voi putea descoperi o pneumonie cu ajutorul unei ecografii.
In ce masura aceasta metoda imagistica te poate ajuta sa depistezi un pacient cu Covid?
Dr.Alexandru Andritoiu: Ne poate ajuta sa depistam afectiunea pulmonara.
Plamanul este cel mai afectat organ dupa ce a fost infectat cu Sars Cov2. Evolutia bolii la nivelul plamanului apare la un anumit interval de timp, dupa 2 saptamani de la infectare. Daca ai tendinta sa-l trimiti la radiografie asa cum se facea initial, risti sa ai un caz pe care sa nu-l depistezi in urma examenului radiologic. Cu alte cuvinte acest examen nu este relevant in stadii incipiente ale bolii ci doar in stadii avansate. Al doilea lucru,tomografia computerizata. Am sustinut rolul acesteia la inceputul pandemiei atunci cand lucrurile nu erau deloc clare. Sunt societati medicale chiar si in SUA care sustin ca tomografia computerizata nu poate fi un mijloc de screening in depistarea Sars Cov2. Eu insa o sustin. Atunci cand am avut suspiciune de Covid am trimis pacientul la CT. Am descoperit 7 pacienti in ultimele doua saptamani in urma echografiilor si CT-urilor. Pacientii venisera pentru cu totul si cu totul alte boli.Toti au fost confirmati. Chiar daca pare o nebunie, eu sustin ca imaginea tomografica si echografica se suprapun in cazul pacientilor infectati. Atunci cand vine cineva in camera de garda la 2 noaptea, pui echograful si poti depista imediat. In urma cu cateva zile spre exemplu a venit o pacienta care mi-a zis ca are probleme cardiace si ca nu are aer. I-am facut si o echografie pulmonara si am constat ca era infectata.Riscul de contaminare este insa foarte mare pentru medic.Ma pot infecta si eu pentru ca pacientul este foarte aproape de mine. Chiar daca poarta masca ,este foarte aproape de mine. Specialistii recomanda ca aceasta metoda sa fie facuta sub ghidaj wireless pentru a nu risca contaminarea. Trebuie insa sa stapanesti foarte bine tehnica echografica ca medic.
In ceea ce priveste aparitia unui vaccin va mai dura. Poate ar fi fost bine ca noi ca si tara sa fi produs in continuare Polidinul. Nu inteleg de ce nu se mai face,” ne-a declarat doctorul Andritoiu.