Zahărul – efecte nocive. Îndulcitorii naturali, o soluție sănătoasă!

0
769

Zahărul, în cantităţile în care este consumat astăzi în ţările industrializate, este toxina ce stă la baza multor afecţiuni, de la cele cardiace până la cancer.

De-a lungul istoriei omenirii, fructoza a reprezentat o hrană sănătoasă şi sigură. Înainte oamenii consumau fructoză în cantităţi mici, din fructe. În zilele noastre însă, putem produce zahăr şi sirop de fructoză ieftin, care este consumat în cantităţi imense. Acest lucru este nociv pentru organism.

Unul dintre primii oameni care au observat efectul nociv al zahărului a fost Frederick Banting, distins cu premiul Nobel în 1923 pentru descoperirea insulinei. Banting suspecta că zahărul provoacă diabet, deoarece această boală era extrem de rară în cadrul populaţiilor care nu consumau zahăr şi foarte răspândită în acelea în care zahărul făcea parte din dieta zilnică.

De ce ajungem să suferim de diabet?

Pancreasul secretă insulina, un hormon esenţial ce are rolul de a metaboliza zaharurile din organism. După fiecare masă, corpul reacţionează la hrana consumată, secretând insulină mai ales ca reacţie la consumul de carbohidraţi, pentru a menţine nivelul zahărului din sânge. Când celulele devin rezistente la insulină, pancreasul produce o cantitate mai mare de insulină pentru a ţine sub control nivelul glucozei din sânge. Dacă producţia crescută de insulină nu reuşeşte să ţină sub control nivelul zahărului, persoana ajunge să sufere de diabet.

Pe lângă favorizarea obezităţii, diabetului şi afecţiunilor cardiovasculare, consumul de zahăr creşte totodată riscul de a dezvolta cancer. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lewis Cantley, profesor la Universitatea Harvard şi totodată directorul Beth Israel Deaconess Cancer Center.

În ultimii 50 de ani consumul de zahăr la nivel mondial s-a triplat

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, pentru prima dată în istoria omenirii, bolile cronice cauzate de dietă (precum afecţiunile cardiace, diabetul şi cancerul) ucid mai multe persoane decât bolile infecţioase. Cele mai recente date arată că 35 de milioane de persoane mor anual din cauza acestor afecţiuni. De asemenea, la nivel mondial numărul persoanelor obeze este cu mult mai mare decât numărul persoanelor subnutrite. Aceste statistici îngrijorătoare pot fi explicate prin faptul că în ultimii 50 de ani consumul de zahăr la nivel mondial s-a triplat.

Există îndulcitori naturali care pot înlocui zahărul

 

Mierea – conține nutrienți, dar si antioxidanti și agenți antiinflamatori, antivirali și antibacterieni. Așadar, înlocuind zahărul cu miere vei beneficia și de efectele ale acesteia.

Ștevia– extractul de stevie este un indulcitor natural care are 0 calorii, 0 carbohidrași și niciunul dintre efectele negative pe care îndulcitorii artificiali le au. Acesta se gaseste pe piata sub forma de esenta lichidă, de tablete care se dizolva și de pudra. Extractul de stevie este de 200 de ori mai dulce decât zahărul.

 

Curmalele – bogate în potasiu, cupru, fier, magneziu și vitamina B6, curmalele sunt extrem de sănătoase, reduc colesterolul din sânge și riscul de afecțiuni cardiovasculare și sunt extrem de dulci. Pot înlocui zahărul.

 

Zahărul de cocos– este obținut din pulpa nucii de cocos. Acesta are în jur de 15 calorii de zahăr/ linguriță. Pe de alta parte însă, zaharul de cocos conține și nutrientț precum tiamina, fierul, cuprul, zincul, potasiul și calciul. Totodată, zăharul de cocos conține și inulină.