Viața pacienților cu talasemie, pusă în pericol

0
746

Ministerul Sănătății pune în pericol viața pacienților fără nicio justificare, atrag atenția reprezentanții pacienților.

Pacienții care suferă de talasemie au protestat astăzi. Afectați sunt și pacienții din Oltenia. Problema pleacă de la faptul că Ministerul Sănătății a decis să întrerupă activitatea de administrare terapeutică de sânge la pacienții cu talasemie majoră în cadrul Institutului Național de Hematologie Transfuzională și să relocheze toți pacienții, aproximativ 100 de bolnavi.

România devine astfel prima țară din Europa care pune în pericol viața a 100 de pacienți cu talasemie majoră – boală rară ce are nevoie de o îngrijire specială – propunându-și să îi trateze în spitale obișnuite și nu în centre de specialitate cum ar fi normal.

Nici un medic care tratează acești pacienți nu a fost întrebat cum se tratează aceasta boală (se pare ca Ministerul știe, nu mai are nevoie de comisii de specialitate).
Chiar nu s-a gândit nimeni din Ministerul Sănătății că acești pacienți nu pot fi tratați oriunde. Avem pacienti cu talasemie din Craiova care vin în București, din Slatina, din Câmpina unde nu exista sectie de hematologie sau medic specialist, pentru a se trata. Iar noi îi trimitem acum undeva unde nu există nicio siguranță în privința tratamentului lor”, a declarat Radu Gănescu, pacient cu talasemie majoră și președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România.

În cursul unei luni, este a doua oară când se decide stoparea administrării de sânge la pacienții cu talasemie majoră în cadrul Institutului Național de Hematologie.