Cancerul de col uterin se tratează dacă este depistat la timp

0
1240

România se situează pe primul loc în Europa la incidența cancerului de col uterin. Anual, peste 4.000 de românce sunt diagnosticate cu această boală, iar mortalitatea din această cauză este de trei ori peste media europeană. În Secția de Obstetrică-Ginecologie a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) ajung zilnic, în medie, trei femei cu cancer de col uterin în stadiu avansat. Vaccinarea împotriva HPV și efectuarea testului de prevenție Babeș-Papanicolau sunt metodele prin care cancerul de col uterin poate să fie depistat la timp și tratat.

Peste 2.000 de românce mor în fiecare an din cauza cancerului de col uterin. Dacă în statele din Occident procentul femeilor care suferă de această afecțiune a scăzut mult datorită programelor de prevenție, în România foarte puține femei beneficiază de programul de screening. Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova este centrul regional din Oltenia care derulază programul național de prevenție a cancerului de col uterin.

„A crescut foarte mult numărul femeilor cu stadii incipiente de cancer de col uterin“

În evidențele Direcției de Sănătate Publică (DSP) Dolj figurează peste 1.800 de paciente care suferă de cancer de col uterin. Multe dintre ele sunt diagnosticate în Secţia de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. „Săptămânal avem cam trei femei care ajung în secție cu cancer de col în stadiu extrem de avansat. A crescut foarte mult numărul femeilor cu stadii incipiente de cancer de col uterin“, a explicat prof. univ. dr. Nicolae Cernea, coordonatorul Unității Regionale Sud-Vest din Programul național de screening pentru cancerul de col uterin.

Doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în programul de screening

Programul de prevenție al cancerului de col se adresează gratuit tuturor femeilor cu vârste între 25 și 64 de ani. Ca acesta să funcționeze, medicii de familie înscriși în program ar trebui să cheme la control periodic femeile, să le informeze și să le elibereze un formular în baza căruia pot să beneficieze gratuit de testul Babeș-Papanicolau. Problema este că doar jumătate dintre medicii de familie din Oltenia sunt înscriși în acest program.

Vaccinul HPV este gratuit

Factorul de risc cel mai important pentru cancerul de col uterin este infecţia cu HPV. Vaccinu pentru fetele cu vârste între 11 și 14 ani este gratuit.