Unitatea mobilă pentru depistarea cancerului de col uterin a ajuns la Craiova

0
2004

Autor: Cristina Cârstea

Cancerul de col uterin. Este realitatea înfiorătoare pe care o trăiesc aproape 2000 de femei din județul Dolj. O boală necruțătoare, dar care, dacă este depistată la timp, poate fi tratată. Testul Papanicolau le poate spune femeilor dacă sunt sau nu în pericol. Acesta depistează infecția cu Human Papilloma Virus (HPV) care poate declanşa cancerul. Din fericire, Ministerul Sănătății vine în ajutorul femeilor prin achiziționarea unor autospeciale mobile pentru programul de screening.

Astăzi, una dintre cele opt autospeciale pentru depistarea cancerului de col uterin, a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Craiova. De această autospecială vor beneficia femeile care vor fi consultate în urma unor campanii de depistare a cancerului, desfăşurate la nivel regional.

Această campanie ar aduce un mare beneficiu pacientelor din această regiune. Mă voi ocupa ca autoutilitara să nu fie o piesă de muzeu, ci să fie folosită la maxim. Voi face toate demersurile pentru ca aceasta să circule, nu să stea în curtea spitalului și să fie ștearsă de praf.” a afirmat Alin Demetrian, managerul SJU Craiova în cadrul unei conferințe de presă

Prin acest program se urmăreşte atât depistarea precoce a cancerului de col uterin, cât şi reducerea numărului de femei care mor din această cauză.