Un pacient a așteptat șase ore până să fie operat

0
974

Un pacient a așteptat șase ore până să fie operat. Bărbatul a ajuns duminică în Urgența Spitalului Județean Craiova, apoi a fost trimis pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale, în secția de Urologie. Bolnavul susține că dr. Mugur Riza, medicul care era de gardă în secția de Urologie, a refuzat să îl opereze, motivând că blocul operator al secției era închis. Conducerea spitalului spune, însă, că operația se putea face în blocul operator de la Chirurgie, unde toate disciplinele medicale pot să opereze urgențele. În schimb, dr.Mugur Riza susține că a refuzat să opereze în în blocul operator de la Chirurgie pentru că nu avea siguranța desfășurării intervenției în condiții bune.

Aurel Drugă a așteptat șase ore pentru efectuarea unei intervenții chirurgicale de urgență

„Am stat aproape șase ore fără să îmi facă absolut nimic. Am ajuns în urgență pe la ora 11 dimineața. M-au dus pe secție pe la ora 16:00. M-au ținut fără să-mi facă nimic pentru că am înțeles că blocul operator era închis până a doua zi la ora 8:00. L-am rugat să mă ducă la etajul șase să mă opereze și a refuzat. A zis că nu are cu cine să mă opereze. Până la urmă a venit alt doctor și m-a operat. Mă bucur că am scăpat cu viață”, povestește pacientul. 

Conducerea Spitalului Județean Craiova a fost sesizată și a demarat o anchetă în acest caz. Totodată, a fost chemat de acasă un alt medic care să realizeze operația. Dr. Alin Demetrian, managerul SJU Craiova susține că medicul urolog Mugur Riza a refuzat să opereze pacientul pentru că a vrut să facă intervenția în blocul operator din secția de Urologie, care la ora respectivă nu avea nici personal și legal era închis.

„Am făcut toate demersurile. Este o situație care ne pune într-o postură proastă față de pacienți. Pacientul nu a fost operat pentru că domnul doctor care era de gardă a refuzat să coboare un etaj, acolo unde era firesc să opereze. Blocul operator de la Urlogie era închis pentru că nu are personal. Dar există locurile de gardă unde se poate opera în fiecare zi, la chirurgie, unde toate disciplinele medicale pot să opereze pe baza unei programări clare care depinde de șeful liniei de gardă, se fac etapizat în funcție de urgență. Din fericire viața pacientului nu a fost pusă în pericol, dar a fost un timp de așteptare inutil. La un etaj mai jos era personal pregătit să facă intervenții pe orice ramură chirurgicală. Problema a fost ca domnul doctor nu a vrut să îl opereze acolo. Intervenția a fost minoră și a fost realizată de șeful clinicii, după aceea, în condiții foarte bune”, a declarat dr. Alin Demetrian, managerul Spitalului Județean Craiova.

Cum explică situația dr. Mugur Riza?

Pe de altă parte, dr. urolog Mugur Riza susține că nu este normal ca blocul operator de la Urologie să fie închis și să nu aibă personal.

„Fiind de gardă, în prima jumătate a zilei, am putut opera în blocul operator de la Urologie. Am avut anestezie, asistentă, infirmieră, brancardier. În tura a doua și a treia chiar asistența șefă a Urologiei a refuzat să vină să îmi dea o mână de ajutor. A fost și pacientul Drugă pe care l-am preluat, era o urgență și mereu mi se spunea „venim” „căutăm materiale”, am pierdut aproape șase ore lângă pacient. A venit și managerul care a încercat să găsească o soluție de compromis și a spus că pot opera la Chirurgie. I-am spus că teoretic se poate, practic nu, pentru că instrumentarul și echipa nu sunt pregătite pentru tipul nostru de operații, că de asta suntem separați ca linie de gardă și clinică. Le-am spus că eu nu am siguranța pentru pacient în alt gen de condiții, în altă sală. Așa ajungem să punem o masă pliantă în fața SMURD-ului și operăm?! Operez, dar în blocul operator al Urologiei. Mi s-a spus că pentru că nu avem tura doi și trei, este ilegal să operez acolo. Dacă mi-au spus că e ilegal, i-am zis managerului spitalului să preia cazul și l-a sunat pe șeful secției. Acesta și-a dat seamă că este o urgență și l-a operat pe pacient la aceea oră în blocul operator de la Chirurgie”, spune dr. Mugur Riza.