Tu ce ştii despre virusul Zika?

0
1495
Tantr zika
Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

dr. Burada Claudia Petricia-medic specialist medicină de familie

„Sub o frunză de arțar ,
Sta la umbră un țânțar” -Otilia Cazimir

Virusul se transmite prin muşcătura de ţânţar infectat, principala specie de ţânţari implicată fiind Aedes (A. Aegypti şi A. Albopictus), originară din zonele tropicale şi subtropicale, specie responsabilă şi de transmiterea virusurilor dengue şi chikungunya. Au fost raportate cazuri de transmitere a virusului și pe cale sexuală sau prin sânge și produse de sânge. Ţânţarii se infectează cu ocazia înţepării unei persoane bolnave, virusul înmulţindu-se fără să afecteze insecta. În acest mod, ţânţarii devin vectori pentru infecţia virală, eliberând virusul în fluxul sanguin al persoanelor înţepate ulterior.
Care sunt simptomele?

Perioada de incubație este de 3-12 zile .
Simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde și durează între două și șapte zile. Există cazuri în care persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care este greu de depistat.

Complicatii

Complicații apar în mod special la femeile însărcinate și la nou-născuți. Exista inca, discutii intre oamenii de știință ca virusul Zika poate provoca microcefalie la bebeluși si se fac încă cercetări privind legatura virusului Zika si o serie de boli neurologice. De asemenea, virusul Zika poate provoca sindromul Guillan-Barre.
Datele privind infecţia cu virus Zika în timpul sarcinii sunt puţine şi neconcludente.

Este dovedită însă transmiterea verticală a virusului în timpul sarcinii şi s-a constatat o creştere a numărului de malformaţii ale sistemului nervos (microcefalie, calcifieri intracraniene, tulburări neurosenzoriale) la copiii născuţi din mame expuse la infecţie în primele două trimestre ale sarcinii.

Virusul se poate transmite transplacentar de la mamă la făt sau în timpul travaliului unei mame în fază viremică. Până la această dată nu a fost raportat nici un caz de transmitere a virusului prin laptele de mamă. Considerând beneficiile alăptării, se recomandă continuarea alăptării chiar şi la mamele posibil infectate.

Tratament

Până la ora actuală nu există un vaccin împotriva acestei boli şi nici un tratament specific. O atenţie sporită trebuie acordată femeilor însărcinate care locuiesc sau călătoresc în zonele afectate, pentru care sunt necesare măsuri suplimentare de protecţie şi monitorizare.

Cum vă puteți proteja?

Persoanele care călătoresc sau locuiesc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt:
  • Utilizarea substanțelor anti țânțari (conform indicatii de pe eticheta lor)
  •  Purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a țânțarilor Aedes.
  • Plase contra țânțarilor sau aer condiționat în camera unde dorm.
  • De asemenea, utilizarea prezervativelor reduce riscul de transmitere a virusului Zika prin contact sexual.
  • Cea mai bună formă de prevenire constă în protejarea împotriva înțepăturilor de țânțari.