Tu ce ştii despre demență?

0
1315
Medic-pacient

Articol realizat de dr. Claudia Petricia Burada-medic specialist medicină de familie

Dementele sunt caracterizate de diminuarea treptata a functiilor psihice datorita modificarilor organice ale creierului.Dementele sunt rezultatul deteriorarii structurii creierului.

Toate persoanele incep sa uite diverse lucruri pe masura ce inainteaza in varsta. Multe persoane in varsta au o usoara pierdere de memorie care nu le afecteaza viata de zi cu zi. Dar o pierdere a memoriei care se inrautateste poate fi un semn de instalare a dementei.

Dementa este o pierdere a aptitunilor mentale care afecteaza viata cotidiana a persoanei in cauza. Ea poate provoca probleme ale memoriei si ale gandirii si capacitatii de abstractizare.

Cele mai multe tipuri de demenţă sunt însă progresive şi ireversibile. Demenţa progresivă poate fi determinată de boli degenerative şi de afecţiuni vasculare sau infecţii (HIV sau boala Creutzfeldt-Jakob).

Semne de alarma:

-pierderi de memorie aparute treptat
-dificultati in indeplinirea unor activitati uzuale
-probleme de limbaj si comunicare
-dezorientare temporo-spatiala
-afectarea gandirii
-ratacirea lucrurilor
-schimbari de comportament,de personalitate
-pierderea motivatiei si a initiative
-dispozitie schimbatoare
-relateaza lucruri cu dificultate si vag
-complianta scazuta la medicatie si recomandari
-uita intalniri prestabilite/greseste ziua
-confuzie
-scadere in greutate
-intoarce capul spre apartinatori cautand raspunsul cand este intrebat

Incercati sa recunoasteti cat mai repede aceste semne la o persoana varstnica si adresati-va medicului de familie.Intervenind in stadiile initiale,evolutia bolii poate fi incetinita.

Investigatii paraclinice

Deoarece unele demente pot fi secundare altor boli,este necesara efectuarea de investigatii paraclinice,pentru a confirma sau infirma prezenta acelor boli care s-ar putea afla la baza dementelor.

Se vor recomanda investigatii biochimice-colesterolemia,trigliceridemia si glicemia ,pentru depistarea unor boli metabolice sau a unor boli cerebrovasculare;EEG si ECG si explorari imagistice care ar putea evidentia anumite modificari morfologice (atrofia corticala,tumori cerebrale).

Pentru a creste calitatea diagnosticului s-au creat chestionare de evaluare minimala a starii mintale.

Complicatii

Dementele pot duce la o serie intreaga de complicatii,asa cum ar fi plecarea de acasa,accidentele,uitarea unor evenimente importante din viata pacientului,denutritia,deshidratarea.

Tratamentul

Tratamentul dementelor urmareste oprirea evolutiei bolii,combaterea tulburarilor depressive,comportamentale,a factorilor de risc si ameliorarea vietii bolnavului.
Se pot folosi metode de psihoterapie comportamentala,muzicoterapie de terapie ocupationala si de asigurare a unei ambiante cat mai adecvate bolii sale.

Medicul de familie va trebui sa ia masuri de terapie familiala.Apartinatorii unui bolnav cu dementa vor trebui sa inteleaga particularitatile bolii si care este rolul lor pentru a ameliora situatia bolnavului.Rolul medicului de familie este acela de a supraveghea evolutia bolii si de a indruma si sprijini familia.

Recomandari pentru ingrijirea si supravegherea pacientilor cu tulburari cognitive:

-incercati sa creati conditii propice ajutand pacientul sa-si pastreze obiceiurile-intalniri cu prietenii,plimbari,socializare
-asigurati securitatea spatiului in care locuiesc acesti bolnavi:lipiti bilete cu numerele de telefon pe usi pentru a va putea contacta;stabiliti rutine zilnice;lasati scris ce are de indeplinit in ziua respective;faceti scheme clare ale medicatiei
-pastrati autonomia bolnavului cat mai mult timp posibil
-evitati conflictele cu acesti bolnavi-nu bolnavii sunt responsabili de greseli ,ci boala pe care o au.
-simplificati cat de mult puteti viata bolnavului
-ajutati bolnavul sa isi pastreze aptitudinile sale restante,trebuie ajutat sa-si pastreze demnitatea
-asigurati si incurajati comunicarea
-imbracatul:un bolnav cu tulburari cognitive adesea uita cum sa se imbrace,pentru a evita astfel de situatii jenante pregatiti dumneavoastra hainele cu inchizatori simple,incaltari cu talpa antideparanta
-masa:pacientul cu tulburare cognitive ,adesea uita sa se alimenteze sau uita cum se folosesc tacamurile
-pierderea obiectelor
-ideile delirante si halucinatiile sunt frecvente,bolnavul vede sau aude lucruri inexistente,cu ton cald si rabdare pacientul trebuie linistit
-un aspect important este ca acesti bolnavi au tendinta de a pleca si de a se rataci-tineti usile incuiate sau asigurati-va ca au asupra lor mereu o hartie cu numele,denumirea bolii si un numar de telefon
-violenta si agresiunea-acest comportament este cauzat de faptul ca a pierdut contactul social si capacitatea de judecata,ca nu-si poate exprima trairile negative sau poate ca nu mai intelege ce se intampla in jurul lui si este derutat.

Dementa evolueaza in mod progresiv, agravandu-se pe masura ce trec anii. Evolutia dementei poate fi incetinita cu ajutorul tratamentelor medicamentoase si a schimbarilor facute la nivelul stilului de viata. Din pacate insa, de cele mai multe ori dementa este o afectiune ireversibila si nevindecabila.