Tratamentul cu antibiotice- reversul medaliei!

0
1854

Articol realizat de medicul specialist în medicina de familie dr. Luisa Maria Pintilie

Infectiile bacteriene la om exista din momentul aparitiei lui. Inca de la nastere coexistam cu un numar impresionant de bacterii. Un individ adult este alcatuit din 10¹³ celule umane si 10¹⁴ celule bacterii, astfel ca putem afirma pe buna dreptate ca „suntem alcatuiti mai mult de jumatate din bacterii!”

In raport cu bacteriile, organismul uman poate fi:

– colonizat, cand omul este purtator sanatos al unei bacterii. Organismul o tolereaza, fara a reactiona prin simptome la prezenta ei si se numeste asimptomatic.
– infectat, cand organismul uman reactioneaza prin simptome la prezenta unei bacterii. Se numeste simptomatic.

In mod obisnuit, multe tipuri de bacterii exista in interiorul sistemului digestiv sau pe piele si au un rol deosebit in mentinerea starii de sanatate. In unele situatii de scadere a imunitatii organismului, boli de fond, nou nascuti prematur, manevre medicale, arsuri, etc, bacteriile habituale pot deveni agresive, iar organismul poate sa inceapa sa reactioneze la prezenta lor. Calea aceasta de infectare se numeste endogena. Cand bacteriile ajung din exterior in contact cu organismul uman, pe diverse cai (aer, maini murdare, contact sexual, transmitere de la mama la fat, etc), infectia se numeste exogena.

Astfel, trebuie sa ne fie clar faptul ca infectiile intraspitalicesti nu sunt intotdeauna cauzate de germeni din spital, iar uneori o interventie medicala poate declansa o infectie cu o bacterie cu care persoana a venit in spital. Din acest motiv, inaintea unor acte medicale ca endoscopii, interventii chirurgicale, etc, medicii solicita efectuarea unor analize amanuntite asupra statusului infectios al pacientului.

Antibioticele si rolul lor in tabloul infectiei

Antibioticele au fost cel mai important progres medical al secolului XX. Fara discutie, au ajutat la salvarea a milioane de vieti, ajuta la prevenirea a numeroase infectii postoperator si au scurtat durata bolilor infectioase. Cu toate acestea, utilizarea antibioticelor nu este doar benefica.

Ca orice medicament, antibioticele au reactii adverse mentionate de producator in prospect, mai mult sau mai putin frecvente.

Ca si „dauna” asupra intregului organism, antibioticele pot produce:

– colonizarea organismului cu bacterii rezistente
– altereaza echilibrul dintre „bacteriile bune” si „bacteriile rele”. In acest sens sunt studii care atesta ca dupa o administrare de 10 zile de antibiotic, flora intestinala are nevoie de 4 luni pentru a se reface.
– toxicitate.

Sunt deasemenea studii care estimeaza ca prescrierea sau utilizarea antibioticelor se face in 30-50% din cazuri in mod nejustificat si ca 50-60% dintre infectiile medii-mari, se vindeca spontan.

Erori si abuzuri in administrarea antibioticelor

Medicatia antibiotica nu se administreaza in:
-infectii cu virusuri
-colonizare bacteriana fara simptome
-febra fara origine infectioasa bacteriana
De asemenea, foarte importanta este si durata optima de administrare a antibioticului, fara sa fie prea mare sau, din contra, insuficienta.

Antibioticele trebuie administrate doar dupa efectuarea unei antibiograme in prealabil.

Concluzia este ca administrarea de antibiotic trebuie facuta DOAR la indicatia medicului, dupa analize prealabile care sa ateste necesitatea administrarii.
Rezistenta bacteriana la antibiotice este poate cea mai ingrijoratoare problema medicala a anilor viitori. Se estimeaza ca in UE, mor anual 25.000 de oameni datorita rezistentei la antibiotice.
In Romania statistica este cu atat mai ingrijoratoare cu cat o estimare din 2016 arata ca suntem al doilea consumator de antibiotice din Europa, dupa Grecia, si ca in medie 600.000 de romani primesc zilnic tratament cu antibiotice.
Fiecare dintre noi, pacienti sau medici, putem preveni aparitia tulpinilor bacteriene rezistente la antibiotic, prin folosirea si administrarea judicioasa a terapiei antibiotice.

Bibliografie
Ventola CL “ The anthibiotic resistance crisis 2015”
Prof Dr. Gabriel Popescu-Infectii bacteriene si locul lor in practica medicala