Tort de mere, un desert savuros pentru sărbătoriții de astăzi

0
1045

Ortodocşii şi catolicii îi serbează pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena în fiecare an, pe data de 21 mai. Multe familii sărbătoresc. Vă învățăm cum să preparați un desert sănătos și gustos pentru sărbătoriții de astăzi: Tort de mere!

Tortul se pregăteste în două etape: la început compoziţia de mere şi apoi aluatul pentru blat. Blatul se face din cinci ouă. Se separă albușul de gălbenuș. Albușurile se bat până ajung spumă și adăugăm și câteva picături de zeamă de lămâie.

„În compozița baltului punem 250 de grame de zahăr. Batem în continuare până când compoziția devine o bezea. La cinci ouă punem zece linguri de ulei, zece de apă minerală și batem în continuare compoziția. Folosim 275 de grame de făină, o jumătate de pachet de praf de copt. Punem și gălbenușurile peste care au adăugat un praf de sare. Adăugăm zeama de la o jumătate de portocală. Punem două pachețele de zahăr vanilat și o jumătate de sticluță de esență de rom”,  ne învață doamna Mioara. 

Pe forma rotundă de tort punem compoziția pe care am făcut-o. Cuptorul  trebuie să fie încălzit la temperatură medie. Lăsăm blatul la cuptor până când capătă o culoare arămie. Încercăm cu o scobitoare să vedem dacă s-a copt.

„În timpul în care se coace blatul ne ocupăm de crema de mere.  Avem 250  de grame de zahăr pe care îl caramelizăm cu o jumătate de pachet de unt, două batoane de scorțioșoară. Curățăm merele de coajă și le tăiem bucâți mari, le punem peste toate celelate ingrediente și stoarcem o portocală în această compoziție. Le lăsm la foc mic până atunci când scade compoziția și merele sunt pătrunse de sosul caramel”, spune doamna Mioara. 

Peste baltul scos de la cuptor punem bezeaua. Bezeau este făcută din patru albușuri, o cană de zahăr, una de nuci măcinate și zeamă de lămâie. La asamblare punem blatul de jos, crema de mere și blatul cu bezea.