Tiberius Dudan medicul care a adus o procedură nouă pentru anomaliile dentare în Craiova

0
3951

Tiberius Dudan este un medic stomatolog tânăr care, de curând, a adus în Craiova o procedură nouă pentru anomaliile dentare în cadrul Clinicii Dentist Popescu.

Sunteți un medic la început de drum, care încearcă să aducă tehnici noi de tratament pentru pacienți. Ce tehnologie nouă ați adus în Craiova?

Este vorba de o metodă nouă pentru tratarea anomaliilor dentare. Totul constă în niște gutiere care îndreaptă dinții și sunt aproape invizibile. Aparatul dentar obișnuit este un aparat prin brackeţi care se pun pe dinți și devine puțin nefizionomic. Gutierele sunt transparente.

„Pacientul trebuie să colaboreze foarte bine cu medicul curant”

Pentru ce tip de probleme stomatologice recomandați această tehnică nouă?

În general, pentru anomaliile dentare minore, pentru înghesuirile dentare, ocluzii încrucișate, spațieri între dinți. Pacientul trebuie să colaboreze foarte bine cu medicul curant atunci când poartă gutiere. Și pacientul are responsabilități.

În ce constă procedura de tratament?

În primă fază, îi evaluăm situația dentară, apoi realizăm câteva poze și luăm o amprentă digitală cu scanner, iar cu ajutorul acestora trimitem totul în America și de acolo ni se propune un plan de tratament pentru tipul de anomalie pe care îl are pacientul. Pacientul poate să vadă de la început până la final evoluția lui, totul fiind 3 D. Totul se face prin colaborare cu specialiștii din America. Pacientul are avantajul că nu se vede aparatul dentar și după ce termină tratamentul are zâmbetul pe care și l-a dorit. Adolescenții sunt cei mai atrași de asta, dar se recomandă și pentru adulți. Nu trebuie să mănânce cu ele în gură, nu trebuie să bea cafea sau sucuri acidulate cu ele în gură pentru că le deteriorează coloristic vorbind și nu mai rămân invizibile. Igiena este foarte importantă pentru că fără o bună igienă gutierele nu se mai pot adapta foarte bine și o să fie greu de purtat, iar pacientul poate face carii dacă nu se periază după ce mănâncă.

Cum ați reușit să aduceți această nouă tehnică în Craiova?

Am făcut un curs la București, susținut de un medic din Italia. Mi-a plăcut foarte mult și mi-am dorit să fac același lucru pe care îl face și el.

Pentru adulți este recomandat să vină o dată la șase luni la un control

Ce vă doriți să faceți mai departe în domeniu?

Cred că este foarte important să faci mereu cursuri, specializări. Pe viitor îmi doresc să devin chirurg oro-maxilo-facial. Încă sunt la început de drum și încerc să le fac treptat.

 De la ce vârstă recomandați controlul stomatologic?

În mod normal, copiii ar trebui aduși la medic de cum apar primii dințișori. Este nevoie să fie instruiți și părinții, să știe cum să-i îngrijească pe copii. Pentru adulți este recomandat să vină o dată la șase luni la un control.