Sute de persoane au participat astăzi la crosul „Epilepsy Challenge” pentru a susține bolnavii de epilepsie

0
1768
Run for epilepsy
Autor: Cristina Cârstea 

Sute de persoane s-au adunat astăzi în Parcul „Nicolae Romanescu” din Craiova pentru a participa la crosul „Epilepsy Challenge”. Evenimentul are ca scop susținerea bolnavilor de epilepsie, prin strângerea de fonduri care să asigure achiziționarea de aparate video EEG, pentru a putea dezvolta rețeaua de Telemedicină în Epilepsie din România. Prin achiziționarea acestor aparate oamenii vor putea avea acces la un diagnostic rapid şi corect şi vor putea urma un tratament eficient, adecvat acestei afecțiuni.

Run for epilepsy

Câştigătorii au primit premii simbolice care să le amintească importanța susținerii bolnavilor în lupta cu epilepsia

Run for epilepsy

Run for epilepsy

Se estimează că, în România, aproximativ 400.000 de persoane suferă de epilepsie. La nivel global, peste 65 de milioane de oameni sunt diagnosticați cu această afecțiune. Numită și „boala neagră”, epilepsia reprezintă o serie de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize epileptice, care se manifestă prin perioade scurte sau lungi de convulsii puternice. Crizele au tendința de a se repeta, fără să aibă nicio cauză subiacentă. Afecțiunea poate fi adesea confirmată cu ajutorul unei electroencefalograme (EEG). Din păcate epilepsia nu poate fi vindecată, însă crizele pot fi controlate cu ajutorul medicației în aproximativ 70% din cazuri.

Epilepsia poate influența negativ bunăstarea socială și psihologică. Pot să apară izolarea socială, stigmatizarea sau dizabilitatea. Acestea pot conduce la rezultate școlare proaste în rândul copiilor și la rezultate slabe obținute la locul de muncă pentru persoanele adulte. Stigmatul epilepsiei poate, de asemenea, afecta familiile celor bolnavi.

Epilepsy Challenge îşi propune reducerea stigmatizării prin înființarea unui centru național de sprijin psihologic pentru adolescenții care suferă de epilepsie şi pentru părinții ai căror copii sunt diagnosticați cu această afecțiune. Un centru de tip “call center” online în care medici și psihologi își oferă expertiza, dar şi o platformă offline de orientare medicală ce va reprezenta o sursă de informare sigură atât pentru pacienți cât și pentru aparținători.

Run for epilepsyCrosul „Epilepsy Challenge” mobilizează oameni din diverse oraşe ale țări să lupte pentru diagnosticarea precoce a bolnavilor de epilepsie. Acesta se desfăşoară pe o distanță de 5 km şi este organizat în zile diferite, în mai multe oraşe, precum Alba Iulia, Baia Mare, Brașov, București, Cluj-Napoca, Sibiu şi Tîrgu Mureș.