Suplimentele alimentare si rolul lor in starea de sanatate- Omega 3 şi Ginko Biloba

0
1456

Articol realizat de medicul specialist în medicina de familie dr. Luisa Maria Pintilie

Suplimentele alimentare si rolul lor in starea de sanatate

Institutul National al Consumatorilor din Franta a emis recent o avertizare asupra consumului de suplimente nutritive ce contin Omega 3 si Ginko Biloba. Desi in ultimii ani exista convingerea ca administrarea acestor suplimente alimentare are rol protector cardiovascular, respectiv cerebral, iata ca ultimele cercetari demonstreaza ca aceste suplimente pot fi de la caz la caz inutile sau chiar periculoase.

Omega 3 – grasimea buna din alimentatie

Omega 3 este un tip de grasime care in mod natural se gaseste in pestele gras (cod, somon, ulei de peste) si care in cantitati mici este benefic pentru organism. Se considera ca rolul cel mai important ar fi in prevenirea anumitor patologii cardiovasculare ca hipertensiunea, tulburarile de ritm si chiar ischemia.

Recent insa, un studiu din Marea Britanie efectuat pe un lot de 112.059 de persoane a analizat efectele administrarii suplimentelor de acizi grasi Omega 3 comparativ cu o alimentatie obisnuita fara suplimentarea acestor grasimi sau cu continut redus in acestea. A reiesit ca beneficiul administrarii de Omega 3 era redus sau chiar inexistent in prevenirea evenimentelor cardiovasculare.

”Cele mai credibile studii au demonstrat în mod constant puţine efecte sau niciun efect al acizilor graşi omega 3 cu lanţ lung asupra sănătăţii cardiovasculare. Pe de altă parte, deşi peştele gras este un aliment sănătos, nu reiese clar din numărul mic de studii clinice dacă o creştere a aportului de peşte gras în alimentaţie are rol protector asupra inimilor noastre”, a declarat doctor Lee Hooper de la Universitatea East Anglia, unul dintre autorii principali ai cercetării. Totodata, cercetatorii de la Clinica Mayo au subliniat ca administrarea dozelor prea mari de acizi grasi Omega 3 pot cauza o serie de reactii adverse sau pot interfera cu administrarea unui tratament de fond. Printre cele mai frecvente reactii amintite au fost cresterea glicemiei la pacientii diabetici, scaderea capacitatii de coagulare, hipotensiune, diaree, insomnie.

Desi este binecunoscut faptul ca o alimentatie care contine si peste gras are rol benefic pentru sanatatea noastra, in lipsa unor studii suficiente nu se poate dovedi un rol prefilactic sau terapeutic in suplimentarea acestor grasimi.

Ginko Biloba

Este o specie de copac cunoscuta de secole, iar beneficiile administrarii pentru sanatate nu au fost contestate pana recent. Cei doi compusi valorosi ai acestei plante sunt flavonoide si terpenoide, cu un rol antioxidant cunoscut. Se considera ca suplimentele cu continut de Ginko Biloba au rol de a preveni dementa senila si de a imbunatati circulatia cerebrala.
Se pare ca nu exista suficiente dovezi medicale care sa certifice acest rol, insa exista dovezi ca preparatele cu Ginko Biloba imbunatatesc memoria si atentia la adultii sanatosi.

Specialistii de la Clinica Mayo recomanda prudenta in administrarea acestor suplimente la persoanele epileptice sau predispuse la convulsii. Deasemenea, ei atentioneaza asupra depasirii dozei uzuale, asupra efectelor adverse ce pot aparea (tulburari de coagulare, tulburari de ritm cardiac), dar si asupra interactiunii cu medicamente administrate de fond, ca cele antidiabetice, antihipertensive, antidepresive, etc.

Se impune deci prudenta in administrarea oricarui supliment alimentar, indiferent cu cate beneficii pentru sanatate ar fi el inzestrat, si se recomanda consultatrea in prealabil a medicului pentru stabilirea dozei recomandate.